Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un noiriguièr coseranés prepausa d’adoptar sas vacas

Lo client crompa la bèstia que la bòrda la pren en carga en balhant son rendement

| Christian Asna
Christian Asna, un noiriguièr bovin installat a Castèths (Bassa Arièja), prepausa “d’adoptar” sas vacas. L’idèa es que lo client crompe una polida vaca gascona per 1800 èuros, mas es la bòrda que la pren en carga. Lo noiriguièr s’ocupa de la noiridura e de la santat de la bèstia e lo client deu sonque esperar los dividends, coma se s’agiguèsse d’un investiment.
 
Asna preferís “aquel concèpte d’economia participativa, [puslèu] qu’anar quèrre l’argent dins las bancas”. “Vendi mas vacas a de clients per un periòde de quatre ans, en tot restar lor noiriguièr. A la fin de l’annada, los proprietaris son remunerats en carn, e tanben en frucha o en lenha de calfatge, e a la fin dels quatre ans, ieu lor prepausi de recrompar la vaca segon sa valor de crompa”, çò explicava lo noiriguièr als jornalistas de La Dépêche du Midi.
 
Aquel investiment rapòrta als clients 6% l’an, en forma d’un bon de crompa de 108 èuros sus l’ensems dels produches de l’esplecha: de carn de buòu o de vedèl, de lenha de calfatge, de frucha (de figas, de prunas, de nòses…), de forratge, de palha. Se fasèm la comparason amb çò qu’ofrisson las bancas, aquò es un investiment tres còps mai rendable.
 
Asna a previst de vendre fins a vint vacas mas de demorar proprietari de sas 130 bèstias, e mai s’aquela idèa fa una intrada d’argent interessanta. A l’ora d’ara, Christian Asna a ja vendut sèt vacas e a dos autres contactes en cors. Los crompaires venon del país, mas tanben d’endacòm mai coma París e Lion.
 
Christian Asna es un tecnician agricòla qu’a viatjat en Espanha e l’America del Sud. S’installèt en 1985 e venguèt agricultor de zèro. “Soi estat un bon client de las bancas. Sabètz? Quand vos levatz cada matin e avètz 6000 èuros de remborsar, cal qu’aquò marche. Se cal bolegar. Uèi, soi segur de mon produch. La sola besonha que me mancava èra de me far conéisser, e espèri qu’aqueste projècte d’adopcion de vacas i participarà”, çò disiá. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pèir Mir Sent Guironç (Coserans)
7.

#4 Coma ac èi dejà dit, qu'ei unha error fòrça espandida , deguda ara pronóncia populara deth mot (pertot en Coserans coma aulhors), influenciada pera lenga oficiala dera republica.La pronóncia Coseran qu'ei un francisme, a maudespieit dera grafia deth mot en francés. Era error de Per Noste que remonta a Palay, de segur.

  • 0
  • 1
pimflòid
6.

Ne voletz pas reagir a l'article meilèu que de'vs pelejar a l'entorn d'un praube "s" e de qui a fautat envèrs la senta lenga occitana?

Que i a de qué díser aquiu, non? Jo qu'èi exprimit un punt de vista de vegetarian mes si s'èra agit d'adoptar un camp de blets arrois, qu'aurí escriut auta causa...

  • 3
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
5.

#4 Que pensatz dau diccionari gascon de Simin Palai, que dona unicament la forma 'Coseran' ('Couseran')?

  • 0
  • 1
Pèir Mir Sent Guironç (Coserans)
4.

#2 Coseran qu'ei ua pronóncia fòrça correnta, influenciada peth francés e en realitat fautiva. Coserans qu'ei era grafia corrècta, com ac rapèran Jòrdi Deladar e Patrici Poujade laguens eth son libe "L'occitan parlé en Ariège" editat per eth I.E.O Pàmias.

  • 2
  • 1
pimflòid
3.

Adoptar ua vaca per la har tuar?... Bòf...

  • 2
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article