Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GuianaAgenésNaut Agenés

L’Escòla Occitana d’Estiu acaba son edicion d’ongan amb un bilanç fòrça positiu

“I a mai de mond que l’an passat, doncas aquò nos encoratja, e tanben çò positiu es que i a un fum de mond novèls”, çò ditz a Jornalet Bernat Bergé

| Escòla Occitana d'Estiu

Tèxte legit

La dimenjada passada s’acabèt l’edicion d’ongan de l’Escòla Occitana d’Estiu (EOE) amb un bilanç fòrça positiu. “I a mai de mond que l’an passat, doncas aquò nos encoratja, e tanben çò positiu es que i a un fum de mond novèls”, çò disiá a JornaletBernat Bergé, director de l’EOE, que precisava que “la mitat son de novèls”, çò que per el “es la pròva que lo mond son interessats, aquò es vertadièrament l’avenidor de la lenga” (ne podètz escotar l’àudio çai jonch).
 
A aquela creissença d’escolans, cal apondre la diminucion dels catalans que cada an participan a l’EOE. E mai se pels catalans seriá pas una donada positiva, “per nosautres òc, per çò qu’aquò vòl dire que pel meteis nombre d’estagiaris, e quitament que n’i a mai, i a mens de catalans, doncas aquò vòl dire que i a mai d’occitans”, çò diguèt Bergé.
 
Ça que la, ongan l’eveniment es marcat per la mòrt de son fondador Marcèu Esquiu, e mai recentament del jove professor Felip Delpaire que nos daissèt dins un accident de montanha, una persona “joina e plena de promessas, e qu’èra capabla, qu’aviá de projèctes...”
 
 
L’Escòla Occitana d’Estiu
 
Se tracta d’una setmana de convivéncia dins una residéncia que fa d’escòla e de lotjament a l’encòp, a Vilanuèva d’Òlt (Naut Agenés). Tot se fa solament en occitan per çò que l’EOE es una bona escasença de far d’immersion lingüistica.
 
Çò de mai important de l’EOE son los corses de lenga occitana dins totes los nivèls e dialèctes. Al delà, lo programa compren un molon d’activitats: de talhièrs, de conferéncias, d’espectacles, de danças, de descobèrtas pel terraire e una librariá completa de libres en lenga nòstra.
 
Los participants son normalament d’occitans que venon de pertot dins lo país, seguits per un grop de catalans plan nombroses. Al delà, i a de mond de païses ben divèrses. Es de notar ongan la preséncia d’un participant polonés qu’aviá conegut l’occitan e l’EOE en legissent Jornalet.
 
A l’EOE i a de mond de totes los atges, çò que fa que los escambis entre dialèctes e generacions son passionants, mai que mai en tot beure un còp a la beguda, a la fin de la jornada, abans lo balèti o l’espectacle.
 
Pels mai pichons i a l’Escoleta amb d’activitats per enfants de 5 a 10 ans, e per lo jovent d’11 a 16 ans i a l’Escòla dels Adolescents (dicha “Escòl’Adòs”).
 
E mai se lo nombre de catalans a demenit, lo Comitat d’Afrairament Occitanocatalan (CAÒC) i es estat present en tot portar de participants. Lo CAÒC collabòra activament a l’organizacion de l’EOE en portant, e mai, de professors de catalan e un dels grops de musica que jògan a la fèsta occitanocatalana, a la Plaça La Faieta de Vilanuèva d’Òlt.
 
L’EOE a aculhit ongan la segonda assemblada de legeires de Jornalet.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ivon Chamboliva
2.

Plan mercès a l'escola Occitana que l'i ai començat de parlar occitan coma la gent (per ieu en lemosin) per començar 5 minutas, mai qu'apres ai contunhat. Aquo m'a segur desblocat que per la seguda poguei parlar en anglès coma los estrangiers. Longamai (sei nascut en Provença ;) a l'Escola.

  • 8
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
1.

Hi som anat a l'Escola Occitana d'Estiu de Vilanova fa aproximadanent vint ans, e estic molt content d'haver-hi estat,era la temps d'Enric Garriga president del Centre d'Afrairament occitano-català. Un catalan potser lo mai gran amic d'Occitània, moriguet e potser aquò sia la causa de que hi hagi hagut mens de catalans enguan. Mas segur que des de lo cel ha fait una escapadeta fins Vilanova per anar-hi una vegada mai.

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article