Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Cort Europèa dels Dreches Umans condemna Espanha un còp de mai

Ara la cort d'Estrasborg afirma que la justícia espanhòla manquèt al drech de libertat d'expression en condemnar dos joves per aver cremat de fòtos del rei

Los joves, Enric Stern e Jaume Roura,  foguèron inicialament condemnats a quinze meses de preson, mas lo jutge lor permetèt d’evitar l’embarrament se pagavan una multa de 2700 èuros cadun
Los joves, Enric Stern e Jaume Roura, foguèron inicialament condemnats a quinze meses de preson, mas lo jutge lor permetèt d’evitar l’embarrament se pagavan una multa de 2700 èuros cadun | Europapress
La Cort Europèa dels Dreches Umans (CÈDU) a condemnat tornarmai l’estat espanhòl, ara per aver punit dos joves que cremèron en 2007 de fòtos dels reis d’Espanha d’alavetz, Joan-Carles Ir e Sofia de Grècia, dins l’encastre d’una manifestacion politica. La justícia espanhòla los condemnèt per d’”injuras grèvas a la corona” e per un “delicte d’òdi”.
 
Los jutges de la cort d’Estrasborg an considerat a l’unanimitat que la justícia espanhòla manquèt a la libertat d’expression e de pensada que garentís l’article 10 de l’Acòrdi Europèu dels Dreches Umans.
 
Los joves, Enric Stern e Jaume Roura,  foguèron inicialament condemnats a quinze meses de preson, mas lo jutge lor permetèt d’evitar l’embarrament se pagavan una multa de 2700 èuros cadun. Ara, la CÈDU considèra que l’estat espanhòl deu tornar als joves l’argent d’aquelas multas e mai lor donar una indemnitat de 9000 èuros.
 
Segon los magistrats europèus dels dreches umans, “mancar a la libertat d’expression e la far passar per un delicte d’òdi pòrtan tòrt al pluralisme, a la tolerància e a l’esperit dobèrt”. Dins aquel sens an condemnat la justícia espanhòla, e mai que mai son Tribunal Constitucional, per aver enseguit “la simpla expression d’idèas politicas”, es a dire per aver enebit d’expressions publicas jos l’escampa que quand se critica amb duretat las institucions se provòca d’òdi.
 
Podètz trobar la senténcia completa de la CÈDU aicí.
 
 
Una longa procedura
 
L’afar dels dos joves condemnats arribèt a la cort d’Estrasborg fa dos ans, après aver agotat totas las possibilitats d’apelacion possiblas qu’ofrís la justícia espanhòla.
 
Los joves foguèron condemnats en 2007 per la dicha Audiéncia Nacionala, un tribunal d’excepcion especializat en delictes de terrorisme. Puèi l’avocat apelèt al Tribunal Constitucional espanhòl, qu’esperèt fins a 2015 per ratificar la senténcia. Aquel naut tribunal conclusiá que la libertat d’expression aparava pas lo fach de cremar de fòtos del rei d’Espanha car èra “una accion ofensiva e d’incitacion a l’òdi”.
 
 
“Criticar las institucions de l’estat jamai non serà d’òdi”
 
Ara, l’avocat dels dos joves, Benet Salellas, a declarat als mèdias que la senténcia de la CÈDU es una victòria que demòstra que la critica politica deu èsser totjorn protegida en democracia. “La senténcia ditz clarament que la critica politica contra las institucions de l’estat serà pas jamai un discors d’òdi”.
 
 

 
 
Mentretant, Amnestia Internacionala denóncia que l'estat espanhòl abusa de las leis antiterroristas per reprimir la libertat d'expression, e soslinha las senténcias contra los cantadors de rap coma mòstra d'“intolerància creissenta e perilhosa”.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
4.

I el que encara falta per dir, si el Tribunal dels drets Humans si posa, tindrà feina per temps.
Spain estàs podrida.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Pirolet
3.

#2 Sabi pas pus se l'ai legit dins L'Indépendant o Vilaweb, mas veni de veire que Breizh-Info taben ne parla. Se demandan s'es perque lo Philippe èra a l'estadi.

  • 0
  • 0
Emmanuèl Isopet
2.

#1 Diable! d'ont tenes aquesta informacion? i a de tipes pagats a l'entrada de l'estadi per verificar las bandièras? I a una index de las bandièras enebidas? Sabi que se fa als JO, mas pel torneg, soi de cuol!

  • 2
  • 0
Pirolet
1.

Ièr ai cremat una fotografia del rei de las Espanhas per veire se en França tanben es enebit. Cal saupre fins ont lo Macronet enrèga lo camin de Raxoi: dissabte, per França-Anglatèrra, an interdit a un espectator d'intrar a l'estadi amb una estelada. Los dreches de l'òme son en perilh.

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article