Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La dièta sens gluten, pas melhora per la santat

De prene gluten conven a l’absorbiment de calci e vitamina D. Se i a pas, doncas, una ordenança del mètge, conven pas plan a la santat de o far

| Alpha
I a pas de pròvas scientificas per demostrar qu’una dièta sens gluten siá melhora per la santat qu’una dièta normala. Aquò es çò qu’a volgut avertir una còla de cercaires après estudiar amb prigondor plusors analisis fachas dins lo mercat occidental. Segon aquò, los estudis realizats fins ara an plan pauca qualitat scientifica.
 
Aquò arriba après d’annadas de creissença dins lo mercat internacional de personas que compran d’aliments sens gluten mas que, realament, an una bona santat e n’an pas de besonh. L’analisi, efectuada ara per un grop d’expèrts de l’Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), met en dobte aquel tipe de dièta e avisa que la creissença d’aliments sens gluten al mercat e lor cada còp mai naut nivèl de vendas poiriá obesir a de potentas campanhas de mercadotecnia e pas a de vertadièras rasons de santat.
 
 
De diètas de mai en mai popularas
 
Las diètas amb d’aliments privats de gluten son de mai en mai popularas dins la populacion generala. Segon divèrsas voses son una opcion mehora per la santat se se vòl reduire lo pes o aver un melhor estat fisic. Mas ara un grop d’expèrts de l’Observatòri de Comunicacion Scientifica de l’UPF catalana questionan aquel biais de dièta pr’amor que, çò dison, se pòt pèrdre aital fòrça proteïnas bonas per la santat.
 
Los expèrts qu’an fach ara aquel estudi an realizat divèrses analisis sus dos estudis scientifics internacionals, faches als Estats Units, e qu’aurián coma basa la nutricion e la santat. E avisan qu’aqueles indican pas que lo gluten conven per prevenir lo risc d’infart e que tanben conven per absorvir los nutriments.
 
Los estudis, çò dison, an una qualitat globala plan baissa e pòdon pas confirmar cap  de relacion entre una dièta dirècta d’aliments sens gluten e un mai grand benefici per la santat. E avertisson qu’es encara pièger de manjar pas de gluten se la santat es bona.
 
Los recercaires an volgut, en mai d’aquò, soslinhar qu’una dièta sens gluten redutz l’ingestion de granas e fibra, bons per la santat cardiovasculara. A mai, una dièta sens gluten pòt far créisser lo pes en causa d’una inflamacion intestinala qu’auriá luòc en abséncia de gluten. Amb de gluten i a mai de proteïnas, mens d’inflamacion e un melhor absorbiment intestinal.
 
De mai, de prene gluten conven a l’absorbiment de calci e vitamina D. Se i a pas, doncas, una ordenança del mètge, conven pas plan a la santat de o far. (Legissètz la seguida).


 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
7.

Perdonatz me som errar, lo que volia dire era lactosa.

  • 1
  • 0
Gaby Balloux
6.

#5
Non, lo glutèn es una proteïna !
#3
Un glutën déjà present dens la pasta o ajotat a posteriori e separadament auràn la medissa formula quimica. Es pas perque l'un es ajotat a part qu'a de proprietats desparièiras. (Assajatz de remplaçar ''glutèn'' per ''aiga'' per véser)

  • 1
  • 0
francesc palma
5.

Lo gluten es un sucre, doncs las personas qu' han alt lo sucre en los analisis de sang, es question de far regim, de manjar pauc sucre. Naturalament los que non han problemas de sucre a la sang non han pequè far cap regim. Mas se los paires han tengut lo sucre alt, açò se sol transmetre a sos descendents, e molt probablement tamben hauran lo sucre alt quan sian majors.
A Espanya los aliments contenen molt de sucre afegit, que perjudica a las personas que son diabeticas o que tenen alt lo sucre de la sang e han de far un pauc de regim. A Barcelona la gent manja bé e sabon las causas que los pot perjudicar la santat, e per precaucion quan es fan grans, procuran manjar sense gluten a la lait e lo formatge,... per possibles malas coseqüèncias.

  • 1
  • 1
Pirolet
4.

La nòva religion arriba per la mangiscla. Amb çò abitual: una tièra de proibicions.
Las religions vièlhas disián: Bicaràs pas. Las nòvas dison: Manjaràs pas.
Abans disián: Manjaràs pas de porcèl. Manjaràs pas de buòu. Ara dison: Manjaràs pas de gluten.
E lo "sens gluten" es vengut un argument de marquetinga, coma lo manjar hallal o lo manjar kasher.
Rai, mentre que bevèm de soda cola o manjam de big macs.

  • 2
  • 1
Guilhèm Thomas Tolosa
3.

Hum hum ... I a un problema aicí dins lo rasonament "scientific":

Las personas que passan al "sens glutèn" o fan pas perqué seriá melhor per la santat ...

... mas perque o suspòrtan pas / pas mai, fisiologicament.

Son alergicas. O alara suspòrtan pas lo glutèn quimic (e doncas artificial) ajustat dins los produches, e especialament la farina.

-> La farina "vielhís" amb lo temps (lo temps d'una pichòta annada), e son glutèn s'altèra e perd sa "fòrça", e doncas l'elasticitat que pòrta a las pastas fabricadas amb (un fornièr - que coneis plan son mestièr - vos dirà que pòt sentir la diferéncia dins son trabalh entre un farina del mes de septembre e una del mes d'abrial).

-> Per jetar pas las "farinas vièlhas", s'i pòt ajustar de glutèns artificials. Permet de l'estocar, de la carrejar, o de la vendre mai tard.


Mercés de far atencion a las retoricas aisidas.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article