Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaComengeNebosan

Lanamesa: de mobilizacions per la liberacion de Georges Ibrahim Abdallah

L’activista libanés intrarà dimars que ven dins sa 35a annada de detencion

| https://www.facebook.com/events/249605962390251/?acontext=%7B%22ref%22%3A%22106%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D
Se compliràn dimars venent los 34 ans de l'encarceracion de Georges Ibrahim Abdallah, l’activista libanés de 67 ans encarcerat dins la preson de Lanamesa (Nebosan) per complicitat d’assassinat, e qu’es pas jamai estat liberat perque lo considèran de “perilhositat especiala”.
 
Cada an, a aquesta data, de centenats de personas manifèstan davant la preson. Libertat crida uèi a manifestar aquí a 14h. Amb la protèsta, lo movement de l'esquèrra occitanista vòl tanben far resson dels 13 presonièrs politics bascos que se tròban dins aquela meteissa preson.
 
Abdallah foguèt arrestat en 1984 a Lion (Arpitània), acusat de portar de falses documents e de téner d’armas amb d’explosius. En 2003, li autregèron la libertat condicionala mas ça que la lo liberèron pas.
 
Libanés, de familha crestiana maronita, comunista, antisionista e antiimperialista, Georges Ibrahim foguèt, en 1979, un dels principals promotors de las Fraccions Armadas Revolucionàrias Libanesas (FARL), una organizacion armada que se definissiá marxista, revolucionària e arabista, e que centrèt son activitat sus la lucha contra la preséncia coloniala israeliana, estatsunidenca e francesa en Liban.
 
Las FARL revendiquèron los assassinats de Ray Charles, adjonch militar de l’ambaissada dels Estats Units en França, e de Yakov Marsimantov, cap del Mossad en territòri francés, coma reaccion al masèl de Sabra e Shatila.
 
Abdallah foguèt condemnat a quatre ans de preson en 1984, mas en 1987 la condemnacion passèt a perpetuitat, amb un maxim de 15 ans, per complicitat amb los assassinats de Charles e Marsimantov.
 
En 2003, deviá èsser liberat mas, quand Dominique Perben èra ministre de la justícia, lo procuraire de Pau depausèt un recors contra la decision en rason de “l’impacte susceptible de se provocar en França, Israèl e als Estats Units amb sa liberacion”.
 
Totas las demandas de libertat condicionala d’Abdallah li foguèron refusadas, en nom de sa “perilhositat especiala”, e mai los grops armats ont aviá militat existiguèsson pas pus.
 
En genièr de 2013, la cambra d’aplicacion de las penas de París, qu’examinava la question en apelacion, accediguèt a l’ochena demanda de liberacion en la condicionant a un decret d’expulsion del “territòri francés”; mas Abdallah foguèt pas liberat a causa dels trecimacis de la maquina politicojudiciària francesa.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
5.

Segur que se hagués estat un facha coma los jutges de la fiscalia francesa, ja seria en libertat fa molts d'ans.

  • 1
  • 0
Mèfi ! 31
4.

#3 mercé plan!
En gascon, se ditz miei-litre e mieja-ora, e le "-mesa" (mèdia en latin) es estonant, coma le francés -mezan...
Le son z/d es a-bèlls-còps un intermediari coma le th anglés de "this"
Véservéder o díserdíder...

  • 1
  • 0
Ròdrigo Bigòrra
3.

#1 en Gascon de Bigòrra qu'apèram era vila aquera Lanamesa e en Gascon dera vath d'Aura Lanameda , Lanameda qu'ei ua prononciacion dera vath d'Aura en aquesta vath eth s e z que's cambia en d , per etsemple era vesiau ( comunautat deths vesins ) que devien vediau .

  • 4
  • 0
Franc Bardòu
2.

35 ans de preison ?

A l'ora d'ara, qui, a desparts dels ancians membres ETA, passa tant de temps empreisonat per la "justícia" francesa ? De caps de mafia ? De violaires ? D'esclavagistas sexuals ? De tuaires en seria ? De politicians en corrupcion ? D'ancians nazis o d'ancians collaborators de la shoa ? Pas un d'aquela mena de preisonièr non passa jamai tant de temps en preison !!!

E cresètz, vosautres, qu'un cap de mafia, per exemple, es mens criminal qu'aqueste òme ?

  • 4
  • 0
Mèfi ! 31
1.

Affar escandalosa...

Autrament, toponimicament, consí avèm Lannemezan e Lanamesa?
Vèn del latin Landa mediana o Landa mèdia...
Quinas son las formas attestadas e l'oralizacion locala ?
Landamejana o landamèja en estandard general, e lanna-que? en gascon nebosanés?
L'article de Wikipèdia es pas satisfasent...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article