Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha celèbra sa fèsta nacionala en regardant vèrs l’independéncia

300 ans après la pèrda de sas libertats, Catalonha festeja son jorn nacional amb la revendicacion d’independéncia e en esperant la convocacion d’un referendum pel 9 de novembre que ven, que l’estat espanhòl a l’intencion d’empedir.
 
En mai dels actes institucionals, las manifestacions de remembre e las animacions per tot lo país, se farà a Barcelona una manifestacion que se prevei istorica, amb mai d’inscriches qu’a la Via Catalana d’arunan. Aital los catalans vòlon revendicar aquel referendum per l’independéncia, amb un acamp comol de mond sus la Gran Via e l’Avenguda Diagonal, que dempuèi lo cèl se veiràn coma una enòrma V, d’aperaquí 11 quilomètres de percors.
 
Aquela manifestacion, organizada per l’Assemblada Nacionala Catalana (ANC) e Òmnium Cultural, començarà a 17h14, en remembre de la desfacha catalana de l’11 de setembre de 1714. A 19h s’es anonciat un concèrt multitudinari e a 20h14 una fiulada massissa sus Twitter en explicar al Mond que los catalans vòlon votar per decidir lor avenir.
 
L’independéncia de Catalonha pòt èsser un espèr per Occitània, segon qualques collectius occitans. Es per aquò que qualques collectius occitans an jongut la crida de l’ANC Val d’Aran per se rescontrar totes al tròç numèro 30 de la manifestacion.
 
L’11 de setembre, los catalans se remembran de la casuda de Barcelona en 1714 davant las tropas borbonosas. Lo País Valencian casèt en 1707 e Malhòrca en 1716. Aquela desfacha representèt la fin de las institucions catalanas e la castelhanizacion del país.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

roser
5.

Nostradamus - fa 10 anys tampoc no hi havia, ni de lluny, tants independentistes a Catalunya. Però les coses canvien, cal anar-hi treballant i estar atents per aprofitar les ocasions que es presentin. Mai no es pot donar el país per perdut. Ànims, que tot és possible!

  • 4
  • 0
Nostradamus Avinhon
4.

#2 Lo paure Belibasta, lo faguèron cremar en 1324 los terroristas del ECOP (Estat Catolicista en Occitania e en Occident). Doncas, en 2014, Catalonha causís l'independéncia e en 2024, Occitània fa çò meteis ? Anèm Òc amassa 25 000 occitanistas. Per arribar a un milion uèit cents mila, nos cal encara tirar camin.… d'aquí a dètz ans !!!

  • 6
  • 0
Emmanuèl Isopet
3.

Òsca als catalans per aquesta demostracion de fòrça, d'organizacion, de civisme. Que sian occitanas o catalanas, las manifestacions semblan totjorn tant gaujosas!
Bon discors tanben del Mas. Per contra, pas cap novèlas del Valls nimai del Rajoy...
Punt de lenga : perqué «borbonosas»? Instinctivament auriái puslèu dich «borbonesa» o «de(l) Borbon».

  • 7
  • 0
roser
2.

A la V he vist les vostres banderes (he estat al tram 30): gràcies, nosaltres serem també sempre, com sempre, al vostre costat. En el comentari anterior es parla de la fi de les institucions occitanes; recordeu què va dir en Belibastre: d'aquí a 700 anys els llorer reverdirà.... No falta gaire.

  • 8
  • 0
Trencavel Besièrs
1.

L’11 de setembre, los catalans se remembran de la casuda de Barcelona en 1714 davant las tropas borbonosas. Lo País Valencian casèt en 1707 e Malhòrca en 1716. Occitania comencèt de tombar a tròces e bocins tre 1209, e lo 12 de setembre, se deuriá remembrar la mòrt del sieu rei catalan causit… Aquelas doás desfaitas representèron la fin de las institucions catalanas e occitanas e la castelhanizacion e la francizacion del país comun nòstre.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article