Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un vidèo en memòria de Salvador Puig i Antich

Fa 40 ans, lo 2 de març de 1974, foguèt executat arbitràriament lo jove anarquista catalan

L’esportiu catalan Pep Guardiola remembra los darrièrs mots de la darrièra letra que Salvador Puig i Antich escriguèt. Guardiola o fa dins un vidèo que comencèt de se difondre aquesta dimenjada passada, en remembre de la darrièra execucion del franquisme. Es lo cineasta Lluís Danés qu’a fach aquel filmet ont tanben participan las sòrres de Salvador, que revendican la memòria de lor fraire per fin que s’abolisca la pena de mòrt dins tot lo Mond.
 
Conegut per sos amics coma “lo Mètge”, Salvador Puig i Antich èra un militant anarquista catalan, actiu dins los ans 1960 e al començament dels ans 1970. Moriguèt executat pel regim franquista, après èsser jutjat a la lèsta per un tribunal militar e condemnat a mòrt, coma colpable de la mòrt d’un policièr. La dictatura espanhòla aviá set de revenge après la mòrt de Luis Carrero Blanco tuat per ÈTA.
 
Las protèstas contra aquela senténcia venguèron mai que mai de l’estrange. Protestèt fermament la CNT a Tolosa, e en França lo jornal Libération ne donèt l’alèrta. Mas, maldespièch totas las demandas internacionalas, Salvador Puig i Antic foguèt executat amb lo metòde vil del garròt, dins una cellula de la preson modèl de Barcelona, lo 2 de març de 1974, a 9h40. 


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
1.

Cal pas doblidar. Los franquistas tornats al poder nos vòlon vendre una autra istòria.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article