Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.La GàrdiaLa GàrdiaLa Gàrdia

Los occitans d’Itàlia an votat majoritàriament contra la reforma de Renzi

Dins las Valadas, las diferéncias entre los partisans de l’“òc” e del “non” son pas tan prononciadas coma a La Gàrdia

| Massimiliano Mariani
Los occitans de l’estat italian an votat majoritàriament contra la reforma constitucionala prepausada per Matteo Renzi. Dins las Valadas de Piemont, las diferéncias entre los partisans e los contraris a la reforma son pas tan prononciadas com en d’autres endreches. Dins la província de Turin un 43,80% a votat en favor del temps que lo 56,20% a votat “non”. Dins la província de Cuni, aquel resultat es encara mai esquichat: un 46% en favor contra un 54%.
 
Pasmens, La Gàrdia a refusat massissament la proposicion de Renzi. Un 71,55% dels gardiòls a votat contra del temps que lo 28,45% votava en favor.
 
De fach, la proposicion de Renzi a solament ganhat lo referendum en Tiròl del Sud e dins las regions de Toscana e Emília Romanha que son de fèus tradicionals del Partit Democrata.
atic.



La demission de Renzi reportada

Lo president italian demandèt ièr de ser a Matteo Renzi que repòrtesse sa demission fins a l’aprobacion del budget, que poiriá èsser divendres que ven. Renzi presentèt sa demission après sa revirada al referendum.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Francés Blanc Liyon
4.

#3 Non pas, qu'Occitània existís pas ;) Badini un chic, mas dins la vida politica, i a ben plan d'occitans que vòtan en Itàlia, d'autres en Espanha, d'autres dins l'Estat Francés (França, Occitània, Arpitania...) E a Mónegue. O en Catalonha (i a tantes aranés a Barcelona e endacòm). Etc.

  • 1
  • 0
Clementina Solinhac GALIZA
3.

Los occitans son d'Occitània.

  • 4
  • 1
lo talha-ceba
2.

se lo Sudtirol aguèt votat si a la reforma, me pensi ei perque tocava pas ren a son estatut particular d'autonomia qu'assegura lo manten de la lenga alemanda -e accesoriament dau ladin parlat e ensenhat sus son territori; aquel estatut, ei pas l'estat italian que se seriá tot d'una mostrat generos e magnanime, eu qu'aviá vogut italianitzar lo Tirol tre la debuta de l'annexion, mai la lucha armada e leis atentats dei sudtirolians après la radiera guerra que lo capitèron

  • 3
  • 1
lo talha-ceba
1.

lo Sudtirol es un territori austriac de lenga alemanda que foguèt donat a l'Italia en 1920 per la recompensar d'èstre rintrada en guèrra contra los emperis centraus, ço qu'embercava tant siá pauc lei principis democratics dei vencèires de la grand guèrra, qu'especèron l'Austria-Ongria e impausèron de sanccions trop lordas a l"Alemanha, e aquo foguèt lo grèu que se desenvelopèt fins qu'a provocar la segonda guerra mondiala

  • 5
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article