Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Puigdemont demanda “un engatjament civic e pacific” per defendre lo nòu estat

Lo president remembrèt que solament los parlaments pòdon nomenar o destituir de presidents

Lo president del govèrn de la nòva republica de Catalonha e Aran, Carles Puigdemont, faguèt ièr una crida a la societat a aver “de paciéncia e de perspectiva” e a s’opausar democraticament a l’ataca que vòl far lo govèrn espanhòl, qu’a decidit de destituir lo govèrn del país, dissòlver lo parlament e convocar d’eleccions regionalas pel 21 de decembre. Dins aquel sens, Puigdemont remembrèt que “dins una societat democratica son los parlaments qu’elegisson o destituisson los presidents”.
 
En mai d’aquò, lo president insistiguèt sus l’engatjament per la non-violéncia. “Aquestas primièras oras avètz comprés que l’estapa ont sèm dintrats la nos cal defendre amb un engatjament civic e pacific. Nos desviem pas. Sens violéncia, sens insultas, d’un biais inclusiu, en respectant las personas e los simbòls, en respectant los que son pas d’acòrdi amb la majoritat parlamentària”.
 
 
Las primièras oras de la Republica de Catalonha e Aran
 
La seisena Republica Catalana comencèt sa vida divendres a 15h27. Aquel nòu estat que ven d’èsser proclamat conten lo Principat de Catalona e la Val d’Aran e per ara es lo sol que l’occitan i siá lenga oficiala.
 
Las primièras oras de vida d’aquel enfanton se festegèron per carrièras dins las principalas vilas del país, amb de fèstas, de concèrts, de brindes, de jòia... tanben de grops espanholistas d’ultradrecha violents ataquèron Catalunya Radio e agarriguèron de mond que festejavan per carrièras.
 
Los primièrs prononciaments internacionals que reconeisson pas lo nòu estat arribèron sul pic. França, Itàlia, Alemanha, lo Reialme Unit e quitament Andòrra diguèron que reconeissián sonque lo govèrn de Rajoy del temps que lo president de la Comission Europèa, Donald Tusk, avertiguèt lo govèrn espanhòl qu’empleguèsse “la fòrça dels arguments e non pas los arguments de la fòrça”.
 
Quant a Belgica, faguèt un apèl al drech internacional mentre que los socialdemocratas eslovèns celebravan la naissença del nòu estat.
 
Cossí que siá, son pas los govèrns mas los parlaments que devon reconéisser, o non, lo nòu país. Dins aquel sens se son prononciats de deputats de Finlàndia e d’Argentina que tractaràn l’afar dins de sesilhas long de la setmana qu’arriba.
 
 
Espanha dictèt una letra als govèrns de l’UE
 
Al moment de la proclamacion, l’estat espanhòl mandèt una letra a totes los govèrns dels estats de l’Union Europèa, e d’endacòm mai, en lor demandar que faguèsson sul pic de comunicats de sosten a l’unitat d’Espanha e contra l’independéncia de Catalonha en la reconeissent pas. Mandèt un modèl de letra ja escricha ont solament devián metre lo nom de l’estat. Atal o planguèt sus Twitter lo correspondent de la television alemanda a Brussèlas ARD, Markus Preiß.
 

Messatge de Puigdemont



Dissabte, Puigdemont e sa femna passejavan dins Girona

 

Crida a Euròpa



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
20.

Sabi pas se lo Raxoi es content d'el mas al mens a capitat quicòm de fòrça important pel PP: se parla pas pus de la corrupcion generalizada en Espanha, familha reiala compresa. E, a despart de l'asirança contra los catalans, èra la tòca de la manòbra, non? Es un estat mafiós que vòl ficar sas mans sus Catalonha e, levat de qualques exemples coratjoses, Euròpa n’es complici.

  • 4
  • 0
Ròdrigo Bigòrra
19.

#18 Adixatz , que vletz er'independencia de Catalonha mès pas era deths Gascons per arraport aths Lengadocians ,estranh !

  • 0
  • 12
Guilhèm Pujol Sèta
18.

#17 Jaupan los cans (Madrid), passa la caravana (Catalonha). Aquesta eleccion de decembre, la pensi amarganta pel Rajoy. Que i-aurà un aigat independèntista que lo daissarà sul cuol !!

  • 5
  • 1
Ernest Guevara Jr.
17.

E qu'espèra de las eleccions del 21 de decembre venent, lo Rajoyito ? 75% d'independentistas catalans ?

  • 9
  • 0
francesc palma
16.

Que Diéu mos doni forças per defendre la Magnifica Nacion Catalana e sa heroica independència.

En el cel manca una estrelha
i la nit nos diu adéu,
recordau-vos mon amada
de qui 's recorda de vos.

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article