Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GuianaCarcinCausse de Cailutz

Sant Antonin: an suprimit l’occitan del collègi Pèire Vairon

La principala manten que i a pas d’oras atribuidas a l’occitan mas que “seràn utilizadas per d’autras fins”. Una peticion en linha es lançada

An suprimit l’ensenhament de l’occitan al collègi Pèire Vairon [Pierre Bayrou] de Sant Antonin (Causse de Cailutz)
An suprimit l’ensenhament de l’occitan al collègi Pèire Vairon [Pierre Bayrou] de Sant Antonin (Causse de Cailutz) | Collège Pierre Bayrou
An suprimit l’ensenhament de l’occitan al collègi Pèire Vairon [Pierre Bayrou] de Sant Antonin (Causse de Cailutz), en daissant una centena d’escolans sens aquel drech. La principala manten que i a pas d’oras atribuidas a l’occitan mas que “seràn utilizadas per d’autras fins”.
 
La professora d’occitan, Linda De Lorenzo, a aviada una campanha de signaturas sul sit MesOpinions.com per exigir lo restabliment complet de l’opcion d’occitan e denonciar de “messorgas e manipulacions”.
 
De soslinhar que dins aquel collègi los escolans d’occitan son fòrça motivats, coma o demòstran lors trabalhs sus lors coneissenças de la lenga del país. En decembre de 2016 ne publicàvem una nòva dins aqueste jornal.
 
Se volètz signar pel restabliment de l’occitan dins aquel establiment escolar, o podètz far en clicant aicí.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
6.

A de ser l'IEO qu' es una entitat prou important , que sempre representa a mai gent qu' un particular, la que reculha signaturas per entregar als organismes corresponents de l'UE, del govern Francès, del parlament Francès e d'Estrasburg , a la Seu del Drets Humans de Suissa , etc.

  • 0
  • 0
Bernatmm Tarba
5.

Adishatz, aicí baish qu'auetz eth men comentari de signar era peticion saí-sus prepausada :
La discrimination dont est victime la langue occitane est une discrimination envers tous les occitans. Donc une forme de racisme perpétré contre les occitans par la "soi-disante" République des droits de l'homme... Bas les masques et suivons l'exemple de Rosa Parks ! Aths occitans mos manca un pòc de coratge, e cresèm tròp qu'era rason, per soleta, guanharà. Eth nhac e ua fòrça seguida que mos cau !

  • 8
  • 0
Pitaluga
4.

Los comentaris o dison tot ja.
Ara cal signar la peticion!

  • 6
  • 0
Franc Bardòu
3.

E la valenta e meritòria Linda De Lorenzo non es la soleta que patís d'una situacion intolerabla coma aquesta çai dita.

Al Collègi Antònin Perbòsc d'Autariva (País Tolzan) tanben l'occitan es suprimit. L'an que ven, sonque los escolans de quatrena e tresena seguiràn un cors d'occitan. L'an d'après, sonque los de tresena. D'aquí dos ans, tot serà acabat. Per comparason, a l'entorn de 2003-2004, s'i donava 15 oras setmanièras de corses. De cambiament politic en cambiament politic, de cap d'establiment en cap d'establiment, pauc a pauc, inexorablament, ne sèm tombats aquí. Tot çò que capitèri de i bastir foguèt menimosament destrusit fins a la darrièra pèira.

E tanben podèm senhalar lo Licèu Pèire d'Aragon de Murèth, ont los collegians actuals de la seccion bilenga de Betança, just a costat, se trobaràn pregats, l'an que ven, de s'anar inscriure al Licèu Sant Sernin de Tolosa centre se, de Comenge essent, vòlon perseguir lor formacion en occitan al licèu !!!

E encara podèm senhalar lo Licèu de Pin-Justaret, en País Tolzan que l'opcion occitan i es aitant plan suprimida, e mai per los liceans actuals en primièra, que volián continuar una formacion de terminala fins al bac, formacion entamenada fa ja mai de 5 ans despuèi lo collègi…

E non son aicí que tres exemples de l'erradicacion programada, que s'ajustan a la qu'encontran los escolans de Linda e, tot probable, a tantes autres…

  • 11
  • 0
Los Montanhols
2.

Paris perseguis sa campanha d'eradicacion linguistica, plan-planet e sens res perdre de sa fonsa determinacion. Aquo se fai d'amagat e de tota mena dins l'indiferència generala, en doçor, amb milanta pretextes scientifico-pedagogics de marrida fe, al nom de la modernitat e del bon-sens triomfants. Aquo sembla pas destorbar los politics dels paises occitans que badan totes sus la grandor prestigiosa de la "république". Qual ditz pas res consent, vertat ? Los cal comprene, pecaire, vist que i a mai urgent, mai serios, coma la restauracion de Notre-Dame de Paris. E 'quo's pas la Delga que nos dirà lo contrari !






  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article