Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Marselha: se prepara una accion per revendicar l’occitan al MUCÈM

L’abséncia de la lenga del país es “una marca fòrta de desconsideracion per leis occitanofòns”, çò planhon los organizaires

Se prepara a Marselha, lo 17 de decembre que ven, una accion de protèsta contra lo mesprètz de l’occitan al MUCÈM, lo Musèu de las Civilizacions d’Euròpa e de la Mediterranèa. Desplegaràn de 12h a 16h davant lo musèu una bandeiròla de dos mètres que pòrta en occitan l’article 14 de la Declaracion Universala dels Dreches Umans, e se repartirà un fuelh qu’explicarà la revendicacion de l’accion:
 
“Quand a Marselha, la pus granda vila d’Occitània, lo MUCÈM presenta en sèt lengas l’article catòrze de la Declaracion Universala dei Drechs Umans, l’abséncia de version dins nòstra lenga occitana es una marca fòrta de desconsideracion per leis occitanofòns conscients de la valor de sa lenga especifica. Mostram donc uei lo tèxte que volèm veire escrich sus lei parets dau MUCÈM au costat dei versions alemanda, anglesa, aràbia, castelhana, francesa, grèga e italiana”
 
Lo MUCÈM s’inaugurèt lo 7 de junh de 2013 a Marselha dins l’encastre de las activitats de la Ciutat Focèa coma Capitala Europèa de la cultura. Bastit sus de tèrras ganhadas sus la mar, lo sit cèrca d’èsser un espaci màger d’analisi e interaccion de las divèrsas civilizacions de Mediterranèa long de l’istòria, mas ont la lenga e la cultura del país  son pas brica presentas. “Sos conceptors nos impausan una vision francofrancesa d’una cultura tecnocraticament formatada a París”, çò planh Josiana Ubaud dins una letra dobèrta als conservators del MUCÈM. Dins aquela letra, Ubaud se mòstra completament indignada a prepaus de l’abséncia de la lenga e la cultura del país, e critica la vision dels faches mediterranèus segon un “prisma desformant qu’a quitament pas la decéncia —a defaut de la conviccion— de valorizar un tant siá pauc la vila e la region d’aculhença del musèu”.
 



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pamoc AIS
26.

#3 L'IEO nimai !

  • 1
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
25.

Me sembla que totes los que, en LMPR, sèm opausats a las posicions de" Convergencia occitana", es ora que nos recampèm. Sabi pas cossi se pòt far, mas ieu, autorisi lo "Jornalet" a donar mon corriel a totes los interessats per aquò far.

  • 7
  • 0
Matiàs Carcà
24.

#19 Ont avètz legit que la menaça mai granda veniá de Marselha?
Ai dich que se caliá concentrar sus Marselha e l'iniciativa de Danis Capian perque ara, es lo que se bolèga e aquò se passa a Marselha.
Après l'accion de Marselha perqué pas soscar a una accion possibla vers Tolosa. Vòstra idèa agradarà a plan de mond ne soi segur.

  • 5
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
23.

#16 Matieu, te sostendrai e t'acompanharai per denonciar leis abús inacceptables de Convergéncia Occitana.

  • 4
  • 1
Matiàs Carcà
22.

#16 Matieu Castèl, avètz rason. Es una idèa que me sembla interessanta e soi segur que fòrças occitans (de LRMP tanben) la sostendràn. Mas pel moment me sembla que los esforces collectius se devon concentrar sus Marselha puslèu que sus Tolosa, non?

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article