Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Val Maira comença de festejar sos dètz sècols d’istòria

Lo 28 de mai de 2028 seràn passats 1000 ans da la premiera citacion de la valada

Sande 27 de mai del 2017 a 10 oras en la Chapèla de Sant Salvaor a l’Arma, començarà lo chamin vèrs la fèsta per lhi mila ans de la Val Maira, que tombaràn lo 28 de mai del 2028. Aquel jorn, de fach seràn passats 1000 ans da la premiera citacion de la valada ental testament del marqués Olderico Manfredi e de sa frema, la comtessa Berta: aquí es marcaa la fondacion del monastèri benedictin femenil de Santa Maria de Caramanha, e la donacion a aqueste d’una part de la Val Maira.
 
A la matinaa se passarè la conferéncia “Dètz sècols d’istòria en Valada” abo lo professor Rinaldo Comba, istòric medievalista, membre del comitat scientific de la revista Studi storici, de la Deputazione Subalpina di Storia Patria, de la redaccion de la Rivista di storia dell’agricoltura (Academia di Georgofili, Florença) e president pro tempore de la Società per gli Studi Storici, Archeologici e Artistici della Provincia di Cuneo; e lo professor Piercarlo Grimaldi, antropòlog e academic italian, rector de l’Universitat de Pollenzo e despuei lo 1993 director de la colleccion Documenti e ricerche di etnologia europea. Moderator serà lo professor Secondo Garnero, famós valmairenc, grand estudiós de l’istòria del pòst e autor de nombrosas e preciosas publicacions sus la memòria de la Val Maira.
 
A la fin per lo premier bòt serà presentat al public e premiat lo lògo d’Erica Castelli, qu’a ganhat lo Concors “Valle Maira 28 Maggio 2028”: lo símbol serà a disposicion del territòri per ajuar a far conóisser e celebrar tuchi ensemp aquesta extraordinària ocasion.
 
L’iniciativa es vorgua da Espaci Occitan, abo l’Union Montana Val Maira e las Comunas d’Acelh, la Marmo, Chanuelhas, Prats, Elva, Estròp, Cèlas, l’Arma, Sant Dumian, Cartinhan, la Ròcha, Draonier e lo Vilar, e dai part des activitats de promocion del territòri realizaas abo lo finançament de la Region Piemont.
 
 
 
 
Espaci Occitan
 
 
 
Per d’informacions: Espaci Occitan de Draonier, +39 0171 904075, segreteria(a)espaci-occitan.org. Tanben sus Facebook e sus Twitter.
 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

écr.l\'inf. (Voltaire)
1.

aproficha dau jornalet que mete dos edificis religios a la una de son unica pagina e trobi qu'a bravament rason, an aquelei dos monasteris n'ajustarai un tresen situat en la Vall d'Aneu en Catalonha Sant-Pere de Burgal qu'enquadra a la debuta, au mitan e a la fin lo magnific roman de Jaume Cabré "jo confesso" en catalá e" confiteor" dins sa traducion francesa, que ieu atèu de choc e discipol fantasiairos de Michel Onfray consideri coma un cap d'obra e lo primier ensag (assai) d'explicar perqué amb nostras rasigas crestianas (aumentadas de judaïsme e d'eritatge greco-latin), avèm pogut" daverar la branca deis aucèus " segons l'expression de Mistral, valent-a-dire crear una civilizacion planetària, de segur qu'ei pas perfiecha, mai que tanbèn n'i a jamai agut una de tan performanta e universala

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article