Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

China bastís en Jiboti sa primièra basa militara en Africa

Servirà oficialament a susvelhar l’activitat dels piratas

La setmana passada, lo Ministèri de Defensa de China confirmèt pel primièr còp qu’es a bastir una basa militara en Jiboti, un país situat a la Bana d’Africa, que confinha amb Eritrèa, Etiopia, Somaliland e Somalia.
 
Jiboti acuèlh tanben de basas militaras dels Estats Units, de França e de Japon. Fins ara, China aviá de basas militaras en Birmania e Paquistan. La de Jiboti serà la primièra fòra d’Asia.
 
Oficialament, la basa militara chinesa s’utilizarà principalament per d’accions contra los piratas del golf d’Adèn, de l’ocean Indian e de la mar Roja. Mas qualques païses coma Índia an dich qu’an paur que los chineses cèrquen d’estendre lor rai d’accion militar en contrarotlant la rota del comèrci maritim mondial.

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma de Mallorca
3.

La pentagona té bases per tot lo mond, centenars, e cal compensar.

  • 0
  • 0
Donat lo grammatician
2.

una autra novèla: 3 000 obriers chinés bastisson en Argeria la pus granda mosquèia dau mond e aquò nos mena a se pausar un parèu de questions 1°dins un pais plen de chaumurs o ,desocupats, se pòt pas trobar tres mil trabalhaires argerians per bastir aquest luòc de culta ? 2° lo govèrn dau FLN qu'a pron pena a batut lei jihadistas qu'avián ganhat leis eleccions de 1989-au pretz de 200 000 mòrts e de dètz annadas de lucha ferotja, a ren trobat de mielhs per luchar contra lo salafisme que de bastir una mosquèia giganta ?

  • 3
  • 4
Pirolet
1.

Es lo Guantànamo chinés?

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article