Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Rugbi de XIII: es pas aisit de ganhar…

Preséncia occitana a la finala de la Copa del Mond dels XIII a Brisbana (2/12/17)
Preséncia occitana a la finala de la Copa del Mond dels XIII a Brisbana (2/12/17)
Es pas aisit de ganhar una partida de XIII! Atal, aquesta dimenjada, totas las esquipas qu’an perdut un rescontre d’Elèit 1 an pres lo punt de bònus defensiu, valent a dire qu’an perdut amb un escart que despassa pas los 12 punts!

 
Avinhon, sol a tres victòrias
 
Dissabte, Avinhon recebiá Albi, afrontament entre las doas bonas suspresas d’aquesta debuta de campionat. A la pausa, los locals avián fait, çò sembla, la diferéncia. Menavan 38-10, mas ganhèron sus la marca estreita de 38-36!
 
Dimenge, la partida entre Limós e St Esteve-XIII Catalan metèt un brave moment a se desblocar: 6-2 a la pausa pels locals amb de punts marcats dins las darnièras minutas. A la represa, los catalans utilizavan la largor del terren per marcar tres còps en mens d’un quart d’ora e gardar l’avantage fins a la còrna suls campions: 28-16;
 
A St Gaudenç, Lesinhan foguèt menat una brava part del rescontre, mas finiguèt per passèt davant: 32-30. A Vilanòva; los Leopards e los Canaris prenguèron l’avantatge un còp l’un, un còp l’autre. A doas minutas de la fin, l’alièr carcassonés Izard s’escapava dins un corredor estreit per balhar la victòria als audencs: 29-24. A Tolosa, Palau resistiguèt plan dins una partida indecisa duscas a la fin per pèrdre solament 20-15.
 
Avinhon demòra doncas lo sol a aver pas perdut una partida abans la pausa nadalenca e la represa prevista la dimenjada del 7 de genièr amb, lo dimenge, lo dèrbi Carcassona-Limós. De qué vos metre en apetís, d’aitan mai qu’una taulejada precedirà la partida (inscripcion al prèp del secretariat de l’AS Carcassona XIII: 04 68 47 74 7 4 o a.s.c.13@orange.fr )
 
 
Al Nirvanà tretzista
 
Austràlia es quicòm coma nòstre Edèn, nòstre Paradís qu’i podèm pas dintrar, condemnats a solament demorar sul lindal.
 
Un país ont una cadena difusa de partidas de XIII del matin al ser e la nuèit tanben! Ont la melhora audiéncia esportiva de las televisions es una partida dels Estats d’Origina. Las doas autras opausicions dels Estats e la finala d’NRL fan partida de las  primièras 7 audiéncias.
 
Un país ont Jonathan Thurston fa la reclama per las campanhas de solidaritat e lo capitani dels Cangorós Cameron Smith per l’aeropòrt de Brisbane.
 
Cada club d’NRL a sas installacions bèlas d’entraïnament, de sesilhas d’entraïnament filmadas per de drònes per èsser espepissadas en seguida.
 
Al secretariat dels Rabbitohs (los Lapinons!), lo club popular de Sydney, 50 personas ne fan un vertadièr buc. La botiga es un magazin ont se trapa plan mai que malhòts e pòrtaclaus. Cò dels Rabbitohs , mai d’una possibilitat d’abonament de las tribunas a las viradas, dels VIP a las familhas. Podètz tanben abonar vòstre gos: aurà un colar e un mocador de cap de las bonas colors. Se volètz reconstituir una partida de NRL dins vòstre jardin, pas de problèma: vos sufís de crompar los nanets de jardin a las colors de las 16 formacions d’NRL.
 
Les Cronulla Sharks/Làmias son al cap d’un vertadièr complèxe: l’estadi, lo restaurant e lo casino. Los clubs NRL tenon l’autorizacion de ganhar de moneda amb las maquinas chucasòuses: las recèptas son compartidas entre las talhas, lo fons de solidaritat e lo club. Es doncas normal de trapar a la botiga de las Làmias una version de Monopoly especifica a la Rugby League.
 
Dins cada club, la referéncia a l’istòria es plan presenta: lista numerotada dels jogaires que defendèron lo malhòt local, trofèus, fotografias, pinturas e frèscas, estatuas… De referéncias que se trapan tanben al musèu de l’NRL a dos passes del Sydney Cricket Ground ont lo 13 de França s’illustrèt a la virada famosa e legendària de 1951. Aquò èra: un còp èra…
 
Mas cada paradís ten sa part d’infèrn… Un document al musèu de l’NRL mòstra l’evolucion fisica e sociala dels alièrs en 25 ans: 20 cm de mai, 25 kg de mai, un èra jogaire e jornalista, l’autre se consacra unicament a l’espòrt mas es l’alièr de davant que marcava lo mai d’ensages!
 
La focalizacion australiana sus lor campionat elitista e suls 3 afrontaments entre Nòvas Galas del sud e Queensland a menat a una manca d’estrambòrd pel debanament de la Copa del Mond. Es important per l’ensemble del movement tretzista qu’Austràlia s’embarre pas dins una torre d’evòri e que prenga una part activa al desvolopament e a l’espandiment del XIII sus la planeta.
 
 
 
 
Alan Roch
 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Vesi dos joves afogats occitans/a amb sas banderas occitanas e darriera una femna rossa que sonrís e mostra sas polidas cuissas.

  • 3
  • 0
Lo passejaire Tolosa
1.

Òsca ! Mancava dins Jornalet un pauc d'espòrt e l'Alan nos prepausi sa pagina. Segur que n'i aurà d'autras sul XIII, qu'es un afogat e un especialista. Seriá plan tanben que n'i ajan sul tambornet o corsa de buòus a la sason que son d'espòrt tradicional occitan. O benlèu sus las quilhas de uèit o de nòu. Perqué far d'espòrt d'endacòm que n'avèm aicí de plan polit.
Contunha Alan, pr'amor que cal contunhar.

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article