Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Space X assaja la nau espaciala mai potenta del Mond

Amb aquela avançada tecnologica l’entrepresa de Musk volguèt demostrar sa capacitat al mercat aeroespacial, davant d’autras entrepresas coma la NASA o divèrsas entrepresas de satellits de telecomunicacions de l’armada dels Estats Units

| Space X
L’entrepresa privada espaciala Space X, d’Elon Musk, a fach ja d’assages amb Falcon Heavy, la nau espaciala amb mai de poténcia de la planeta. Los assages foguèron una reüssida e demòstran que la nau pòt cargar fins a 64 tonas e las metre en orbita. Los assages foguèron considerats coma un pas de gigant dins l’estrategia espaciala actuala vèrs Mart.
 
La nau espaciala Falcon Heavy (falcon pesant) sortiguèt de Cap Canaveral, en Florida, amb mai de 64 tonas de carga. Pendent lo primièr vòl la nau aviá dedins plusors produches de Tesla, l’entrepresa de veituras electricas, tanplan de Musk.
 
Aital, la Falcon Heavy, s’enaurèt del Centre Espacial Kennedy, de la plataforma 1 estant, la meteissa que ne partiguèron las naus Apollo, e qu’arribèron sus la Luna entre 1961 e 1972. Falcon Pesant es ara considerat coma la nau amb la mai granda capacitat de carga dempuèi Saturn V, que podiá, malgrat aquò, portar prèp de 120 tonas de carga. Lo recòrd istoric doncas foguèt pas ganhat tornamai amb  Falcon Pesant.
 
 
Tres naus en una
 
La nau espaciala Falcon Pesant es facha de tres naus Falcon mai pichonas que, totas amassa, forman una nau mai granda. L’idèa es que, un còp dins l’espaci, se pòdon desseparar per laissar la carga ailà. Las partidas lateralas de la nau se desseparèron doas minutas e mièja après lo lançament e la partida centrala 30 segondas puèi. Après aquò, totas las partidas tornèron en Florida o dins l’ocean Atlantic.
 
A mai, la nau espaciala mesura 70 mètres –çò es coma un bastiment de 23 estatges– e ten 27 motors que pòdon aver pro de fòrça per portar 2500 tonas, valent a dire coma los motors de 18 avions Boeing 747. Sa capacitat de carga es dos còps mai granda que la de la nau Delta IV Heavy, de l’entrepresa United Launch Alliance. Segon Space X, cada vòl còsta 90 milions de dolars.
 
Amb aquela avançada tecnologica l’entrepresa de Musk volguèt demostrar sa capacitat al mercat aeroespacial, davant d’autras entrepresas coma la NASA o divèrsas entrepresas de satellits de telecomunicacions de l’armada dels Estats Units. Segon Musk, cal ara poder far del comèrci espacial un negòci pro bon per poder menar l’èsser uman vèrs Mart, la tòca finala d’Elon Musk.
 
Totun, e malgrat la reüssida de la pròva, Musk aviá avisat que seriá pro aürós se la nau espetèsse en mila tròces. Los engenhaires, d’autre costat, avián dich que lo moment de la desseparacion de las partidas lateralas de Falcon Pesant èra un moment plan dangierós pr’amor de la tecnologia utilizada. (Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.





abonar los amics de Jornalet
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Una empresa privada que vol guanhar diners per portar toristalha rica a far voltes per l'estratosfera e veder la terra rodona. Res pus. Una manera coma una altra per fotre diners als multimilionaris que saben pas que far amb sos milions..

  • 1
  • 0
Enric Mala Tèsta
2.

Aquí farem remarcar totun als malpalaires que non se parla ni d'Aran, ni de Catalonha…

  • 6
  • 0
Enric Mala Tèsta
1.

Segon Space X, cada vòl còsta 90 milions de dolars. Tant val dire que cada vòl pagat a tal prètz deu raportar plan mai a quol o se paga que non pas çò que li còsta. D'ont ven tota aquela moneda ? E mai que mai, ont va ? E qué devenon las cargas un còp que quitan de servir, penjadas amot, pel cèl, per un temps son que, supausi. Lo cèl, plan luènh de la divina comedia, dèu mai semblar un bordilhièr que non pas la polida Beatritz…

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article