Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

A partir de dimars los ordenadors poiràn parlar en occitan

Lo Congrès va presentar lo sistèma de sintèsi vocala que pemetrà la preséncia de la lenga dins los GPS, los assistents vocals, los logicials de lectura, los transpòrts en comun, etc.

Dimars que ven, 23 de febrièr, lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana (CPLO) va presentar Votz, lo sistèma de sintèsi vocala que permet als ordenadors de transformar en votz de tèxtes escriches. Per tant, a partir de dimars, l’occitan pòt èsser present dins los GPS, los transpòrts en comun, los assistents vocals, los logicials de lectura per las personas que veson mal, etc. 
 
La presentacion de Votz se tendrà a partir de 15h a Pau e se poirà seguir en dirècte sus Facebook live, sus YouTube e sus ÒCTèle.
 
La còla del projècte presentarà aquela tecnologia e totas las aplicacions concretas e mai tecnicas sus las qualas aquela tecnologia poirà desbocar. De remarcar que tre dimars se poirà ja emplegar sus la plataforma votz.eu.
 
Bastida amb las darrièras tecnologias de l’intelligéncia artificiala, Votz parlarà occitan amb los accents lengadocian e gascon e las voses respecivas de Clamenç Alet e de Domenja Lekuona. 
 
Se pren tanplan en compte la situacion de diglossia actuala que la patís l’occitan, valent a dire que Votz considèra la prononciacion francesa d’un grand nombre de noms de personas o de luòcs franceses.
 
 
Cooperacion amb l’aragonés e lo basco
 
Lo projècte es estat realizat gràcias al consòrci transfrontalièr Linguatec, qu’amassa d’acadèmias, d’universitats, de centres de recèrca e d’institucions pel desvolopament de las tecnologias per l’aragonés, lo basco e l’occitan, amb lo sosten del fons europèu Poctefa.
 
S’es emplegat lo ret neuronal d’intelligéncia artificiala d’Elhuyar, sòci del CPLO. Lo seguiment scientific e lo metòde emplegat son estats premiats per la publicacion d’un article scientific a LREC (Language Resources Avaloracion Conference), la principala conferéncia internacionala en tèrmes de valorizacion de las tecnologias del lengatge.
 
 
Reconeissença vocala
 
En mai d’aquò, lo CPLO trabalha tanben sus un programa de reconeissença vocala que permetrà tanben lo sostitolatge automatic de vidèo en mai d’una lenga e quitament la transcripcion automatica, çò qu’ajudarà de passar a l’escrich tot lo collectatge oral.
 
 
Alexa parla aranés
 
De fach, Alexa ja compren e parla l’occitan amb l’accent aranés. L’Institut Aranés, que prepausa de corses en linha, i trabalha dempuèi dos ans.



abonar los amics de Jornalet

 


 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guiraleta orlhac
11.

#7 a / o/ e : poc importa per una vocala atona/ non accentuada
Attention :" Maria" pot se dire "Moria" mas pas jamai mario :
la syllaba atona es Ma e la syllaba accentuada es ria : Marià

  • 0
  • 0
Guiraleta orlhac
10.

#7 a / o/ e : poc importa per una vocala atona/ non accentuada
Attention :" Maria" pot se dire "Moria" mas pas jamai mario :
la syllaba atona es Ma e la syllaba accentuada es ria : Marià

  • 0
  • 0
francesc palma
9.

Bon amic Gerard non t'enboliques tant, lo qu' es cert es que la part Centrala e Nord de la lenga d'Òc,s'ha escampat moltissim la lenga vulgara. E per la part del Sud: Aran, Montpeller, Niça, las Valadas d'Aude e Arrièja, Bigorra, amb Banheras de Luishon, Lorda,...Las Lanas, Mont de Marçan, Dax,...la lenga per estar mai protegida o arreconada s'a conservada mellor, e sobretot la fonetica antiga que no es pot debrembar jamai qu'es la dels Trobadors.

  • 2
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
8.

#7 Me pensi que, per plasses comentators del jornalet, aquò's la pòrta de la comprenela que lor caldriá dobrir.
Mon comentari (1) a pas res a véser ambe la grafia, mas ambe la fonologia e la frasòlogia, elements essencials d('una lenga viva,que, vista la situacion diglossica màger de la lenga, se desanan de mai en mai.
E exprimi una crenta, non pas un desesper...

  • 4
  • 0
francesc palma
7.

Si li dic: Obre filheta la porta a Maria, non m' entendrà ? Li hauré de dire: Obre filheto la porto a Mario perquè me compreni ?

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article