Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mai de 180 intellectuals sostenon Catalonha e demandan de defendre l’estat de drech dins l’UE

De politics, intellectuals e elegits d’Euròpa e dels Estats Units an mandat una letra al president del Conselh Europèu, Donald Tusk, e al de la Comission Europèa, Jean-Claude Juncker, en s’inquietant de la situacion politica en Catalonha e del daissar-far europèu. Per eles s’agís d’una “violacion de l’estat de drech”.


Mai de 180 universitaris politics, intellectuals e elegits d’Euròpa e dels Estats Units an mandat una letra al president del Conselh Europèu, Donald Tusk, e al de la Comission Europèa, Jean-Claude Juncker, en s’inquietant de la situacion politica en Catalonha e del daissar-far europèu, fàcia a “la faiçon dont las autoritats espanhòlas an respondut a las demandas d’independéncia exprimidas per una partida significativa de la populacion de Catalonha”. Per eles se tracta d’una “violacion de l’estat de drech”.
 
Los signataris de la letra especifican que lo Tribunal Constitucional espanhòl a mancat als principis constitucionals de la libertat de reünion e d’expression, e remembran que “dins los jorns que precedissián lo referendum, las autoritats espanhòlas prenguèron una sèria de mesuras repressivas contra de foncionaris, de deputats, de cònsols màgers, de mèdias, d’entrepresas e de ciutadans.”
 
A prepaus de la jornada del referendum, dison que “la polícia espanhòla empleguèt una fòrça excessiva e la violéncia contra de votaires e de manifestants pacifics, segon Human Richts Watch”. En mai d’aquò, mençonan las encarceracions dels presidents de las associacions independentistas, Jordi Cuixart e de Jordi Sànchez, e ne soslinhan qu’es un abús judiciari de los acusar de “sedicion” car exerciguèron “lo libre drech de manifestar publicament e pafica segon l’article 21 de la constitucion espanhòla”. Lo govèrn legitim de Catalonha èra pas encara en preson lo jorn qu’escriguèron la letra.
 
Enfin, concluson que “lo govèrn espanhòl, dins son esfòrç de salvagardar la sobeiranetat de l’estat e l’indivisibilitat de la nacion, a violat los dreches e las libertats fondamentalas garentidas per la Convencion Europèa dels Dreches de l’Òme, per la Declaracion Universala dels Dreches Umans, ansin coma pels articles 2 e 6 de la lei fondamentala de l’UE, çò es lo Tractat de Lisbona. Dins aquel sens afirman que “lo silenci de l’UE e son refús d’imaginar una mediacion son injustificables”.
 
En consequéncia, apèlan lo Conselh d’Euròpa e la Comission “a far tot çò necessari per restablir lo principi de l’estat de drech dins son estatut fondador d’una democracia europèa en s’opausant a tota forma d’abús de poder comesa per los estats membres. Sens aquò, e sens un seriós esfòrç de mediacion politica, l’UE risca de pèrdre la confiança e l’obesissença de sos ciutadans a sas leis”.
 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
14.

#13
Tsss! La Virreina Soraya i el Dastis (Dastis the question?) com a referéncies! T'han mejat el coco, xiquet!
Parla una mica de la Cospedal i dels regals als guardias civils franquistes. De les "cloacas" del ministèri de l'Interior espanyol.De la Ana Mato i altres ministres o ex-mnistres corruptes. De les relacions de la jutge Lamela amb el PP i la Guardia civil. Hi ha moltes coses interessants per dir i deixa tranquils els demócratas belgues. I no vinguis amb bajanades sobre l'independéncia de la justícia a Espanya. Només hi ha la gent del PP per s’ho creure. I els de Ciudadanos i del TSOE dissimulen perque esperen treure profit de l’entrelhat.
A! I això que diuen els ministres d'en Mariano que si a Catalunya hi torna haver el mateix resultat qu'a les eleccions del 2015, continuarà el 155, es a dir que si el resultat no els hi conven no el consideraran vàlid: això es democràcia?

  • 3
  • 0
carles països valencians
13.

(hui al pais)
El ministro español de Asuntos Exteriores, Alfonso Dastis, hizo votos este lunes por mantener "la cabeza tranquila" y "actuar con tranquilidad" y no responder con constantes declaraciones públicas a los dirigentes de otros países, y especialmente de Bélgica, que se manifiestan sobre el problema político, social e institucional de primer orden que se vive en Cataluña. Dastis recurrió a un mensaje indirecto para agradecer en público "el apoyo y templanza" con que se ha pronunciado este mismo lunes su homólogo el ministro belga de Exteriores, el liberal francófono Didier Reynders, al pedir a sus compañeros de gabinete que no se entrometan en este asunto y que se deje actuar libremente a la justicia. Dastis agradeció "el mensaje tranquilizador" de su colega belga "a diferencia de otros", en referencia a otros miembros del Ejecutivo belga.

  • 3
  • 7
Occitània
12.

#11
OBRINT PAS, vòli dire, segur!

  • 2
  • 0
Occitània
11.

#9
E OBRIM PAS, del País valencià estant e en direccion dels Païses catalans e dels païses occitans, n'a dubèrt, passes. Aquí-ne un, entre un flòc d'autres:
https://www.youtube.com/watch?v=N-uHz_vXhbg
Visca LA FLAMA!

  • 2
  • 0
carles país valencià
10.

#9
(hui, al diari avui)
Sáenz de Santamaría assegura que el govern espanyol té “màxim respecte” per les decisions de la justícia belga
La vicepresidenta afirma que Bèlgica és un sistema “tan democràtic com l’espanyol”

Evita valorar la decisió de deixar en llibertat provisional el president Puigdemont

  • 2
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article