Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GuianaBordalésMedoc

Ford vòl barrar son usina Blancahòrt en agost de l’an venent

L’entrepresa comunicarà deman lo plan social per assegurar los emplecs que son en perilh

| CGT Ford
Fòrd metrà fin a la produccion de son sit de Blancahòrt (Medoc) en agost de l’an que ven, après aver refusat una ofèrta de Punch Powerglide de crompar l’usina. La societat estatsunidenca assegura que lo plan de Punch Powerglide ofrís pas lo nivèl de seguretat e proteccion que li agradariá per la societat e sos emplegats. Ford anóncia ara un plan social del temps que 870 emplecs perilhan.
 
Lo projècte de Punch assegurava servar 400 d’aqueles emplecs, e saique per aquela rason las administracions de Bordèu Metropòli, de la region nomenada Nòva Aquitània e del Ministèri francés de l’Economia avián quichat Ford. Cresián que lo plan de represa de Punch èra lo mai credible e rasonable. Ara cal esperar fins al 17 de decembre venent. Mentretant, la lucha dels salariats contra lo barrament de l’usina contunha.
 
 
Tot se jòga deman
 
Ford Aquitaine Industries (FAI) anóncia un plan social. “FAI a partejat amb son comitat d’entrepresa una analisi preliminària del business plan e la detalharà al cors de la darrièra reunion Florange planificada lo 17 de decembre que ven”, çò ditz lo comunicat de l’industrial. De precisar que la dicha Lei Florange impausa a tot grop economic que desire de barrar un establiment e procedir a de licenciaments economics, de n’assabentar los salariats, de recercar un repreneire e de respondre a cada proposicion de recrompa de biais motivat.
 
Mas se l’usina occitana de Ford prevei de barrar en agost de 2017, l’entrepresa s’es engatjada a prononciar pas cap de licenciament forçat abans setembre de 2019. Dins aquel sens, FAI indica aver presentat “un plan social complet que compren especialament un comjat de reclassament d’una durada estenduda a comptar d’octòbre 2019, un plan de cessacion anticipada d’activitat fòrça favorable e d’autras mesuras per ajudar als salariats a trobar d’autres emplecs”.
 
 
CGT: “tornar l’argent public” e “requisicionar l’usina”
 
De son caire, lo cap del sindicat CGT, Philippe Martinez, demandèt divendres passat a Ford que tornèsse l’argent public. “Poiriam demandar a Ford de remborsar tot l’argent public qu’es estat donat”, çò diguèt Martinez interrogat sus BFM TV e RMC, coma podèm ben legir dins L’OBS. A mai, lo numèro un de la CGT preconizèt de “requisicionar l’usina” de Medoc.
 
Per quant a el, Philippe Poutou demanda de contunhar de “har brut”. Lo candidat a la presidéncia de França pel Nòu Partit Anticapitalista, qu’es tanben salariat de l’usina en lucha, afirma que “tot e’s jòga d’ací lo 17 de decembre. Que cau har brut, que cau absoludament sauvar l’usina e los 400 emplecs dirèctes mei los 1500 emplecs induits”.
 
De seguir deman.
 

 

 
 
Sosten de l’ANÒC
 
Mentretant, l’Assemblada Nacionala Occitana (ANÒC) a publicat un comunicat de sosten als salariats de l’usina davant lo perilh de barrament del sit, “qu’ei lo solet sit de construccion automobila en Occitània”.
 
Lo comunicat afirma que l’usina es pas en dificultat particulara “mes que subish la concurréncia absurda d’autas usinas d’Euròpa Centrala ont lo còst de trabalh ei mens car”. Per tant, l’ANÒC “b’afirma que los poders politics e deven lutar e har pressions eficaças sus las granas companhias mondialas coma Ford entà que respècten lo país e que non abandonen pas los lors salariats”.
 
Lo comunicat conclutz qu’un “poder descentralizat hòrt, dens ua Occitània autonòma o independenta, que garentiré ua melhora defensa deus interès economics e sociaus deu nòste país”.
 

 


abonar los amics de Jornalet
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
3.

#1 Espepissaire vai!
A despart d'aquò: d'en primièr lo Ghosn, ara Blancafòrt... e los pensaires-pels-autres de totes los fenestrons vòlon que las gents siagan contentas d'un govèrnament que fa pas res s'es pas amanhagar los rics? Quabd acabaràn de voler sauvar a tot pèrdre lo soldat Macron?

  • 1
  • 0
Papioli
2.

Attencion a la division entre trabalhadors (gilets roges) e giles jaunes. Quò pudis la provocacion de las multinacionalas per divisar un movament que devria aver per tòca de s'assemblar e isolar lo patronat.

  • 5
  • 0
Gaby Balloux
1.

Ford usina occitana! E los obrèirs pòrtan un t-shirt Macarèl belèu? Çò que fau pas lugir taplan...

Auta causa redicula: perqué diables passar au biarnés de Pau per raportar les paraulas de Poutou o de l'ANOc? I a pas nada rason. Tant vau damorar en occitan estandard pulèu que d'hèser créser que pàrlan biarnés o que pàrlan atau a Bordèu.

E me pensi que los obrèirs an d'autes copa-caps que non-pas una Occitània independenta. D'alhors, dens atau un novèth estat, i aujussi de liberaus au poder, parlèssin occitan, seré la medissa causa (espèri qu'i auré pas d'altermondialistas pro colhons per portar un liberau au poder demb lo sol motiu que lo tipe parli occitan)

E lo Medòc s'apèra lo Medòc.

Valà, escusatz-me.

  • 4
  • 12

Escriu un comentari sus aqueste article