Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un pacte politic per Catalonha prepausat per los socialistas espanhòls

La reforma de tipe federalista reconeisseriá a Catalonha de nòus dreits e libertats e l’incorporacion del dreit europèu

| ACN
Lo PSÒE, partit socialista espanhòl, prepausèt per las eleccions legislativas del 26 de junh un projècte de reforma constitucionala per Catalonha amb una consulta de tota Espanha per cambiar la constitucion espanhòla e una consulta de Catalonha per cambiar l’estatut de Catalonha. Los socialistas prepausan d’o far dins los dos mes que seguirián la constitucion del novèl govern.
 
La reforma de tipe federalista reconeisseriá a Catalonha de nòus dreits e libertats, l’incorporacion del dreit europèu, la garentida constitucionala dels dreits socials catalans, la salvagarda d’un estat social catalan e una reforma del regim de l’impòst. A tèrme, Catalonha auriá un pacte bilateral amb l’estat espanhòl amb la reconeissença de dreits istorics.
 
Aquela proposicion foguèt plan aculhida per Podèm e los nacionalistas catalans tant coma per una part de Ciutadans, mas combatuda per lo Partit Popular (PP) e jutjada coma insufisenta per l’aligança nacionalista catalana.
 
Per la faire, caldriá una majoritat al l’assemblada e al senat espanhòl tant coma al Parlament catalan. Aquela propòsta interven en un moment ont fòrça ancians responsables socialistas espanholistas son afeblits per d’inculpacions de corrupcion. Lo PP patís tanben fòrça escàndols de corrupcion.
 
 
 
 
J.C. Valadier
a Zamora en Espanha

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

Ni cas, com que en el fons son uns un falangistes, ni cas , que diguin, que nosaltres marxem, i els seus pactes, se me'n refot.
Visca Catalunya Lliure!
Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma de mallorca
5.

Res de novel ha dit lo PSOE , Units Podem Mes li ha passat, açò pot representar referent a las darreras eleccions, que la Coaliccion li llevarà al Psoe 30-50 diputats. Aprés d'un desastre aital, Na Susana andalussa quedarà fora de combat e Pedrito quedarà com un calçonassos, qu'es lo qu'és.

  • 1
  • 0
Geli Grande Lairac en Agenés
4.

#3
E "Paraula d'occitan, paraula que val pas plan !"
Se lo monde contunhan coma vos de votar o de far votar per de partits que son e seràn a tengut
anti occitan.
Cal votar pels partits occitans quand se fan portar e far la cauma dels partis franceses e lo far saber als interessats.


  • 5
  • 0
Cafi Borniquel
3.

#2 Paraula d'occitan, paraula que val pas plan !

  • 0
  • 5
Gèli Grande Lairac en Agenés
2.

Parlant de las promesas repetidas dels partits francistas per pescar los nòstres sufragis
avèm per costuma de pensar
"Promesa de francés, promesa que val res !"
Amb los partits espanhòls es parièr :
"Promesa d'espanhòl, lo que i crei es fòl"

Sosten total al govèrn catalan eissit de las eleccions de setembre de 2015 e lèu-lèu
"Adeu Espanya !"

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article