Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Rajoy ditz que destituirà lo govèrn de la Republica Catalana, ne dissòlv lo parlament e convòca d’eleccions pel 21 de decembre

Mentretant, lo govèrn de la nòva republica faguèt son primièr conselh dels ministres

Lo president del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy, diguèr ièr de ser que destituiriá lo president de la Republica de Catalonha e Aran, Carles Puigdemont, e lo govèrn de la Generalitat, afirmèt que dissolviá lo Parlament de Catalonha, e convoquèt d’eleccions regionalas pel 21 de decembre que ven. En mai d’aquò, Rajoy demandèt al Tribunal Constitucional qu’anullèsse las decisions que prenguèt ièr lo Parlament de Catalonha, dont la proclamacion de la nòva republica independenta.
 
Tanben assegurèt que los ministèris espanhòls prendrián totas las competéncias de la Generalitat de Catalonha, que barrariá totas las delegacions catalanas a l’estrange —levat de la de Brussèlas— e que suprimissiá los oficis del govèrn catalan, sos servicis diplomatics e lo director general de la polícia catalana, los diches Mòssis d’Esquadra.
 
Mentretant, lo govèrn de la nòva republica faguèt son primièr conselh dels ministres.
 
 




abonar los amics de Jornalet
 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
23.

Los dirigents de l'UNION EUROPEA han de comprene que:
Lo mal d'Espanha es que ganhet la guerra lo franquisme, aprés vengueron 39 ans de dictadura, a la mort del dictator es faguet una transicion a mietjas e la Constitucion del 78 es faguet amb frassas coma aquesta:"los garants de l'unitat d'Espanha es l'exercit",que a mai estava amenaçant continuament en far un cop d'estat. E fins ara lo franquisme o neofranquisme ha pas perdut lo poder.
Los dirigent de l'Union Europea no ho comprenen. Mas què hagués passat se la guerra l'haguessen guanhada Hitler e Mussolini, mai 39 ans de dictadura nazi e fachista, que haguessen morts Hitler e Mussolini al liet, e aprés d'una trasicion a mietjas es fassés una Constitucion ont diguessen que "lo garant de la unitat de la patria era l'exercit" nazi e fachista., e qu' aquestas gents extremistas seguissen dins los principals partits fins ara ? Doncas, què la democracia d'Alemanha e d'Italia seria de molt baissa qualitat coma la d'Espanha. Cal que ho comprenen los dirigents coma Merkel e de tota Europa.

  • 5
  • 0
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
22.

Darrièra novèla, que saique se'n parlarà deman : lo Carles Puigdemont que la manif' espanholista d'ièr volia mòrt e fòrt veire tancat en preson, es a Brussèlas ! Lo Joan-l'an-pres (o Till Eulenspiegel/ Till l'Espiègle) catalan, en un polit pam de nas a la banda Rajoy/Macron/Juncker/Merkel,a trapat refugi a Brussèlas dins lo quita ventre de la bèstia, mas ospitat pels flamencs !! Aquesta solidaritat flamènga es un braç d'onor a la pudibonda Europa maastrichiana que fai semblant d'ignorar Catalonha dempuèi setmanas. Fins ara, pas res se passa coma o-esperavan Rajoy e sos compliças de la CE, que lo rusat David catalan se trapa totjorn bravament quilhat fàcia al Goliath Madrid ! Bon còp de falç, òsca !

  • 10
  • 0
carles país valencià
21.

#19


bona cosa, enhorabona girona

  • 3
  • 0
francesc palma
20.

Puigdemont se passeja per la ciutat entre los clamors de la gent. Quan lo Racoi ho podrà far sense que li foten una clatelhada.

  • 7
  • 0
Fotbòl
19.

Girona 2, Madrid 1

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article