Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasCorbièras

Quina identitat pels vins lengadocians?

Lo tèma de la novèla edicion de l’Universitat de la Vinha al Vin d’aqueste divendres 9 de novembre, a l’Airòl Cultural de Ferrals de las Corbièras, serà: “Del local a l’internacional, cossí identificar los vins de Lengadòc?”

L’UVV a per tòca de recampar lo mond del vin: vinhairons, organismes, institucions, etnològs, distributors, mond de la cultura, ciutadans… a l’entorn de questions d’actualitat o de fons que pertòcan lo mond viticòla.
 
Lo Lengadòc viticòla en introspeccion
 
La cavilha obrièra de la manifestacion, Nadina Franjus-Adenós, pausa las questions seguentas: “Entre la pèça e la region, quina es la bona escala per identificar un vin? Quins son los denominators comuns e cossí los transformar en comunicacion? Per prene còrs, lo collectiu deu aver la volontat d’existir e de trabalhar amassa, amb una origina e de tòcas comunas. Las individualitats devon èsser reconegudas e constituir un motiu permanent d’evolucion. L’identitat d’un collectiu se bastís mai que mai sus son istòria dins l’Istòria, la consciéncia que n’a e sa capacitat de transmission. L’identitat de Lengadòc pòrta encara de valors contradictòrias entre qualitat e quantitat, mas dispausa d’una poténcia gaire comuna. Cossí se fa la reputacion d’una region viticòla? Se pòt cambiar? Quinas particularitats per Lengadòc? A quina escala (territoriala) identificar un vin? Un tuc? Una AOC? La region? Que serà lo Lengadòc de deman? L’Universitat pausarà totas aquelas questions en s’apiejant a l’encòp sus las experiéncias positivas d’autras encontradas viticòlas e sus una introspeccion de Lengadòc.”
 
 
Al programa de la jornada
 
La jornada se dobrirà sus un agach istoric amb los exemples de Borgonha e de Champanha, puèi del rosat dels Ricey (que se tastarà) e una presentacion dels libres en relacion amb lo tèma de la jornada.
 
En fin de matinada, serà question del jòc entre local e internacional: “Cossí se singularizar dins lo grand concèrt (la granda cacofonia?) de la mondializacion?”
 
Se passarà a taula (20 èuros sus reservacion: www.universitevignevin.fr) aprèp lo tradicional moment de la cronica occitana e aperitiva.
 
De ser, a la represa, se parlarà de marqueting abans una granda taula redonda: “Que fa la singularitat de Lengadòc?”.
 
Una discussion “AOC/IGP, meteissa identitat” clavarà la jornada ritmada per la difusion de cinc vidèos Volèm dire al país d’entrevistas de vinhairons que balhan lor vejaire sul tèma de la jornada.
 
Los actes de la jornada se trapan puèi sul sit de l’Universitat. De notar que los actes de 2014 a 2016 son tanben estat editats sus papièr en collaboracion amb las edicions L’Harmattan: L’origine fait-elle vendre le vin ? (2014); Communiquer autrement, le vin dans l’imaginaire (2015); Soif de nature (2016).
 
L’Universitat de la Vinha al Vin es totjorn una brava jornada d’escambis e de rescontres per tota persona que, per una rason o una autra, s’interèssa al vin e a son ròtle dins la societat occitana.
 
 
 
 
Alan Roch
 
 
Ne saber mai: www.universitevignevin.fr

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Bon vins occitans e lo nom que se vaja ben" Pas del Nord fosc, vin de bon solelh".

  • 1
  • 0
Pitaluga
1.

Quina identitat? Dempuèi lo Bourquin, o sabèm plan: es "Cuol de França" ("Sud de France") es a dire una non-identitat.
Val mai demandar conselh a Mans de Breish per aver de bon vin o de vin bon.

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article