Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo militant independentista savoiard Fabrice Dugerdil, presonièr politic, es en cauma de la fam

Los faches que li son reprochats remontan al mes d’abril de 2011

| Gioventura Piemontèisa
L’independentista savoiard Fabrice Dugerdil, mes en preson dempuèi lo 28 de genièr de 2015, a entamenat una cauma de la fam.
 
Los faches que li son reprochats remontan al mes d’abril de 2011. A aquela epòca, dins una postura d’activisme independentista, aviá fixat de placas d’immatriculacion “diplomaticas” a sa veitura. D’efièch, lo militant, sòci de dos movements, la Direcccion dels Afars Savoiards e lo Govèrn Provisòri de l’Estat de Savòia, refusa de reconéisser l’annexion de Savòia per l’estat francés. De gendarmas lo contrarotlèron e coma refusèt de donar sos documents d’identitat franceses, lo dorsièr foguèt transmés a la justícia.
 
En setembre de 2011, lo tribunal lo condemnèt a una multa. Refusèt de la pagar. Aquel refús portèt la multa a la soma de 3600 èuros (siá una penalitat de 40 èuros per jorn pendent 90 jorns). Aquí tanben refusèt de pagar.
 
Mai de quatre ans aprèp los faches, los gendarmas lo venguèron quèrre per l’encarcerar. Aprofechèron aquela arrestacion per l’interrogar sus un autre afar: li repròchan d’aver organizat a Bônavela (Bonneville) una manifestacion de protestacion contra la demolicion programada del vièlh espital, un joièl patrimonial bastit a l’epòca que Bônavela èra dins l’estat liure e independent de Savòia. Aquela manifestacion, la jutjan ilegala.
 
Ara Fabrice Dumergil es en preson per tres meses. Lo jutge d’aplicacion de las penas li prepausèt pas cap d’autra pena alternativa. Fàcia a çò que considèra coma una decision inica e politica decidiguèt d’entamenar una cauma de la fam. Sa femna a pas encara recebut l’autorizacion de l’anar vesitar dempuèi la debuta de son empresonament...
 
Plusors movements se son esmoguts d’aquela situacion e pòrtan sosten a l’activista. Considèran que l’empresonament de Fabrice Dugerdil, una pena disproporcionada per de faches non-violents, fa del militant independentista un presonièr politic. Son solet crime es l’insomission. Se nòta en particular una fòrta mobilizacion al dintre del movement piemontés Gioventura Piemontèisa, dins lo mitan cabil e dins lo mitan breton. Ben segur los movements savoians se son mobilizats. L’Agéncia de Premsa Independenta de Savòia se’n fa resson. En çò nòstre, lo movement Iniciativa per Occitània pòrta son sosten a l’activista independentista e demanda sa liberacion.
 
Una peticion per Internet per demandar sa liberacion es en cors.




TL

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Ciutat
3.

Per participar en una manifestacion per defensar un monument històric de l'estat liure de Savoia, fa tres meses qu'es en prison. Açò es lo govern e la parcialitat de la justicia de França.

  • 5
  • 1
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
2.

A, brave Pirolet ! Defòra se passejan tanben de grand trafegants de dròga e d'armas que, se son preses, faràn al maximum 20 ans de cèla, del temps que d'activistas basques son en preson dempèi 30 ans, per d'unes. E pr'aquò, quantes mòrts al tablèu de caça dels primièrs, respècte als segonds ? D'autres exemples : van milantas los industrials que nos fan manjar, beure e respirar de productes autament toxiques e dangieroses, mas que se son adobats per trafegar las resultas d'estudis esperimentals per ne "probar" la non-nocivitat bastament relativa per passar per malhas… E puèi, i a tanben los grands panaires dels pobles, en Grècia, en Espanha, en França, per exemple, que defugisson lo fisc dins de paradises fiscals, mercés a l'ajuda e l'arlandièra complicitat de grands banquièrs internacionals que degun los pòt pas tocar, e que se passejan amb sas practicas, tranquillament, en libertat. Un brave putanièr de mond, te disi…

  • 17
  • 3
Pirolet
1.

Mentre qu'un independentista savoiard es en preson, mentreque lo govèrn arpatèja per distraire lo public, los islamistas se pasejan a grandas cambadas pertot arrèu a son aise benaise. Lo "Canard" ditz que n'i a quitament qu'arriban a fringar amb d'oficialas de las fòrças de l'òrdre! Coma barbotina la breçairòla del politicament corrècte: dormissètz, brave mond, tot va plan!

  • 10
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article