Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaDraguinhanenc

Lo Front de Liberacion Nacionala de Provença a fach son tresen atemptat dempuèi genièr

| Sheisau Sorelh
Un engenh explosiu artisanal foguèt descobèrt ièr a 6h40 davant la banca BNP Paribas del Baloard Foch, a Draguinhan. S’agissiá d’una botelha de butan connectada a un sistèma electric.
 
Los desminaires de Tolon desactivèron la bomba a 8h50 e levèron lo perimètre de seguretat plaçat davant la menaça.
 
Près de l’aparelh i aviá qualques papierons del Front de Liberacion Nacionala de Provença (FLNP), que revendicava l’accion. Lo tèxt denóncia la “colònia dels especulaires e dels fortunats” e menaça amb de nòvas accions. “Avèm una lenga, una cultura, un drapèl, una identitat, una tèrra, un país…”, çò dison los papièrs de l’FLNP que concluson amb “Òsca Provença!”. La partida occitana del comunicat es escricha dins una mescla de grafia classica e de grafia mistralenca.
 
Aquela menaça es ja la tresena dempuèi genièr, quand d’emplegats d’una agéncia immobilièra de Gareut descobriguèron una bomba artisanala marcada “FLNP”. En març, la menaça venguèt tanben sus una autra agéncia immobilièra a Sant Nari. Dins aqueste darrièr cas la veirina de l’agéncia patiguèt una petita explosion e sus la faciada i aviá un grafiti que disiá “FLNP - Provença liura”, tanben en mesclant la grafia mistralenca amb la classica.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Estève B. Mirapeis
23.

Un causa me tafura a legir los comentaris d'aqueste article : grafia classica o mistralenca ? Mas bogres de piòts avètz legit l'article ? Es question d'una bomba e de l'usatge de la violéncia per "defendre" sai pas quina causa a l'entorn de la cultura provençala o occitana.

AQUÒ es INADMISSIBLE ! pausar de bombas o menaçar la vida, non se pòt defendre de quin biais que siá ! Alavetz las questions de grafias : que s'en anguen a la vinha ! En legissent aquel article podèm veire que los principis morals d'unas personas son pas los de màger part dels Occitans que vivon sus aquel país, de quin bòrd politic que sián. Jamai, jamai degun aviá pas pausat de bombas per reivindicar una Provença liura o una Occitània independenta... Es una vergonha de veire aquò ! Defugir la violéncia es la nòstra prioritat al delà de las questions de grafias : l'essencial, lo primordial es de parlar la lenga pas de l'escriure, que se degun mai la parla pas mai s'escriurà pas mai.

Lo moviment occitanista dins son ensemble coma per cada ciutadan d'Occitània volonta pas una accion violenta. Non es lo messatge de la nòstra civilizacion, e non lo serà pas jamai.
Tenèm d'armas autras per far avançar la causa de las lengas minorizadas sens violéncia e dins la democracia. Lo camin serà long mas podrèm èsser fièrs de l'òbra de patz e de respècte dels ddreches de l'òme qu'avèm causida.

  • 0
  • 0
MATALÒT Reinat NIÇA
22.

Simplament si porria ben que li sigue de monde en Provença que n'a una santa forra de veire lo sieu país liurat despí de decenis a l'especulacion immobiliera francimanda !

  • 0
  • 0
BOURDON Pau
21.

#15 Que caleré léger tot. Non, ne'n sabem pas arren. Per'mor de 'quò la mia frasa que començava per "Autanplan".

  • 1
  • 0
Provençau que a la copa
20.

#6 Pròva dau fach siguent d'auto-decredibilisacion : que que fàgan leis occitans, en literatura, en tecnologia ò quitament en revendicacion d'aquela mena, es jamai seriós/ es solament per si rire ?

A ! , que "pòble" de galejaires, qu'an jamai sauput far que de tartarinadas...

  • 2
  • 0
los d'aquí braziu
19.

ba ! coupo pleno, déjà dens los tractes que redigiva a l'epòca avant de har colar lo movement, se tornava pas legir. alavetz dens un comentari de forum, pauròt....

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article