Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Siria: lo mistèri de l’atac amb d’armas quimicas a Idlid

Après las acusacions, per ara sens cap de pròva, que los russes o los militars sirians de Bashshar Al Asad foguèron los responsables de l’utilizacion d’armas quimicas a Idlid (Siria), ara lo pòrtavotz del Ministèri de la Defensa de Russia, lo general major Igor Konashenkov a declarat que l’aviacion siriana realizèt dimars passat un atac aerian contra un depaus dels terroristas a la periferia de la vila de Khan Sheikhun, dins la província d’Idlib, e que dins aquel depaus s’emmagazinavan las municions dels terroristas e d’armas quimicas. “D’aquel arsenal pus grand estant, los milicians transportavan los projectils d’armas quimicas en territòri d’Iraq”, çò apondèt.
 
Segon de donadas del Ministèri de la Defensa rus, dins la zòna del depaus se trobava un obrador de fabricacion de projectils amb de substàncias toxicas, la meteissa arma utilizada a Alèp a la fin de 2016.
 
Los simptòmas dels afectats a Jan Sheijun son “los meteisses que los dels afectats a Alèp a l’auton de l’an passat”, çò soslinhèt Konashenkov. Lo general rus planguèt qu’en çò de l’Organizacion per l’Enebicion de las Armas Quimicas (OPCW) contunhèsson totjorn “d’examinar las pròvas que demòstran l’usatge de substàncias toxicas en Siria pels terroristas” e mai ajan ja totas las pròvas dels documents e dels materials liurats pels expèrts russes.
 
Es cresabla, la version russa dels faches? A l’ora d’ara pòt èsser tan cresabla coma la dels jihadistas mascats de las fòrças liuras sirianas o de las organizacions finançadas per Turquia e l’Arabia Saudita dins lo territòri sirian, e, cossí que siá, es una version que cal prene en consideracion, vistes los precedents e la guèrra de la propaganda que i a mesa en marcha de la part dels unes e dels autres.
 
D’après las donadas de l’Observatòri Sirian pels Dreches Umans, l’atac contra Khan Sheikhun efectuat dimars passat costèt la vida de 58 personas. La Coalicion Nacionala per las Fòrças de la Revolucion e l’Oposicion Siriana alçan lo nombre de victimas a 100 personas —dont 25 enfants e 15 femnas— e rapòrtan 400 ferits, en mençonant de donadas de la Direccion de la Santat de la província d’Idlib.
 
Quinas son estadas las reaccions fins ara davant l’utilizacion criminala, que siá volguda o accidentala, de las armas quimicas contra la populacion civila?
 
Lo president dels Estats Units, Donald Trump, e lo secretari d’estat d’aquel país, Rex Tillerson, an atribuit la responsabilitat de l’atac quimic al govèrn de Bashshar Al Asad.
 
L’armada siriana nega categoricament l’usatge de materials quimics o toxics e considèran coma responsables de l’atac los grops terroristas qu’opèran dins la zòna.
 
L’enviat de l’ÒNU per Siria, Staffan de Mistura, anoncièt que lo Conselh de Seguretat de l’organizacion s’amassariá dimars per tractar aquel atac “òrre”.
 
Per ara, ni l’ÒNU ni l’Organizacion per l’Enebicion de las Armas Quimicas (OPCW) an raportat los resultats de lors enquèstas de l’atac.
 
Après l’aparicion de las informacions sus l’usatge de las armas quimicas dins l’atac, los Estats Units, França e lo Reialme Unit an presentat davant lo Conselh de Seguretat de l’ONU un projècte de resolucion suls faches.
 
 
 
<hr align="left" size="1" width="33%" />
Aquesta nòva es adaptada de Geopolítica.cat, amb qui Jornalet ten un acòrdi de cooperacion.
 
 
 
<a href="https://www.jornalet.com/socis" target="blank"><img alt="abonar los amics de Jornalet" id="Abonar los amics de Jornalet" src="https://www.jornalet.com/imatges/images/SOCI.jpg" /></a>
 
<br />
<a href="http://www.jornalet.com/pagina/8249/lofici-public-de-la-lenga-occitana-recruta-2-postes-dassistenta-e-gestionari-aria-a-tolosa" target="_blank"><img alt="" src="/imatges/images/2oplo02.jpg" /></a><br />
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma
3.

L'atac de los míssils dels eeuu contra Siria, viola totas las leis internacionalas, puèi qu' el Conselh de Seguretat havia desestimat que hi hagués sancions contra Siria.

  • 3
  • 0
Vicenç
2.

Quin orror.Uèi s´i a mes Trump

  • 6
  • 0
Fabre Muret
1.


De tot biais la messa es dicha. Que lo chapla venga d'Assad o dels batejats" rebèls" , "front Al Nòsra" e autres revolucionaris islamics estripaires , an dich sus França Cultura que la deca èra la d'Assad , vist que se passa " sus son territòri" e que deu garantir la "securitat dels Sirians". Sul pic avèm vist Hollande Merkel May e autres ben uròs de l'umanitat miserosa sonar a de mesuras "adaptadas" es a dire a la guèrra. Trump i a trobat un mejan de mostrar a son opinion qu'èra pas gaire l'amic de Potine. Erdogan lo democrata ensanhosit , apela tanben a la guèrra ambe lo Qatar e l'Arabia Saodita e los USA. Doncas anem aver de sang e de lagremas.
Una question pr'aquò : ai pas compres per de qué un enfant tuat per una bomba quimica aquò's pas parièr qu'un enfant tuat per una bomba a «fragmentation»????.
Un que fa plaser de veire es Hollande , l'odor de la guèrra lo rend urós.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article