Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Senat francés a aculhit una jornada d’estudi e d’escambi sus las lengas nomenadas “regionalas”

E mai sián un patrimòni reconegut, las lengas territorialas autras que lo francés son menaçadas e mal protegidas. Òr, la reforma Blanquer las vòl suprimir de l’educacion publica

| @locongres
Lo parisenc Palais de Luxemborg, ont se tròba lo Senat, aculhiguèt ièr una reüssida jornada d’estudi sus las lengas territorialas de l’estat francés dichas “lengas regionalas”. L’eveniment èra organizat pel Congrès Permanent de la Lenga Occitana (CPLO), lo Ret Europèu per l’Egalitat Lingüistica (ELEN) e la coordinacion culturala bretona Kevre Breizh, e se pòt considerar coma un còp de vam per las lengas que, coma la nòstra, son menaçadas per las politicas centralistas de l’estat francés.
 
La matinada se consagrèt als estudis d’aquelas lengas, “un patrimòni reconegut mas menaçat car es mal protegit”. Long de la tantossada i aguèt los escambis amb los elegits e los membres de las delegacions presentas. La reforma del licèu e la consecutiva menaça de supression de las lengas de l’educacion publica foguèron lo subjècte mès tractat.
 
De soslinhar qu’ongan, qu’es l’annada internacionala de las lengas autoctònas segon l’UNÈSCO, la reforma de l’educacion segondària menaça la supression de l’occitan e de las autras lengas territorialas autras que lo francés. Per aquela rason, justament, l’eveniment s’inaugurèt amb la conferéncia de Felip Martèl sus “Evolucion dels tèxtes e de las possibilitats d’ensenhament de las lengas regionalas: de la dobertura progressiva a la barradura brutala?”.
 
 

 

 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Alex Pasadena, Estats Units
2.

#1 El problema es que els organismes internacionals no treuran ni Franca ni Espanya per el massacre de llengues. Es mes convenient per a els que el "status quo" quedi com sempre.

  • 0
  • 0
francesc palma
1.

Es poden treure bonas conclusions dels especialistas del tema. Lo govern francès a pas vergonha, son uns cretins assassins de las lengas de frança e sas culturas. Han fait una massacre durant l'història passada e continuan volguent massacrar; fins que los altres paísos de l'UE e l'Unesco, e l'ONU los traguin d'aquestes organismes internacionals, qu' es lo qu' es mereissen, e los posin junts amb los estats mai atrassats e retograts del mond.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article