Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Trionf clar de l’independentisme a las eleccions escocesas

Lo partit d’Sturgeon se sarra de la majoritat absoluda del temps que los laboristas s’esfondran

Lo Partit Nacional Escocés (SNP) a conegut un succès retronissent dins las eleccions parlamentàrias d’aqueste dijòus passat. Lo partit de la primièra ministra escocesa Nicola Sturgeon obtenguèt 63 sètis suls 129 del Parlament escocés. Amb mai del 46% dels vòtes, Sturgeon es demorada a dos sètis de la majoritat absoluda. De son costat, lo partit laborista, amb sos 22 sètis, a patit la revirada mai granda del sègle e es passat a la tresena posicion, darrièr los conservators, que n’an 27. En mai d’aquò, los Verds, que manifestèron clarament en favor de l’independéncia d’Escòcia, an melhorat lor resultat en obtenent 6 sètis. Fin finala los democrataliberals n’an, ara per ara, 4. L’escrutini es encara en marcha, mas ja mòstra que se poirà manténer una majoritat independentista dins la cambra amb una aliança de l’SNP e dels Verds.
 
 
Un segond referendum independentista
 
Amb los resultats pas encara definitius, Sturgeon s’es engatjada a “governar en pensant als interèsses de totes” e a manifestat son estonament per la desfacha dels laboristas. De son costat, la dirigenta del Partit Laborista en Escòcia, Kezia Dugdale, a admés que la desbranda èra “dolorosa, mas [qu’èra] pas la fin del partit” e, a assegurat que se caldrà centrar “sus de politicas de futur e non pas sus d’arguments passats”, en fasent referéncia a l’SNP e a la possibilitat d’un segond referendum independentista: “Los laboristas contunharem de batalhar per nos assegurar que los poders d’aqueste nòu parlament s’utilizen per inversar las retalhadas e arrestar l’austeritat”. Ruth Davidson, cap de lista del Partit Conservator escocés, tanben parlèt a prepaus de la possibilitat d’un segond referendum, en tot avertir l’SNP que “la decision que prenguèron los escoceses” al referendum de 2014 “seriá pas ignorada”.
 
 
Al País de Galas
 
A las eleccions del País de Galas, amb l’escrutini en marcha per ara, lo Partit Laborista se manten endavant dins l’assemblada galesa, e mai se pèrd de sostens. A l’ora d’ara obtendriá 26 sètis, un de mens qu’en 2011, del temps que los nacionalistas del Plaid Cymru contunhan lor pojada progressiva amb un deputat de mai e arriban a 10. Los Conservators pèrdon 3 deputats e ne demòran, ara per ara, amb 9. L’estonament a l’Assemblada de Galas es l’intrada amb fòrça de la formacion ultradrechista UKIP, amb 5 sètis.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tarrega" Igualada (PP.CC.)
8.

Francesc, potser exagero, però no ho crec, el traranaà faixista de molts imperialistes, enemics de les causes nacionals, porta a veure em got mitg buit, cuand en realitat és mitg ple, pensa-ho.
Tota la gent que vota als nacionalistes, els que no volen votar, i els nacionlistes que voten per un o altre motiu a forces no nacionlistes, que dona?
Crec que en el fons del cor de tots els Escocesos volen una Escocia lliure.
T'ho aclareixo?
"El Tàrrega".

  • 1
  • 0
francesc palma de mallorca
7.

Es tampauc una victòria tan granda coma disevan, cal pas exagerar.

  • 1
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
6.

La desfacha dau Labour confirma ço que s'èra ja passat a las eleccions per las Comunas. Per contra, la question que me pauso, es lo creis dels conservadors : se poiria qu'aguesson recuperat los votes dels eurosceptics partidaris dau Brexit ?

  • 1
  • 0
"Tàrrega". Igualada (PP.CC.)
5.

De totes les opcions que és plantejaven l'Independentista és la més votada, per tant Victoria!
El que ara és planteja és com administrar aquesta voluntat.
Fagin el que fagin: Visca la Terra lliure!
Fel.licitats!
"El Tàrrega".

  • 6
  • 1
Gerard Joan Barceló Pèiralata
4.

#3 Non, i a una majoritat independentista clara amb los Verds.

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article