Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Ont va l’argent per l’occitan dels conselhs generals?

La còla de Viure al País analisa, departament per departament, quala es l’accion per l’occitan amb la tòca d’alertar sus la diminucion de las subvencions, e de còps lor supression

| Viure al País en occitan
La còla de l’emission occitanofòna de France 3, Viure al País, es a far una seguida de reportatges ont analisan, departament per departament, quala es l’accion de l’administracion per l’occitan. La tòca d’aquelas emissions es d’alertar sus la diminucion de las subvencions, e de còps lor supression.
 
Los 22 e 29 de març que venon se farà l’eleccion departamentala en França tota. Aquela eleccion, en vertut del cambiament de la lei realizat en 2013, adòpta qualques cambiaments a respècte de las eleccions precedentas. Se causirà la totalitat dels conselhièrs departamentals e lor mandat serà per sièis ans. L’eleccion cantonala s’atròba suprimida e los nòus conselhs seràn de conselhs departamentals, e pas pus generals coma fins ara. En consequéncia, se vei ja que i a pas tròp de cambiaments e qu’es solament una question de maquilhatge.
 
Pasmens, la nòva distribucion, e mai l’aprobacion de la lei de la nòva organizacion territoriala que reduirà lo nombre de regions, s’apondon al chepic general de la diminucion de ressorsas per la lenga occitana. Dins aquel sens, lo 6 de febrièr passat, l’Associacion dels Elegits Occitans mandèt una letra als deputats per los interpelar sus la situacion de las lengas nacionalas, dichas “regionalas”, dins l’estat francés.
 
 
 
 

Los reportatges se pòdon veire en linha sul sit del programa nomenat “Lo blòg de l’occitan”

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc mallorca
4.

Que los elegits ho sian per sis ans es una marrida causa. Quan es an d'eleccions los polítics prometon moltes causas e procuran faire bondat. Mas quan han las elecciona a tres, quatre, cinc ans vista, aleshores no fan res per l'estat del benestar, sinon que retalhades. Als Estats Units fan las elecions generals per ser elegits per quatre, mas dos ans aprés fan unas altras eleccions per cobrir la mitat de las cambras. D'aquesta manera si non ho fan ben en dos ans, lo president perd recolzament.

  • 1
  • 0
Fofon
2.

#1 manca Aude, etc. tanben

  • 3
  • 2
DUBARRY 65190
1.

En aquera seria d'emissions, que manca lo despartament de Hauts-Pienèus qui mia, ce'm sembla, desempuish mes de 20 ans, accions de totas sòrtas en favor de l'occitan.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article