Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Jerusalèm: tres palestinians mòrts e 200 nafrats durant la pregària de divendres

Lo barrament de l’Esplanada de las Mosquetas e l’assassinat de tres joves provoquèron de susmautas per tot lo país. Palestina a romput totas sas relacions amb Israèl, “a totes los nivèls”

| El Medio Oriente
Tres joves mòrts e 200 personas nafradas es lo tragic bilanç de l’atac que patiguèron los palestinians que pregavan per las carrièras de Jerusalèm. La pregària d’aqueste divendres passat se poguèt pas  pus debanar sus l’Esplanada de las Mosquetas, a causa de las mesuras impausadas per l’estat d’Israèl, qu’ara solament i permet l’accès a las personas de mai de 50 ans, “per de rasons de seguretat”.
 
Segon la polícia, los tres joves foguèron tuats per un colon israelian que los auriá fusilhats. Lo crime generèt una susmauta demest lo molonada acampada per far la pregària del divendres. Lo bilanç oficial es de 193 personas nafradas del costat dels palestinians e quatre agents de la polícia israeliana. Al centre de Jerusalèm 41 palestinians foguèron espitalizats a causa dels còps, de cremaduras e de las balas de goma, e d’autres 40 recebèron de suènhs medicals per l’inalacion dels gases. En mai d’aquò, i a doas personas feridas per de municion reala.
 
La susmauta s’estendèt sus d’autras vilas en portant un bilanç d’11 nafrats a Ramallah, 38 a Betelèm, 3 a Qalkilia, 6 a Qulkarem e d’autres 6 a Ebron.
 
L’Esplanada de las Mosquetas de Jerusalèm es lo tresen luòc sant pus important de l’Islam. Es tanben un luòc tras qu’important pel judaïsme, car aquí èra lo temple de Jerusalèm, destruch fa 2000 ans, que se’n sèrva una paret nomenada lo Mur de las lamentacions.
 
Ara, l’intrada es solament permesa als òmes de mai de cinquanta ans e i an installat de detectors de metals, en seguida d’un atemptat que se tenguèt lo 14 de julh passat amb lo bilanç de cinc mòrts: dos policièrs israelians e los tres assalhidors. La pregària d’aqueste divendres èra venguda un acamp de protèsta per aquelas mesuras de seguretat que las considèran umiliantas.
 
La responsa de l’autoritat nacionala palestiniana es estada clara. Palestina a romput totas sas relacions amb Israèl, “a totes los nivèls”.

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
2.

No es això, no cal fer tant de merder, si la gent fos de bona voluntat i parlés, això no passaria.
Perquè no paren de matar-se?
Que pensin cony!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc Palma
1.

Els zazis israelians tuant a gent que resa a la plaça. ASSASSIN ! malaits siatz per sempre ASSASSINS ! Que vostra vergonha sia recordada per sempre, que no tengan repòs les vostres animas e sian perseguidas fins ser llançadas dins l'infern etern. CRIMINALS SIATZ COMA LOS NAZIZ !

  • 12
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article