Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Iemèn es prèp de la catastròfa umanitària, çò avertís lo coordenaire de l’ÒNU

Lo conflicte en Iemèn, la guèrra desmembrada de l’Arabia Saudita, en defòra de l’agach dels mèdias, a mes lo país près de la catastròfa, çò avertiguèt dissabte passat lo coordenaire umanitari de l’ÒNU per aquel país, Jamie McGoldrick.
 
En una conferéncia de premsa a Genèva, McGoldrick expliquèt que cal 1,6 miliard de dolars per poder donar d’assisténcia basica a aperaquí 8 milions de personas.
 
“Los afrontaments contunhan d’èsser fòrça intenses. Los bombardaments aerians e terrèstres son quotidians en fòrça endreches de Iemèn e lo resultat es que la populacion es totjorn dins una posicion mai malaisida”, çò comuniquèt.
 
Lo coordenaire umanitari diguèt que las agéncias d’ajuda afrontan de grands problèmas per arribar a las comunautats mai alonhadas o isoladas. En mai d’aquò, la chifra de las personas qu’an pas de noiridura sufisenta supèra los 14 milions, çò apondèt.
 
A explicat que las provisions umanitàrias qu’an reüssit a arribar a Taiz, una vila de mai de 600 000 abitants, an pas pogut arribar a 200 000 personas blocadas dins una enclava del front de batalha.
 
Segon l’ÒNU, 21 milions de iemenitas an de besonh d’assisténcia en Iemèn del temps que las fòrças del govèrn, los sauditas e los huthis, contunhan los afrontaments.
 
 
 
 

Aquesta nòva es adaptada de Geopolítica.cat amb qui Jornalet ten un acòrdi de cooperacion.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Amenofis IV Al Caire…
3.

#1 E cadun sap qu'una guèrra non se rempòrta pas amb d'accions de gràcia e de ramelets de flors blancas.

  • 3
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
2.

#1 Una guèrra entre dos extremismes : d'un costat una situacion intolerablament inegalitària e totalitària (Arabia Saudita) e de l'autra, de movements intgristas musulmans que pretendon s'opausar a-n-aquela baujor de l'argent-rei. E dels dos costats, per las populacions, ignorància e misèria, patiment e dòl…

  • 2
  • 0
Joan Jaurés Caramaus
1.

"La guèrra desmembrada de l’Arabia Saudita, en defòra de l’agach dels mèdias, a mes lo país près de la catastròfa". Si ben. Mas… quina guèrra non met pas un país cibla a ras (e mai al fins fons) de la catastròfa ? Qué ne vira, en Siria, per exemple ?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article