Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La mitat del govèrn legitim de Catalonha en detencion preventiva

La justícia espanhòla a emés un mandat d’arrèst internacional contra Puigdemont e los quatre conselhièrs que l’acompanhan a Brussèlas

L’Audiéncia Nacionala espanhòla, un tribunal d’excepcion, mandèt aqueste dijòus en preson ferma totes los conselhièrs del govèrn legitim de Catalonha —elegits per las urnas e destituits pel govèrn espanhòl— levats los que son en Belgica Atal, la lista de presonièrs politics compren lo vicepresident Oriol Junqueras e los conselhièrs Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carles Mundó e Meritxell Borràs. Son acusats de presumits delictes de sedicion, rebellion e malversacion de fonzes publics. En mai d’aquò, la justícia lor demanda una caucion de 6 207 450 èuros que devon liurar abans tres jorns; si que non, lor sasiràn los bens. Los an encarcerats dins divèrsas presons a l’entorn de Madrid.
 
Quants als membres independentistas del burèu del Parlament de Catalonha, dont la presidenta Carme Forcadell, anèron tanben ièr davant los jutges a la Cort Suprèma. Mas aquel tribunal lor a concedit un relambi d’una setmana per poder alestir lor defensa. Pasmens, los jutges an ordenat que sián susvelhats per la polícia.
 
Après lo precedent dels presidents de las associacions independentistas, Jordi Cuixart e Jordi Sànchez, que son encarcerats dempuèi lo 16 d’octòbre, totes riscan de penas de 30 ans de preson.
 
 
Mandat d’arrèst internacional contra Puigdemont
 
En mai d’aquò, la jutgessa a acceptat la demanda del ministèri public e a emés un mandat d’arrèst internacional pel president Carles Puigdemont e los quatre conselhièrs que son govèrn que son amb el a Brussèlas. Se tracta de Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí e Lluís Puig.
 
 
Barcelona reconeis lo govèrn de Puigdemont coma legitim
 
Mentre que la justícia espanhòla jutjava los ministres de Catalonha, la comuna de Barcelona a aprovat una mocion que reconeis l’executiu de Puigdemont coma sol govèrn legitim.
 
 
Mobilizacions
 
Mentretant en Catalonha, las mobilizacions comencèron ja de matin, en supòrt als elegits jutjats. Los acamps de protèsta contra los empresonaments son mai nombroses que jamai.
 
Las associacions independentistas apelan a mostrar de “sosten civic e pacific” als elegits perseguits per la justícia espanhòla.



Reaccion de Puigdemont
 
Quant a el, lo president Carles Puigdemont, enregistrèt un messatge vidèo e lo mandèt sul pic a TV3. “Es pas pus un afar intèrn. Es necite que la comunautat internacionala, e mai que mai l’europèa, s’avisen del perilh que representan aquelas actituds”, çò afirmèt Puigdemont en demandant l’intervencion d’Euròpa.
 
“D’encarcerar un govèrn per aver complit sos engatjaments electorals es mancar a l’estat de drech”, çò diguèt Puigdemont en tot avertir que las futuras accions del govèrn espanhòl pòdon èsser duras: “Nos espèra una repression longa e ferogtja. Podèm pas defalhir, e mai o devèm combatre del biais qu’o fasèm los catalans: sens violéncia, en patz e amb respècte per totas las personas e totas las opinions”.
 
Enfin, clavèt son discors en assolidant que “darrièr los barròts, lo govèrn legitim de Catalonha es infinidament pus digne que lors illusits empresonaires”.


Reaccion del sindic d'Aran




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo raiòu Cevenas
27.

#7 Pas res d'ajustar : avètz bien parlat.

  • 1
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
26.

Sentencies il·legals, i traïdores d'una legalitat inventada, a més fetes per jutges reprovats, fiscals de dubtosa procedència, de forma il·ligitima. i a mes fent política cosa que no haurien de fer els jutges ni els fiscal, a mes seguint les ordres de un govern amb un partit amb 700 càrrecs a la presó o jutjats o condemnats per tota classe de delictes, on el president d'aquest govern a hagut de testificar per la corrupció al seu partit, i aplicant polítiques falangistes contra un estat que l'únic que vol es marxar d'ells.
Colla de fills de ..., ells si que haurien d'estar a la presó.
Visca la Terra...Lliure! Ah, i Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 4
  • 0
francesc palma
25.

L'aplicacion de l'article 155 es ilegal segons dis l'ONU. Mas lo PP s'enfot e las messorgas de Rajoi enganan a dirigens europeus babaus.

  • 5
  • 0
Robin Hood
24.

#23
Precision: Francisco Camps, ex-president PP de Valéncia.
PP=Partit Poirit!

  • 6
  • 0
Robin Hood
23.

#20
Li an pas raubat de sòuses. Al contrari, es lo Rajoy que lo paga per nos servir de messorgas amb l'argent dels afars Gürtel, la Punica, Lezo, Taula, Cifuentes, Banco Popular, Caja Madrid, Feijoo (president PP de Galicia) e Caixa Galicia y Caixanova, Sa Nostra, Rato (predecessor de Straus Khan al FMI), Agramunt, Camps... A mens que siague l'Urdangarin, lo bèl-fraire del Rei amb l'argent de l'afar Noos?

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article