Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tolosa: an rendut omenatge a la resisténcia occitana a l'endrech ont moriguèt Simon de Montfòrt

Uèi, fa 801 ans qu'un grop de femnas que defendián la Ciutat Mondina tuèron lo cap de la crusèla crosada que devastèt Lengadòc

| NOS
Uèi, 25 de junh, fa 801 ans que moriguèt Simon de Montfòrt, un eveniment istoric qu’encara a l’ora d’ara lo pòble occitan se remembra. Dins aquel sens, e a l’endrech ont Montfòrt foguèt tuat d’un còp de pèira, un quinzenat de personas participèron dissabte passat a un omenatge a la “resisténcia occitana” .
 
L’eveniment foguèt  d’efièch un “omenatge a la resisténcia occitana, a las femnas tolosanas e a las desenas de milièrs d’occitans que resistiguèron a la guèrra d’annexion per defendre las nòstras libertats”. E mai aqueste còp la participacion foguèsse inferiora a la d’arunan, l’Organizacion Democratica del Pòble Occitan (ÒDPO) se son mostrats contents que i aguèsse de mond: "I a ua navèra generacion de joens qui arriban, aürosament".
 
Los participants a l'omenatge recordèron los uèch sègles de resisténcia del pòble occitan après la crosada contra los catars que considèran coma "lo preludi a l'invasion francesa". Dins aquel sens, se ramentèron de "las revòltas països e del famós Jacon lo Crocant, dels Tuchins d'Auvèrnhe, de las Províncias Unidas del Miègjorn per las libertats religiosas, dels Camisards, de la Republica de l'Ormada, de la Guèrra de las Damisèlas, de las Comunas de Tolosa, Narbona e Marselha e de la Liga del Miègjorn en 1871, de l'insurreccion vinhairona de 1907, dels Picatalós landeses, de la resisténcia antifaissista en 1939-1945 e de son tan gloriós maquis de Lemosin amb lo grand Georges Guingouin, Larzac, las barricadas de Tolosa, de Bordèu, de Marselha, d’Avinhon, de Narbona, del Puèi de Velai, etc."
 
La mòrt de Simon de Montfòrt
 
“Lo lop es mòrt”, çò cridavan gaujoses per carrièras los ciutadans de Tolosa lo 25 de junh de 1218. Lo cap de l’armada francesa, Simon de Montfòrt, veniá de morir esclafat per una pèira lançada per un grop de femnas que manipulavan una catapulta, segon çò que rapòrta la Cançon de la Crosada.
 
Montfòrt assetjava Tolosa dempuèi dètz meses, dins l’encastre una guèrra de vint annadas. L’armada francesa envasiguèt Lengadòc amb lo sosten del Vatican jos lo pretèxt de combatre lo catarisme, que Roma considerava coma una eretgia religiosa. Lo meteis jorn que Montfòrt moriguèt, Tolosa tornèt dins lo domeni del comte tolosan Ramon VI. Ça que la, lo nòu papa de Roma, Onòri III, encoratgèt lo rei de França a tornar assetjar Tolosa, que fin finala foguèt envasida e annexada a França en 1271.
 
Montfòrt encara se’n remembran en Occitània coma un dels chaplaires mai crusèls e es considerat coma lo responsable de l’invasion francesa de Lengadòc.
 
Segon los testimoniatges franceses, Montfòrt seriá estat un cavalièr de familha nòbla amb una morala ferma, just amb los enemics e fisèl a sas conviccions; seriá estat un òme religiós e fisèl a la Glèisa de Roma e auriá complit totes los mandats religioses. Quitament dison qu’anava a la messa abans cada combat.
 
Per contra, segon los testimoniatges occitans, Montfòrt èra un òme crusèl e sens pietat ni compassion. Es descrich coma un òme ambiciós de poder, sens cap d’escrupul per venir cap e mèstre dels territòris que conquistava en Lengadòc. Fasiá tuar, a l’espasa o al fuòc, tot lo mond, tant s’èran de catars coma se n’èran pas.
 




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
11.

I amb el cap esclafat, era una molt bona noticia, però no fou suficient.
Com llavors, ara cal un esforç molt gran per alliberar el País, Occitània de l'opressió.
M'agradaria que ja fos així, que el poble Català i Occità ja fossin lliures...i si ja hagués passat!?
I no ho sabéssim al sud dels Pirineus!? I Vosaltres si i no ens arribés.
Cony això no es màtrix, però com m'agradaria...
Visca la Terra...Lliure! I Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Gascon très gazeux Gasconlandia
10.

#9 Que don't heed the trol gascon

  • 0
  • 0
Pèire d\'Aragon
9.

#8 Sul prat batlhièr de Murèth, contra l'invasion francesa, còsta los que dises mespresosament "lengadocians" (ont èra aquò, d'aquel temps, lo "lengadòc" ?), los Catalans e los Aragoneses, i èran los Gascons de Comenge, Coserans, Bigòrra e Astrarac, tant gascons coma tu, e benlèu plan mai encara.

E los maselats de Marmanda, del temps de la "crosada reiala" contra los Occitans, non o èran pas, gascons, tant coma tu, eles que totes i moriguèron ?

Montfòrt es mòrt, mas lo necitge localista a polidas annadas encara, davant el…

  • 2
  • 0
Hilh
8.

Bona causa endau nacionalisme lengadocian. Supòrt de Gasconha estant!

  • 7
  • 9
francesc palma
7.

Las femnas foren las que l'endevinare al cap. Lo lop es mort ! Visca Tolosa Ciutat gloriosa e poderosa !

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article