Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Puigdemont al rei d’Espanha: “Pas atal, Majestat”

Lo president respondèt a Felip VI amb una crida al dialòg e a la mediacion, en tot criticar que lo monarca sostenguèsse las catastroficas politicas del govèrn de Rajoy

Lo president de la Generalitat de Catalonha, Carles Puigdemont, faguèt dimècres de ser son enena crida a la negociacion politica e a la mediacion amb lo govèrn espanhòl, dins una compareissença institucionala ont critiquèt lo discors qu’aviá fach la velha lo rei d’Espanha, Felip VI. “Pas atal! —çò diguèt lo president—. Avètz decebut fòrça mond en Catalonha que vos presavan esperavan de vos un autre ton e un engatjament pel dialòg”.
 
Puigdemont critiquèt que Felip VI aguèsse pas agut “cap de ròtle moderaire, ni cap d’interès per acceptar un ròtle de mediator, mas [sostenguèsse] las decisions del govèrn espanhòl per liquidar las aspiracions del pòble catalan”.
 
Dins aquel sens insistiguèt per proposar que i aguèsse mediacion per resòlver lo conflicte, e se declarèt tornarmai dobèrt al dialòg e a la negociacion. “Mantendrem totjorn l’escomesa del dialòg e mon govèrn se desviarà pas de son engatjament de patz e de serenetat, mas tanben de fermetat amb la quala volèm far las causas”.
 
Una partida del discors la faguèt en castelhan, en s’adreiçant als ciutadans espanhòls qu’an mostrat lor solidaritat amb los catalans. “Grandmercegi l’esfòrç de fòrça gents per acompanhar lo pòble catalan dins sas revendicacions. Sèm un sol pòble qu’a pas cap de problèma amb las nacionalitats ni las ideologias”.
 
Enfin, Puigdemont afirmèt net e clar que los catalans se trobèsson “mai près d’aténher [lor] desir istoric”, en tot anonciar que “dins los jorns avenidors [mostrarián] tornarmai la melhora cara de [lor] país quand [aurian] d’aplicar lo resultat del referendum”.
 



Lo messatge agressiu del rei
 
Dimars de ser, totun, après una jornada de cauma generala multitudinària en Catalonha, lo rei d’Espanha faguèt un discors televisat fòrça agressiu en escartant tota possibilitat d’arribar a un acòrdi. Felip VI acusèt lo govèrn de la Generalitat de Catalonha d’èsser desleial, d’agir fòra de la lei e d’èsser “al marge del drech e de la democracia”. E mai s’anoncièt pas cap de mesura concreta, aquel discors crispat sembla de precedir de mesuras fòrça duras contra Catalonha.
 
Lo rei diguèt pas un mot a prepaus dels incidents de dimenge, ni dels centenats de nafrats provocats per la polícia espanhòla.
 


 
Debat al Parlament Europèu
 
Mentretant, totjorn dimècres passat, lo Parlament Europèu aviá fach un debat pel primièr còp sus la situacion politica en Catalonha. Totes los grops politics apelèron al dialòg per resòlvre lo conflicte entre la Generalitat e lo govèrn espanhòl e dobrir una negociacion. Lo grop dels Verds e los eurosceptics denoncièron durament la violéncia de l’estat espanhòl, del temps que los conservators, los socialdemocratas e los liberals soslinhavan que Catalonha deuriá respectar las leis espanhòlas. Dins lo meteis èime, los grops majoritaris rebutèron una declaracion d’independéncia del Parlament de Catalonha.
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
26.

Pot passar de tot, ens poden intervenir, empresonar, embargar, i coses pitjors, son falangistes, però, el poble ha parlat, i vol ésser lliure, així doncs, ja sabem el que em de fer.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 5
  • 1
francesc palma
25.

Cal far molta pedagogia, l'ignorància dels nacionalistas castelhans espanhols es enorma. Son uns intolerants perquè a l'escola franquista los varen ensenhar atal, los libres qu' han de l'historia segueissen lo mateis camin. Un tòpic que disen molt es que Catalunha jamai ha estat un regne independent, e Aragon oc. Mas no sabon pas que lo títol complet era Corona d'Aragon e Comtes de Barcelona, la dinastia catalano aragonesa: un Comte de Barcelona Ramon Berenguer i Peronel·la de 8 ans compromesos el 1138 e maridats a sa majoria d'edat lo 1150. Se Catalunha segons lo sieu nacionalisme castelhan franquista, no era important, doncas perquè a Mallorca e a las Balears es parla catalan, e a València la part mai rica. E a la ciutadat Sarda de l'Alguer encara es parla català, e posan la senyera a las torres de defensa de la ciutat. Qu' ho pensen ben e veiran que la Magnífica Nacion Catalana, coma diu una pedra antiga de l'esglesia de Sant Francesc de l'Alguer, es una Nacion amb un passat poderós.
Lo reconeissement de la Nacion Catalana es una question pendent encara per lo govern del PP. Cresi que se los demostrasen culturalament , amb l'ajuda de las Universitats, seria un avanç molt important.

  • 17
  • 0
Joan Marc
24.

#6 Oblidatz Jordi Sànchez president de l'Assemblea Nacional Catalana, independentista, Sergi López actor, independentista e tantes autres autres desconeguts.

  • 9
  • 0
Joan Marc
23.

#16 Aquò se ditz lingüistica de supermercat !!!!

  • 8
  • 0
ltrobat
22.

N'èi pas nada simpatia per Poudampa (o los sons avatars) e las conerias que ditz. Mes, a còps, au demiei de çò que conta que s'i pòt trobar causas vertadièras...

Que soi d'esquèrra, regionalista, autonomista se voletz, mes aquesta istòria d'independencia catalana que'm chepica un drin. Ne podem pas denegar qu'uun deus pretzhèits de l'independencia de Catalonha qu'ei d'escapar a la pression fiscau espanhòla, qu'ei de díser a la solidaritat dab las regions las mei praubas.
Quaquas dias i a, qu'èi entenut Puigedenmont explicar, sus France Inter, que Catalonha èra forçada de demandar la soa independencia per causa de non pas aver podut trobar un arrengament dab Madrid.
Per aquestes torns, qu'entenem a parlar mei anar mei de "mediacion" enter Barcelona e Madrid. E fin finau ne sere pas estonant que n'i agi pas nada declaracion d'independencia, mes qu'aquesta istòria de referendum estossi un "coup de poker" entà forçar la man a Rajoy dens la mira de ganhar un accòrd fiscau mei "interessant"...

  • 2
  • 12

Escriu un comentari sus aqueste article