Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: d’eleccions per l’independéncia lo 27 de setembre

Lo president de Catalonha a avançat l’eleccion al Parlament de Catalonha, que poiriá entraïnar la constitucion d’un nòu estat en Euròpa

Dos meses après lo procès participatiu sus l’independéncia de Catalonha, lo president Artur Mas (CIU) es arribat a un acòrdi amb lo principal cap de l’oposicion, Oriol Junqueras (ÈRC), e los representants de las principalas associacions independentistas. Lo president Mas a convocat d’eleccions al Parlament de Catalonha lo 27 de setembre que ven. Los partits independentistas se presentaràn separats mas amb un fuèlh de rota comun per realizar l’independéncia del país.
 
L’11 de setembre de 2015, jorn nacional de Catalonha, vendrà lo primèr jorn de la campanha electorala e, fins a aquel jorn, lo govèrn de la Generalitat (dominat per CIU) e lo principal partit de l’oposicion (ÈRC) trabalharàn per bastir las estructuras d’estat necessàrias, coma per exemple l’agéncia dels impòstes.
 
En mai que ven i a las eleccions muncipalas e l’eleccion al Conselh General d’Aran. Los resultats pòdon venir un bon sondatge per l’eleccion plebiscitària de Catalonha, que poiriá entraïnar la constitucion d’un nòu estat en Euròpa.
 
 
Segon lo govèrn espanhòl, es pas ora de “destabilizar”
 
Lo govèrn espanhòl considèra que se tracta d’un avançament electoral “pauc seriós”, en prenent en compte la situacion economica e sociala actuala. La primièra avaloracion la faguèt ièr lo ministre de l’interior, Jorge Fernández Díaz, que considerèt que justament, ara que se comença de sortir de la crisi, es pas ora de “destabilizar lo començament de la recuperacion”.
 
En mai d’aquò, de representants del Partit Socialista Obrièr Espanhòl (PSÒE) an dich que l’avançament d’eleccions es “una tragèdia per Catalonha”, del temps que lo partit espanholista UPYD afirma qu’es “una revirada e una vergonha pels ciutadans”.
 
 
Irritacion dins los mèdias espanhòls
 
Los principals jornals espanhòls soslinhèron dins lors primièras paginas l’acòrdi d’Artur Mas e Oriol Junqueras per l’avançament d’eleccions en Catalonha. Dins los editorials de quasi totes los jornals de papièr espanhòls, insistisson sus las divergéncias demest los dos partits qu’an fach l’acòrdi, e mai mesprèsan las associacions independentistas de la societat civila.
 
 
Dins los mèdias internacionals
 
Qualques unes dels principals jornals del Mond parlèron de l’afar sul pic. Son de remarcar lo Financial Times, lo Wall Street Journal, Bloomberg e Libération, qu’explican que l’eleccion vendrà una mena de referendum per l’independéncia
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lafontan
2.

Las eleccions "regionalas" en Espanha se van debanar al mes de mai e la "consulta" per l'independencia se faria lo 27 de setembre, cossi sa fa que no i aje correspondéncia entre aquelas doas datas ? Compreni pas ?

  • 0
  • 0
TONI L'alcúdia de crespins
1.



El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha acusat este dijous el president Artur Mas d'utilitzar la convocatòria d'eleccions del 27 de setembre "només per salvar-se ell personalment de la situació de confrontació que es viu a Catalunya". Puig ha assenyalat que els comicis "només interessen a uns pocs polítics que han lligat el seu futur a este conflicte" i ha dit que Mas "governa només per a una part dels catalans". El líder dels socialistes valencians ha remarcat la importància de Catalunya per al País Valencià per relació cultural i per projectes compartits com el Corredor mediterrani.

"El problema de Catalunya és que el seu president governa només per a una part dels catalans, però no per al conjunt de l'autonomia, el que evidencia un dèficit democràtic enorme que ens afecta al conjunt de tots els espanyols" ha apuntat.



Puig ha insistit en la "vital importància" de Catalunya per al País Valencià "perquè a més de la relació cultural que ens unix, ells són els nostres principals interlocutors comercials" i ha apuntat que tant des del socialisme valencià com des del PSOE "lo que volem és posar ponts, que Catalunya estiga a l’Estat espanyol".



"Tenim en marxa projectes compartits de vital importància com el Corredor Mediterrani i perquè hi ha una qüestió fonamental que cal solucionar i és la desigualtat que hi ha entre els espanyols", ha afegit. 



Ximo Puig ha lamentat que siguen el conjunt dels espanyols els qui paguen les conseqüències de l'estratègia "macabra" orquestrada per Mas i Rajoy "per jugar amb un conflicte identitari mentre continuen retallant drets socials" i ha recordat que l'independentisme català "és una qüestió sobre la qual no haurien de tindre veu únicament els catalans, sinó el conjunt dels espanyols que és a qui afecta esta situació d'inestabilitat".



"La solució no és convocar tres eleccions en tres anys, sinó apostar pel diàleg, per un estat federal i per una reforma àmplia de la Constitució que solucione totes les desigualtats que hui en dia patixen els espanyols, ja que no tots tenim les mateixes possibilitats d'accés als servicis socials bàsics ", ha conclòs Ximo Puig.
(cf. laveupv)

  • 1
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article