Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Occitan en Catalonha: debat sus lo present e lo futur

Aperaquí 150 personas an participat a un collòqui sus la plaça de la lenga occitana dins lo futur estat independent de Catalonha e Aran

Aperaquí 150 personas participèron ièr al Collègi Oficial de Doctors e Licenciats de Catalonha, a Barcelona, a un collòqui sus la plaça de la lenga occitana dins lo futur estat independent de Catalonha e Aran. Lo debat se tenguèt a l’ocasion del desen anniversari de l’oficialitat de l’occitan en Catalonha, e per aquela rason, se faguèt un bilanç d’aquel decenni e de la situacion actuala. Lo collòqui, organizat pel Comitat d’Afrairament Occitanocatalan (CAÒC) e moderat pel jornalista Vicent Partal, director de VilaWeb, vegèt la participacion de l’Assemblada Nacionala Catalana (ANC), de l’Institut d’Estudis Araneses (IEA), e de Plataforma per la Llengua.
 
Pendent l’eveniment, lo CAÒC presentèt tanben un document entitolat L’occitan en Catalonha, analisi dels 10 ans d’oficialitat e perspectivas d’avenir, elaborat per un trentenat de personalitats de l’encastre academic, associatiu e politic dont de deputats e èx-deputats de CDC, ÈRC, ICV e CUP. Dins aquel document , “expausam nòstre vejaire, car sèm d’occitanistas”, çò diguèt a Jornalet la presidenta del CAÒC, Núria Ontiveros. En mai d’aquò, dins lo document “fasèm una tièra de proposicions que cresèm que lo govèrn [de Catalonha] deuriá aplicar per desvolopar la Lei de l’occitan”. Tanben porgís lo vejaire del CAÒC sus quin ròtle deu aver l’occitan dins la nòva republica “en prenent en compte Aran e lo drech de decidir son avenir”.
 
 
Una republica binacionala
 
Tant los conferencièrs coma lo public revendiquèron que lo futur estat independent de Catalonha e Aran foguèsse binacional, çò es occitanocatalan, e que l’occitan tenguèsse son oficialitat al costat del catalan, e mai amb de politicas lingüisticas desvolopadas.
 
De soslinhar un debat interessant tengut en aranés dins lo public, ont la deputada del Parlament de Catalonha Mireia Boya respondèt al sentiment pessimista d’una intervencion d’una ciutadana aranesa del public. Al dire de Boya, al moment de votar l’estacament politic d’Aran, lo pòble aranés pesarà los pròs e los contras, e voldrà pas renonciar a far los estudis a Barcelona o a Lhèida, ni mai a sas competéncias pròprias en santat, educacion, environament, cultura, pompièrs etc.



Quin encaix ha de tenir l'Aran en la futura...por vilawebtv
 
De legir sus VilaWeb: Quin ha de ser l’encaix de l’Aran en la futura república catalana?



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

Com dius cal molt, però segur que ho trobarem, som nacions germanes, sempre ens hem estimat, i el futur tal com volia Macià, Ramon de Tolosa i Pere el Catòlic, crec que es junts.
I no em fa por, sinó que m'omple de joia. Segur que totes dues aconseguirem la llibertat, i crec que aviat si no es ja!
Visca la Terra...Lliure.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
5.

Cal s'organizar amb associacions com lo Centre d'Afrairament Occitano-Catalan CAOC, saber cada cop mai causas uns dels altres, las lengas, la història, la cultura, los trobadors, los camps verds polits, la humilitat de la gent d'occitana. Nos cal molta feina encara per far.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
4.

Això ja pren forma. Vés que Benim!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Emmanuèl Isopet
3.

#2 Òc-ben. Destrii aqueles dos termes. Mas pensas que totes los ciutadans auràn los meteisses dreches e que la nacionalitat serà declarativa. A cadun de se dem… per dire s'es catalan o occitan. A vèire.

  • 0
  • 0
JC Dourdet
2.

#1 Pas de problema si destrian nacionalitat de ciutadanetat, non ?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article