Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An depausat 51 207 signaturas per la reünificacion de Bretanha

L’objectiu es d’amassar 100 000 signaturas e de far conéisser al nòu govèrn la revendicacion bretona

Lo divendres passat èran una desena de militants bretons a manifestar davant la sosprefectura de Saint-Nazere dins lo departament de Léger Atlantic. Foguèt l’escasença de depausar al sosprefècte 51 207 signaturas per reclamar la reünificacion de Bretanha, valent a dire lo retorn de Léger Atlantic dins la “region” Bretanha amb los autres quatre departaments.
 
L’objectiu de “Bretagne Réunie” (Bretanha Reünida), l’associacion istorica que coordena la lucha per la reünificacion, es d’amassar 100 000 signaturas e, aital, de far conéisser al nòu govèrn aquela problematica.
 
Lo departament de Léger Atlantic foguèt separat dels autres quatre departaments bretons pel regim de Philippe Pétain. En 1982, lo  govern socialista tornèt prene aquela meteissa carta. Es en aquela epòca que foguèt creada la region artificiala de “País de Léger”. Dempuèi aquel moment la reünificacion es un combat màger pels bretons.
 
 
 
Fabien Lécuyer 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
5.

Los chovinets segur que tendran un disgut se ho saben.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Es que es de calaix, una nació no se la pot dividir, per cap motiu, això que passa a Bretanya es molt injust, i es de justícia que s'arregli, per tant ha d'estar reunificada, o millor no pot estar dividida.
A Cat. en ho han fet i a veure com ens en sortim, espero que bé, però una divisió sempre es fotuda. Divideix i guanyaràs, diuen alguns, en aquest cas uneix i guanyaràs.
Visca la Terra...Lliure!
l'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
3.

#2 Per aquò que concernis la lènga occitana,i-a pas res a esperar dau gobèrn parisenc. Pas pus d'aquèste que dels autres. Lo gobèrn "francès" es aquel de la republica francimanda de Paris. Defend l'interès de Paris e de la francimandia.
Tot ciutadan"francès" es doncas convidat a passar jos las forcas caudinas de l'aparisenquituda :parla francès, parla-lo "plan", es a dire ponchut, rasona coma s'èras un estatjant de Paris e pren-te per un parisenc .
Es solament aquela mèna de ciutadan que lo gobern de la republica francimanda de Paris pren en compte. Los autres, reborsièrs que contunhan de charrar una lenga francèsa desformada per d'accents òrres e autras farfantèlas patesejairas d'un autre temps " existissan pas.
Es sustot pas a-n-aqueles que s'adrèiça lo Philippe (o tot autre mossuròt de la politica francèsa) quand s'adrèiça "à la France et aux français". Charra dels parisencs e dels aparisenquits. Los ciutadans franceses vertadièrs. Vaqui.

  • 16
  • 0
Toloricon Ramonvila e Sant Anha
2.

Uèi "#1 nom" pareis se'n fotent de tot. Per èsser un chic mai constructiu me sembla aver ausit dins lo discors Philippe, al Senat cresi, que serà possibla quitament al departaments de se reünir dins una mira mai girondina. Segur que lo pas del discors als actes es larg mas sens mòstra de volontat i a pas jamai res de possible.

  • 1
  • 0
nom
1.

e 0 per la reunificacion d'occitània !
Francament m'en foti de la reunificacion de bretanha es pas aquò que salvarar ma pel d'occitan

  • 16
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article