Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An mandat 24 774 pastilhas Vichèi al presentaire de Le Petit Journal

A Vichèi n’an pro que s’emplegue lo nom de la vila occitana en associacion amb lo regim de Pétain

| Christophe Chauvin
Christophe Pommeray, president del grop d’oposicion (PRG-PS-SE) a la comuna de Vichèi (Limanha Borbonesa), envièt ièr a Yann Barthès, lo presentaire de l’emission francesa Le Petit Journal de Canal Plus, 24 774 pastilhas Vichèi, a rason d’una per abitant de la municipalitat. Amb aquel gèst, Pommeray cèrca de dissociar lo nom de la vila occitana del regim del Marescal Pétain que li es tròp sovent associat.
 
Diluns, après un reportatge sus una manifestacion catolica integrista a París (França), que se i podiá ausir qualques declaracions de manifestants fòrça intolerantas, lo jornalista qualifiquèt la protèsta integrista coma “la manifestacion que sent bon la pastilha Vichèi”, en mostrant d’imatges dels bombons octogonals que son ja un simbòl de la vila termala.
 
Dins la letra joncha al mandadís, lo conselhièr municipal indiquèt que “Vichèi, aquò es una vila, que ni apelèt, ni sostenguèt, mens o mai que ges d’autra en França, lo govèrn de rescontre que s’installèt dins sos murs en junh de 1940.”
 
De fach, a Vichèi n’an pro. Mai de seissanta ans après lo regim del dich “Estat Francés” del Marescal Pétain (1940-1944), divèrsas apelacions emplegan lo nom de la vila de la Limanha Borbonesa dins un sens negatiu. Es frequent d’entendre en francés lo nom de Vichèi (dison Vichy) coma sinonim de traïson, d’esperit de capitulacion e quitament de nazisme. E lo jornalista arpitan, amb sa badinada, aqueste còp a passat l’òsca.
 
Dempuèi 2009, lo grop municipal de Pommeray ten un blòg que susvelha l’emplec marrit del tèrme “Vichèi”.

 
 
 
 

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Domergue Sumien Ais de Provença
12.

#10 Correccion: atestata* -> atestada.

  • 0
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
11.

#9 Limanha e Borbonés, e donc la Limanha Borbonesa, son de concèptes geografics tan coneguts coma Camarga o Crau o Esterèu...

  • 0
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
10.

#8 'Vichèi' es ben la forma atestata localament. Coneissi pas de forma 'Vichier*' dins l'usatge local. L'etimologia pus probabla es lo latin 'Vippius + -acum > Vippiacum' ("lo maine d'un òme apelat Vippius").

  • 0
  • 0
blub blubvila
9.

Monte s'atròba la Limanha Borbonesa?
Cresiáu que Vichy era en Allier, region Auvernha. Es ben d'estre un pauc clar quand meme.

  • 0
  • 0
pep vichier
8.

vichiè o vichier....

selon lo tras que bon http://www.oocities.org/toponimiaoccitana/03.html ven del nom Vicarius, se deu escriure Vichier e se prononcia [vi'she] (Nègre), [vi'shje] (Nègre)

selon la wikipèdia catalana "el topònim ha evolucionat de la forma hipotètica Vippiacum° (possessió de Vippius°)[3] a formes de tipus Vichiacus°, més endavant Vichèi en occità (i també, menys regularment: Vichèir, Vichiet° o Vichier)

qual nos esclaira...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article