Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Montpelhièr a aculhit la protèsta occitanista en favor de la lenga dins l’ensenhament

| Danís Cantournet
Lo Peiron de Montpelhièr a aculhit ièr dissabte una concentracion que revendica que la futura lei de l’ensenhament, qu’a l’ora d’ara se debat a París, prenga en compte las lengas minorizadas, e mai que se prenga de mesuras efectivas per lor implementacion dins lo sistèma educatiu.
 
La lei dobrís la pòrta a una aumentacion de l’ensenhament en d’autras lengas, mas mençona pas las lengas de l’Estat francés, çò qu’a provocat de mesfisança demest los sectors educatius e dins qualques partits politics.
 
La manifestacion foguèt convocada pel collectiu País Nòstre e comptava amb lo sosten de quatre organizacions occitanistas de mai: la Federacion de las Calandretas de Lengadòc, lo Partit Occitan (PÒC), la seccion regionala lengadociana de l’Institut d’Estudis Occitans (IEO) e l’agropacion d’ensenhaires en occitan CRÈO-FÈLCO.
 
E mai se la concentracion s’èra convocada amb una cèrta urgéncia e en emplegant basicament los rets socials, la protèsta comptèt amb la participacion d’aperaquí 500 personas, 350 segon la polícia.

A la fin de la protèsta, una delegacion de cinc personas, que representavan cada entitat convocanta, se poguèt entrevistar dins la prefectura de la region de Lengadòc-Rosselhon amb lo cap de gabinet del prefècte, amb un representant de l’Acadèmia de Montpelhièr e amb un delegat de la Direccion Regionala dels Afars Culturals (DRAC).

Mentre que se debanava la reünion, arribèt lo prefècte: “ai vist que i aviá una manifestacion e vos veni escotar”, çò diguèt.
 
Lo prefècte, e los autres representants del govèrn, s’engatgèron a far arribar las revendicacions dels manifestants al Ministèri de l’Educacion, del temps que se farà passar una mocion al president francés François Hollande (que podètz legir sul sit de País Nòstre). Los politicians mostrèron tanplan d’interès pel foncionament de las Calandretas e de las escòlas publicas bilingüas.
 
Dins aquel sens se liurèt al prefècte un document ont se podiá veire qu’en Occitània i a un deficit d’ensenhament public en occitan; una escòla bilingüa per cada 230 000 escolans aperaquí, del temps qu’en Corsega n’i a una per cada 7000 personas e al Bascoat una per cada 1500.
 
L’acamp se passèt en un ton festiu e revendicatiu, e s'acabèt amb una crida a manifestar lo 20 d’abril a Rodés, ont se debanarà una manifestacion que vòl èsser una jornada festiva de reafirmacion occitana.




_____
Las fòtos de la manifestacion, per Jacky Grau

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Eric31 Tolosa
12.

Soi pas del Clapas mas èri dins la vila per la dimenjada e que me trapet dins aquela manifestacion, pus exactament a la fin d'aquela quand èra arribada a la Plaça del mercat de las flors. Soi plan d'acòrdi amb las revindicacions mas per ièu quicòm trucava. A aquel moment se separavan los demandaires en pichons grops los uns per se taulejar a las terrassas solelhadas dels estanquets de la plaça, los autres tornant a çò d'eles, e que lenga parlavan entre eles los que fasian lo bosin occitan? : lo francés. La somission es malorosament encara totala!

  • 6
  • 0
Fran Bilbo
11.

I èri! Ma primièra manifestacion :)

Nasquèri a Orlhac fa 35 ans, mos pairbons parlàvan "patois" (eles o disián ansin) e volián pas qu'o parlèssem nosautres los felens... Fa un an qu'assagi d'aprene la lenga. Sabi pas s'es correct lo mot "aprene" : es coma se la tenguèssi amagada dins lo cap e me'n calguèsse prene consciéncia.

Es estat ma primièra oportunitat de parlar occitan amb de gent (vivi a Bilbo, Bascoat) e m'a emocionat... e entendre a ausir la lenga, la veire viva...

Vos demandi perdon per las fautas...

  • 6
  • 0
Alan Roch Carcassona
10.

Es l'accion que compta !
Los elegits de Montpelhièr èran un pauc particulièrs, vist que demorèron tota la manifestacion e non pas solament lo temps de se faire fotografiar !!
E son plan las leis de l'Estat francés que cal cambiar, per l'ora, non ? E aquò se passarà (un jorn) al parlament de França !

  • 6
  • 0
Terric Lausa Quilhan
9.

#8
Que si que vau regularament.
E regularament de véser aqueles elegits que bombisson lor pitre eissarpadat de blau-blanc-roge me dòl los uèlhs.

Ah! Dieu miu! Qué ne dirián los mius pepins?..... Ah o sabi: "Un còp de forca a tot aquò"

  • 4
  • 3
BOURDON Pau
8.

#3 N'ès pas jamei anat tà ua manifestacion occitanista ?

  • 5
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article