Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mai d’un milion de refugiats an quitat Sud-Sodan segon l’ÒNU

La guèrra civila a provocat la mòrt de centenats de milièrs de personas

| NACNUR
Son mai d’un milion los refugiats qu’an quitat Sud-Sodan en tot fugir la guèrra civila. Aquò a provocat una crisi umanitària màger que poiriá finir en una de las mai grandas qu’a jamai viscudas l’umanitat. Las chifras son estadas confirmadas per las Nacions Unidas. Aital, Sud-Sodan seriá intrat dins lo club de païses qu’an produch mai d’un milion de refugiats. Dins aquel grop i a tanben Siria, Afganistan e Somalia. Lo pòrtavotz de l’Agéncia per los Refugiats de las Nacions Unidas, Leo Dobbs, diguèt qu’aquel fach “èra extrèmament tragic”.
 
Lo Sodan del Sud o Sud-Sodan es un país qu’aguèt la siá independéncia coma estat de l’ancian Sodan en 2011. Mas la guèrra civila i comencèt solament dos annadas après e a provocat la mòrt de centenats de milièrs de personas. Ja los combats que i aguèt a l’entorn de Juba, la capitala, en julhet passat an provocat mai de 185 000 refugiats. E se pensa qu’a l’ora d’ara i a totjorn de milièrs de femnas e d’enfants que son a cercar un refugi.
 
Près de la frontièra amb Oganda i a lo grop pus grand de refugiats. Fa mens de dos setmanas que i arribèron mai de 20 000 personas a causa de divèrses combats que i a dins lo sud del país. Mas d’autres païses vesins coma Etiopia, Kenya, Sodan, Còngo e Centreafrica an tanben aculhit de desenats de milièrs de refugiats pendent los darrièrs meses. La situacion es pro dramatica e l’ÒNU a degut demandar als govèrns d’aqueles païses que daissen intrar los refugiats dins los lors territòris pr’amor que qualques unes d’eles son entre los païses mai paures de la planeta e avián las frontièras barradas.
 
 
Un país enfonzat dins lo caos total
 
“I a plan de refugiats qu’arriban a la frontièra après una marcha de plusors jorns e que son aganits, e fòrça femnas e gojatas an patit d’assauts sexuals pendent lor fugida”, çò diguèt Walter Dobbs. De mai, aperaquí 1,6 milions de personas cèrcan tanben de refugi, mas en Sud-Sodan, e tot aquò dins un país qu’a una populacion de 12 milions de personas.
 
Aital, Dobbs soslinhèt que los darrièrs combats que i aguèt durant lo mes de julhet dins la capitala entre las armadas del Salva Kiir e lo vicepresident d'alara Riek Machar “an fach pèrdre la fe en una alta al fuòc definitiva e an lançat de centenats de milièrs de personas en cèrca d’un refugi dins una accion completament desesperada”.  La trèva signada arunan foguèt pas respectada e lo President Machar tanben quitèt lo país pendent lo caos que se produguèt en julhet de 2016.
 
Cal rebrembar que Sud-Sodan es un país african que patís un embargament d’armas de l’ÒNU e que deu encara acceptar l’intrada de mai de 4000 soldats de las Nacions Unidas que servirián a protegir la populacion civila. Mas lo govèrn ditz qu’aquò es una violacion de sa sobeiranetat.
 
 
 
 
Christian Andreu
 
 
   
 Qué se passa en Sud-Sodan?
 
Sud-Sodan, o lo Sodan del Sud, s’independentizèt de Sodan lo 9 de julhet de 2011, e malgrat sas exportacions milionàrias de petròli, a un taus de pauretat dels mai nauts e un taus de santat e d’educacion dels mai basses del Mond. Dins un territòri d’aperaquí 620 000 quilomètres cairats demòran entre 8 e 10 milions de personas, qu'apertenon a mai de 60 grops etnics.
 
Las informacions qu’arriban de Sud-Sodan indican una division de l’armada entre los partisans del president actual, Salva Kiir Mayardit, e del sieu èx-vicepresident, Riek Machar. Tant Kiir coma Machar venon del Movement de Liberacion del Pòble Sodanés (SPLM, segon sa sigla en anglés), l’organizacion politicomilitara que dirigiguèt la guèrra d’independéncia de Sud-Sodan. Totes dos avián governat amassa lo país dempuèi l’an 2005 —quand Sodan li concediguèt l’autonomia— fins en julhet de 2013, quand Kiir destituiguèt Machar.
 
   
 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo Faure Carcassona
1.

Avem pas acabat de rire ! Es pas que la debuta de l'aigat en Euròpa que serà, fin finala, destabilisada e en guèrra civila ...
Es acabat lo confòrt europèu. Cal pagar ara !

  • 2
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article