Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.AuvèrnheAuvèrnheLimanha

Vaira e Monton: una descobèrta arqueologica extraordinària

An trobat un trentenat de menirs, una estatua antropomòrfa e una sepultura de l’epòca preïstorica

| INRAP
An trobat en Auvèrnhe un trentenat de menirs, una estatua antropomòrfa e una sepultura monumentala que datan d’una epòca preïstorica. La trobalha l’an facha a Vaira e Monton (Limanha) suls trabalhs d’alargament de l’autoestrada A75, e segon los cercaires es quicòm de vertadièrament extraordinari, çò rapòrta l’Institut Nacional de Recèrcas Arqueologicas Preventivas (INRAP).
 
L’excavament es ara d’1,6 ectara e a revelat un trentenat de monolits d’1m a 1,60m. Son de menirs que forman un alinhament mai o mens rectilinèu e continu. Son bordats d’un autre alinhament de gròsses blòcs de pèira dins la continuitat del qual cinc pèiras compausan un ensemble de fèrre de caval. Enfin, sièis blòcs regularament espaciats forman un cercle de 15m de diamètre.
 
 
Lo sol exemplar conegut en Occitània
 
Dins l’alinhament principal, un dels menirs se distingís per la natura calcària de sa ròca e pel fach que foguèt escultat d’un biais antropomòrf. Aquesta estatua menir es lo sol exemplar conegut en Auvèrnhe e en tota Occitània. E mai, an trobat una montjòia qu’al centre presenta una sepultura qu’aculhís las rèstas d’un òme de granda talha.
 

Del Neolitic a l’Edat de Bronze
 
La manca d’objèctes pichons o personals sus l’excavament permeton pas de definir lèu-lèu lo periòde d’ocupacion del sit. Demòran las analisis de ràdiocarbòni de l’esqueleta de l’invididú enterrat o sus las raras rèstas de fauna. Los elements de comparason amb d’autras trobalhas similaras en d’autres endreches fan pensar a un periòde de qualques millenaris, del Neolitic a l’Edat de Bronze.

 
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Abram Auvèrnha
5.

#4 La fotografia d'illustracion representa un Cairn, un pojòu de pèiras celtic que marca una seboutura. Lo podètz veire pus pròche sobre aquela d'aquí : https://www.tinyurl.com/skltt

  • 0
  • 0
francesc palma
4.

Aquesta foto no se sap què és?

  • 0
  • 0
Pitaluga
3.

Se cal pas far d'illusions: coma l'estatua es pas una representacion del dieu Macron, es pas un eveniment.

  • 3
  • 1
Abram Auvèrnha
2.

Gaitatz-màs las rèstas dedinc la seboutura coma son franc conservadas : tinyurl.com/skltt

  • 3
  • 0
Emmanuèl Isopet
1.

" Aquesta estatua menir es lo sol exemplar conegut en Auvèrnhe e en tota Occitània"
pichona precision: es efectivament la sola estatua-menis coneguda en Auvèrnhe, mas se sap plan qu'aquelas estatuas son nombrosas en Occitania (Roèrgue, Provença...). Per contra aquesta estatua-menir d'Auvèrnhe sembla mai a çò que se fasiá en Bretanha o en Soïssa qu'en Roèrgue.
De seguir.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article