Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Austràlia: prepausan un referendum per que lo país venga una republica

Lo cap de l’oposicion australiana, Bill Shorten, a promés de ne pausar la question per referendum s’es elegit president en 2019

Lo cap de l’oposicion d’Austràlia, Bill Shorten, s’es engatjat a convocar un referendum per que lo país venga una republica. A l'ora d'ara, lo cap d’estat es la reina Elisabèt II, pr’amor qu'Austràlia fa partida del grop de païses del Commonwealth.
 
S'agís d’una promessa electorala. Austràlia organizarà d'eleccions en 2019, mas Shorten las a anticipadas e a prepausada la question amb una responsa binària: “Sostenètz una republica australiana amb un australian coma cap d’estat?”.
 
Dins una intervencion a la cadena Sky, Shorten a dich sa conviccion que ganhariá l’“òc” e a argumentat que los australians deurián poder decidir qual deu èsser lor cap d’estat.
 
 
 
Lo precedent de 1999
 
Shorten, del Partit Trabalhista, a criticat lo primièr ministre, lo liberal Malcolm Turnbull, perque, e mai siá republican, abandonèt la revendicacion de la republica quand assumiguèt son cargue en 2016.  De fach, Turnbull èra estat un dels caps del Movement Australian Republican, la fòrça que promoguèt la votacion. Ça que la, lo primièr ministre escartèt de far un segond referendum abans la fin del reinatge d’Elisabèt II.
 
A l'ora d'ara, la reina es representada en Austràlia pel governador general, Peter Cosgrove. Lo Commonwealth es una organizacion internacionala qu'amassa cinquanta dos estats qu'an de ligams istorics o colonials amb lo Reialme Unit.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Toloricon Ramonvilla e Sant Anha
2.

Correccion de la 1a frasa, se cal legir: "Lo Commonwealth amassa d'Estats independants que totes AN PAS PER CAP la reina d'Anglatèrra ..."

  • 1
  • 0
Toloricon Ramonvilla e Sant Anha
1.

Lo Commonwealth amassa d'Estats independants que totes an caps a lor cap la reina d'Anglatèrra. Son mens de detz las monarquias del Sistèma de Westminster qu'an per sobeiran la reina d'Anglatèrra. Los autres membres son de monarquias amb un autre sobeiran qu'aquel d,Anglatèrra. E la granda majoritat dels membres del Commonwealth son de Republicas. Lo fach qu'Austàlia venga una republica lo fa sortir del Sistèma de Westminster mas pas obligatòriament del Commonwealth.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article