Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcVivarésBas Vivarés

Pèrdas a la centrala nucleara de Cruàs: una comission d’expèrts a demissionat

Aqueles eveniments, que menaçan la santat dels emplegats e dels abitants, an fach demissionar la Comission de Recèrca e d’Informacions Independentas sus la Radioactivitat de la Comission Locala d’Informacion

La centrala nuclerara de Cruàs- Mèissa (Bas Vivarés) aguèt en mai passat una pèrda de triti non comunicada per Electricitat de França (EDF). E mai, en agost se raportèt amb fòrça retard una pèrda d’idrocarburs. Aqueles eveniments, que menaçan la santat dels emplegats del sit e dels abitants del parçan, an fach demissionar la Comission de Recèrca e d’Informacions Independentas sus la Radioactivitat (CRIIRAD) de la Comission Locala d’Informacion (CLI), çò rapòrta Reporterre. En mai d’aquò, la CRIIRAD denóncia lo non-respècte dels participants a la comission d’informacion de la centrala.
 
“Avèm constatat de disfonciaments grèus, que poirián provocar d’exposicions injustificadas a la radioactivitat, menaçant los trabalhadors, los ribairencs e l’environament”, çò ditz la CRIIRAD dins sa letra de demission. La CRIIRAD aviá ja anonciat dins lo darrièr conselh d’administracion lo 26 d’octòbre que participariá pas pus a la plenièra de novembre. D’efièch, la letra especifica que la comission de recèrca voldrián ben “poder intervenir a la CLI en tant qu’expèrts mas [que vòlon] pas pus participar a aquela mascarada”.
 
En mai de 2018, EDF, qu’esplecha la centrala, descobriguèt una concentracion de triti aperaquí vint còps superiora a la normala (190 becquerels per litre al luòc de10) al nivèl dels captatges d’aiga potabla de la centrala qu’alimentan quitament la cantina. “L’Autoritat de Seguretat Nucleara (ASN) ne foguèt informada fòrça tardivament del temps que los membres de la CLI se n’assabentèron dins la premsa”, çò ditz la CRIIRAD a Reporterre. En mai d’aquò, en agost passat se detectèt d’idrocarburs dins lo jaç d’aiga sosterranha jos la centrala. “Aquí tanben, l’informacion venguèt pas sul pic. Ne foguèrem tanben assabentats dins la premsa”.
 
De soslinhar que la CRIIRAD es una associacion d’expèrts creada en mai de 1986 en seguida de la catastròfa nucleara de Chernobyl. Mena d’estudis e d’analisis dins lo domeni de la radioactivitat, e emplega l’expertesa scientifica coma aisina de contestacion de l’energia nucleara.
 
 


 


 


 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
2.

An plan fach de demissionar.
Cal suprimir las comissions de contraròtle aital sauprem pas se i a quicòm que truca e viurem aüroses.
L'estruç a parlat.

  • 3
  • 0
Descreissença ! Al giratòri d\'a costat
1.

Mòrt al motor diesel e totes al motor electric, qu'aquò, si qu'es d'ecologia !

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article