Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La dictada occitana arriba ongan a sa vintau edicion

Que vadó en 1998 en País Castrés. Adara, mes de 40 vilas l’organizan

La dictada qu’es un rendètz-vos prepausat cada an, un jòc-concors obèrt a tots per tota Occitània. A la debuta, que vadó en 1998 en País Castrés. La dusau annada, dus vilas que participèn, Castres e… Barcelona. Adara, mes de 40 vilas l’organizan.
 
Que trobaratz mantuas opcions segon lo vòste nivèu. La prumèra que pòt estar un tèxte incomplet, dab traucs. Los jogaires qu’escriven los mots qui mancan. E los correctors que comptan sonque los mots justs. Las autas opcions que son dictadas tradicionaus.
 
L’an passat, qu’estó un tèxte deu lingüista e escrivan lengadocian Florian Vernet, sòci de l’Acadèmia Occitana, deu Conselh lingüstic deu Congrès Permanent de la Lenga Occitana e de l’Institut d’Estudis Aranesi. Que hasó tanben lo professor d’occitan a l’Universitat Pau Valèri de Montpelhièr.
 
La dictada qu’ei lo parat de hèstas, condes, danças, concèrts, a còps d’un sopar o quitament de presents.
 
Augan la dictada que’s tienerà lo 27 de genèr. Atencion, quauques lòcs que prepausan d’autas datas.
 
Las inscripcions a aquera dictada occitana que s’en han au près deu Centre Occitan del País Castrés, Tel. +33(0)5 63 72 40 61 - email: azalais@wanadoo.fr.
 
 
 
 
Anne-Pierre Darrées

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Reinat TOSCANO LO VAU
5.

#3 Quant còsta?
Per l'IEO 83, nos còsta pas grand causa, en defòra dau trabalh d'organisacion. La sala nos es prestada per la municipalitat de Carnolas, provedida de son materiau audiovisuau (e eventualament d'un emplegat per lo faire foncionar).
Lei prèmis, nos son ofèrts (per de comèrcis e de vinhairons dau relarg).

  • 2
  • 0
Mèfi ! 31
4.

Dictada o dictatura de la nòrma, culpabilizanta de per las pecas e decas de mai...
E dins l'autre sens, la lectura, qu'es l'apropriacion fonetica personala de la lenga escriuta estandardizada, qu'es liura?

  • 1
  • 1
Gégé 11
3.

#2
E ben, aguèretz plan rason de l'escriure amb una "s", vòstre "estraordinari". Es a la grafia de s'adaptar a la realitat parlada.
Encara qualques esfòrces, Sénhers linguïstas : nòstra lenga a de modalitats qu'espèran una grafia classica que lor siasque mai sopla e realista. Se les lengadocians e gascons son les que pòdon s'i conéisser melhor, perqué les autris serián sacrificats ? Anem, Sénhers linguïstas, daissatz de caire vòstre academisme a la franchimanda !

En mai d'aquò, voldriái saber quant còsta a una associacion locala l'organizacion d'una dictada ? Aquò's de moneda que podriá èsser utilizada per una accion mai sociala, de terrenh, amb mai d'impacte sus las consciéncias, va cresètz pas ?

  • 2
  • 3
Mèfi ! 31
2.

La dictada alibertina en gascon es plus facila qu'en provençal auvernhàs o lemosin, que s'i dísen totas las finalas.
Quand venguèi pichon a Tolosa, qu'i trobèi la dictada plan aisida, levat la ixa que pausava un problèma,
qu'escrivian "estraordinaire" o "extylo".

  • 1
  • 0
Reinat TOSCANO LO VAU
1.

Per l'IEO83, Carnolas nos dona coma cada an la sala Daumier. Vos i esperam nombrós, pichòts e grands, amators e saberuts!
(acuèlh: 2 oras, Dictada 2 oras 30).

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article