Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

D'acamps a Tolosa e a Pau per l'independéncia de la Nòva Caledònia

Per ara, aqueles acamps de portada occitanista son los sols eveniments organizats dins tot l'estat francés en sosten a l'independéncia de la Nòva Caledònia

Davant l'imminent referendum d'independéncia de la Nòva Caledònia, que se tendrà lo 4 de novembre venent, l'Organizacion Democratica deu Pòble Occitan (ÒDPO) organiza a Tolosa e a Pau d'acamps per l'independéncia de la Nòva Caledònia (Kanaky en canac). Als eveniments participaràn divèrsas organizacions e de neocaledonians venguts per explicar la situacion.
 
Los rendètz-vos son dissabte que ven, 27 d'octòbre, a Tolosa a 13h30 davant l'estacion de mètro Joan Jaurés, e a Pau a 18h30 davant la prefectura dels Pirenèus Atlantics.
 
Ara per ara, aqueles acamps son los sols eveniments organizats dins tot l'estat francés per donar supòrt a l'independéncia de la Nòva Caledònia.
 
 
Sosten internacional
 
Al delà de la campanha per l'òc que s'alestís al nivèl local, lo Front de Liberacion Nacionala Canac Socialista (FLNKS), es tanben a entamenar una campanha de sosten al nivèl internacional. Dempuèi lo mes de març passat, mena una campanha per reviscolar sos ligams istorics amb los divèrses movements independentistas europèus.
 
De notar que los movements independentistas basco, catalan, escocés, e feroés an creat un Grop Internacional de Sosten a l'Independéncia de Kanaky, que lo presentèron a las jornadas de Corti.
 
Après sa participacion a las jornadas de Corti, en Corsega, ara lo FLNKS a vesitat Brussèlas. Aquí ven de participar a un seminari suls dreches dels pòbles a l'autodeterminacion ont a rescontrat mai d’un politician europèu, dont lo president de la Generalitat de Catalonha en exili, Carles Puigdemont.
 
En França, totun, los sostens dels partits d'esquèrra se revèlan timids. Ara per ara, es l'ÒPDO qu'organiza d'acamps de sosten del temps que l'Assemblada de Corsega apròva una mocion de sosten al referendum. De notar qu'una delegacion d'elegits de la cambra còrsa serà presenta lo 4 de novembre en Nòva Caledonia per observar l'escrutini.
 
 
Un referendum previst dins l'Acòrdi de Nouméa
 
Lo govèrn francés e los partits independentistas e unionistas de la Nòva Caledònia arribèron a divèrses acòrdis sul referendum d’autodeterminacion d’aquel territòri d’Oceania que se tendrà lo 4 de novembre de 2018. Lo vòte poiriá menar a la creacion d’un nòu estat independent de 18 000 km2 amb un pauc mens de 270 000 abitants. Aquel referendum èra estat previst dins lo dich Acòrdi de Nouméa, signat pel primièr ministre francés Lionel Jospin en 1998, entre França e la Nòva Caledonia.
 
Los sondatges fan pensar qu’a l’ora d’ara lo “non” benefícia d’un avantatge confortable. Ça que la, la Nòva Caledonia poirà encara organizar dos referendums de mai fins a l’an 2022.
 
 
Un territòri de descolonizar
 
La Nòva Caledònia es un territòri, situat dins l’ocean Pacific, a 17 000 quilomètres de la metropòli, que ten una autonomia politica dempuèi 1999, çò es: compren un govèrn, un parlament (lo Congrès) amb competéncia legislativa e un Senat costumièr. Ça que la, oficialament es considerat coma un territòri non autonòm per l’ÒNU, que doncas se deu descolonizar, e se pensa que lo referendum deuriá èsser util a aquela tòca. S’après aquel vòte ganha pas l’independéncia, l’Acòrdi de Nouméa prevei la convocacion d’un segond referendum sus la meteissa question al tèrme d’un an e mièg.
 
Lo vòte poiriá menar a la creacion d’un nòu estat independent de 18 000 km2 amb un pauc mens de 270 000 abitants. Cossí va que sián arribats al referendum d’autodeterminacion? Que se pacha? Quin es lo contèxt general de la Nòva Caledònia? Aquestas questions, ensagèrem de i respondre dins un article publicat en novembre de 2017 que podètz trobar sus aqueste ligam.

 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.


Visca Tolosa ciutat poderosa e gloriosa!.

  • 2
  • 1
Craba rossa
2.

Per un còp los Occitans que son los sols a organizar aquera traca d'eveniments en l'Estat francés. Osca!

  • 12
  • 1
cataloccitá cataloccitánia
1.

La població extrangera decantará lo resultat del referéndum a favor del ¨NO¨

  • 3
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article