Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Eleccion en Veneçuèla: mai d’uèch milions de participacion malgrat lo boicòt de l’oposicion

Lo boicòt absolut de l’oposicion a marcat la jornada de l’eleccion de l’Assemblada Nacionala Constituenta dins un ambient de violéncia. Pasmens, lo 41,53% de la lista electorala a votat

Mai d’uèch milions de veneçolans participèron dimenge passat a l’eleccion de l’Assemblada Nacionala Constituenta de Veneçuèla. Una participacion totala de 8 089 320 de personas segon las donadas del Conselh Nacional Electoral, çò es lo 41,53% de la lista electorala. L’eleccion èra boicotada per l’oposicion que presentèt pas cap de candidat e cridèt a manifestar contra lo vòte. Las protèstas ocasionèron de grèvas susmautas amb un bilanç d’entre 5 e 14 mòrts segon las fonts.
 
Aqueles resultats refortisson la posicion del president Nicolás Maduro, pr’amor qu’aquesta participacion es gaireben lo total de sos partisans, e despassa lo resultat qu’obtenguèt en 2013, quand aguèt lo sosten d’aperaquí sèt milions de personas, e es fòrça pus naut que lo resultat de las legislativas de 2015, que lo chavisme perdèt amb 5,6 milions de vòtes davant los 7,7 milions qu’obtenguèt l’oposicion.
 
Pasmens, l’oposicion reconeis pas lo resutat. D’efièch, l’èx-candidat opausant Henrique Capriles a anonciat de protèstas e a cridat sos partisans a marchar per las carrièras de Caracas lo jorn que se constituirà la nòva Assemblada Nacionala Constituenta de Veneçuèla.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
6.

Los intents d'USA, L'UE e lo capitalisme mondial unit, e l' autoproclamada premsa liura, no poden pas aturar al poble que vol votar per sa libertat.

  • 3
  • 0
Estevenòt Tornafuelha
5.

De legir sul sit Le Grand soir, l'article que sièc:
Lo compte a revèrs de la guerra contra Veneçuela

  • 4
  • 0
ivan
4.

#2 hi ha un gran abisme entre la teoria i la practica cap idologia denfensa la miseria el narcotrafic o la corrupció pero les poliques orientades per aquesta ideologia(en aquest cas el chavismo) poden resultar en aço.l´unic regim autenticament socialista avui dia es el de Corea del Nord els casos de Cuba Veneçoela Angola etc son nomes una estafa pero en tot cas son fruit de politiques d´esquerres.

  • 0
  • 7
Pirolet
3.

#1 Mercé pel vòstre narco-comentari que nos fa narco-rire per vòstra narco-obsession!

  • 2
  • 0
Enric Mala Tèsta
2.

#1 Vos caldriá aclarir un pauc : 1) Una dictatura non pòt èsser extrèmament a esquèrra, emai o pretenda (çò qu'es quicòm mai). A partir del moment que sèm extrèmament a esquèrra, es lo pòble qu'a l'autoritat, contra tota mena de dictatura, la dels mercats financièrs coma la de tot sovietisme (que jamai, dins los faits, non foguèt d'esquèrra). 2) Tot estat constituït a una polícia e una armada. Aquò ne fa pas oblgatòriament una dictatura. Emai ieu siái contra tota fòrma d'estatisme… 3) Trafegar dins los narco-dollars exigís una populacion paurassa que li siá necessari de collaborar amb una mafia per se tirar de la misèria. Vesi mal cossí d'interèsses mafioses poirián èsser compatibles amb d'interèsses esquerristas (autentics, s'entend). La mafia a besonh d'un pòble acatat per fin de poder passar per sa soleta solucion contra la misèria. L'esquèrra vòl un pòble tirat de la misèria, liure e a son aise. Una esquèrra dictatoriala es coma un solelh negre o una aiga seca. Una narco-esquèrra es coma de sal sucrada o d'òli sense lipida Un estat militar es coma d'aiga banhada. A vos legir, lo problèma non seriá pas tant que Maduro foguèsse d'esquèrra, mas plan mailèu qu'o foguèsse pas. E dins aqueste cas, la solucion non serà asseguradament pas porgida per sos opausants liberals, segur…

  • 14
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article