Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La manifestacion contra la supression de l’occitan dins l’ensenhament public calfa los motors

Davant la volontat evidenta de París de metre fin a l’ensenhament de la lenga nòstra, se crida a manifestar lo 17 de febrièr a 14h a partir de la Plaça del Capitòli de Tolosa

A l’Isla de Baish i aguèt una nombrosa manifestacion de liceans davant l’entrada del licèu Josèp Savèrna. E mai lo cònsol màger de la vila savesa recebèt dimècres passat una delegacion dels ensenhaires occitanofòns.
A l’Isla de Baish i aguèt una nombrosa manifestacion de liceans davant l’entrada del licèu Josèp Savèrna. E mai lo cònsol màger de la vila savesa recebèt dimècres passat una delegacion dels ensenhaires occitanofòns.
La manifestacion contra la supression de l’occitan dins l’educacion publica, que se tendrà lo 17 de febrièr venent, calfa los motors. Organizada pel Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan de Tolosa (CRÈO Tolosa) amb lo sosten de la FÈLCO e de Calandreta, la protèsta ten mai d’un sosten dont l’IEO, Convergéncia Occitana, d’autras associacions occitanistas e plusors elegits. En mai d’aquò, divèrses acamps de protèsta se son ja tenguts e la cauma generala de dimars passat comprenguèt tanben una bona preséncia d’ensenhaires d’occitan a Tolosa, Rodés, Tarba, l’Isla de Baish...
 
 
Los detalhs del cortègi
 
Lo CRÈO Tolosa anoncièt ièr los detalhs de la manifestacion dins una conferéncia de premsa a l’Ostal d’Occitània de Tolosa. Lo cortègi partirà lo 17 de febrièr a 14h de la plaça del Capitòli e passarà per la Carrièra de la Poma, la Plaça de Sant Jòrdi, la Carrièra Bolbona e la Plaça de Sant Estève. Aquí se depausarà una crida a la prefectura. Puèi contunharà per la carrièra de Mètz, la Carrièra d’Alsàcia-Lorena, la Carrièra Lafaieta e finirà tornarmai al Capitòli.
 
 
Manifestacion d’escolans a l’Isla de Baish
 
A l’Isla de Baish i aguèt una nombrosa manifestacion de liceans davant l’entrada del licèu Josèp Savèrna. E mai lo cònsol màger de la vila savesa recebèt dimècres passat una delegacion dels ensenhaires occitanofòns.
 
La FÈLCO al ministèri
 
Mentretant, lo Ministèri francés de l’Educacion dicha Nnacionala recep uèi una delegacion de la FÈLCO, a l’interior de la Federacion per las Lengas Regionalas dins l’Ensenhament Public (FLARÈP). Los ensenhaires occitans pòrtal la paraula del CRÈO Tolosa al ministre.
 
L’ora es gravissima
 
“L’ora es gravissima”, çò explicava Jornalet lo president del CRÈO Tolosa, Nicolau Rei-Bèthvéder. “Pels provisors de licèu e principals dels collègis nos arriban los messatges del rectorat e del ministèri. Son clars: vòlon chaplar l’occitan en licèu e collègi dins los uèit departaments de l’acadèmia de Tolosa”, una de las onze subdivisions escolaras que cabon en Occitània dins l’estat francés.

L’acadèmia de Tolosa a mes fin a la dotacion especifica que finança l’occitan dins los collègis e licèus e daissa sens occitan gaireben 15 000 escolans. Tanben son pertocats una cinquantena d’ensenhaires d’occitan dins l’acadèmia mondina.
 
Dins la rèsta d’Occitània administrada per França, la situacion es pas melhora. Dins las acadèmias de Lemòtges, Clarmont e Grenòble, l’occitan dins los licèus e collègis es anecdotic. A Montpelhièr e Ais, l’occitan a fòrça reculat davant las atacas dels diferents rectors. D’anóncias de barraduras son estadas fachas en Provença ont lo rector se trufa “d’una lenga que se parla pas”. L’explicacion de la fin de l’occitan es lo pretèxt de la reforma Blanquer dels licèus. Lo 60% dels escolans del segondari es dins l’acadèmia de Tolosa.
 
L’occitan es tanben fòrt a Niça, mas patís fòrça la reforma mortifèra dels licèus. Lo quite cònsol màger, Christian Estrosi, a sasit lo ministre de l’educacion francés Jean-Michel Blanquer.
 
La vertat es que i a al Ministèri de l’Educacion de París una volontat evidenta de metre fin a l’ensenhament de la lenga nòstra.
            
            
Amb lo títol “Pas d’Occitània sens l’occitan” los organizaires de la manifestacion son a difondre la crida a la protèsta que vòlon nombrosa. La podètz legir a la seguida e la difusar. 
 
fffff fffff
 Pas d’Occitània sens l’occitan

“Una lenga val ben una catedrala” - Joan Bodon


 
Lo ministre de l’educacion nacionala, J.-M. Blanquer,  e lo rectorat de Tolosa an decidit de copar l’ensenhament de l’occitan :
 
 — al nivèl nacional, suprimisson tot interès per l’occitan al bac e empachan l’occitan d’accedir al meteis estatut avantatjós que l’opcion latin - grèc
 
 — al nivèl academic, suprimisson los mejans donats abans als establiments per l’occitan. Fauta de mejans sufisents, plan pauc de corses se mantendràn.
 
Las decisions de l’Estat son en contradiccion amb de nombroses engatjaments qu’a preses amb las collectivitats localas. La França se plaça dins l’illegalitat en escarnissent lo còdi de l’educacion e tanben la Constitucion de la republica.
 
L’occitan es un dels elements fondadors de l’identitat de nòstra region. Per plan conéisser e comprene nòstres territòris, podèm ignorar la lenga e la cultura millenàrias que pòrtan. Doblidar l’occitan es pas un signe de modernitat, mas una pèrda de substància.  
 
Dempuèi mai de 40 ans, las pòrtas dels establiments escolars de l’acadèmia de Tolosa se son pauc a pauc dubèrtas a l’ensenhament de l’occitan dins l’encastre d’una continuitat de remarcar.
 
Fàcia a la regression plan violenta en camin, lo Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan de Tolosa (CRÈO), la FÈLCO, l’IEO, las Calandretas, Convergéncia Occitana e d’autras associacions occitanas apèlan massissament  totas las e totes los que son estacats coma eles al respècte de la diversitat culturala e lingüistica de nòstres territòris, a una politica volontarista e ambiciosa per l’occitan e a son plen desvolopament dintre l’escòla, a manifestar:
 
 
 
Dimenge 17 de febrièr de 2019, 14 h,  a Tolosa, Plaça del Capitòli.
 




abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lafontan Tolosa
7.

Doblidètz pas lo gilet jaune !

  • 1
  • 0
Pascau
6.

Lo licèu de Pins-Justaret (31) que suprima l'occitan.

  • 0
  • 1
francesc palma
5.

Anem a manifestar per la cultura e la lenga nostra. Havem la rason e la veritat e la justicia al nostre costat, Diéu nos ajudarà. Endavant occitans !!!!!!!!

  • 3
  • 0
Jean Charles Valadier Tolosa
4.

I cal anar amb los amics, la familha... Los amics gilets jaunes de la CGT, ecologistas, caçaires, esportius..
Òsca als organizators

  • 7
  • 0
Mèfi! 31
3.

Tot aquò peta pas que d'un cuol ! L'educacion tota perilha...

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article