Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tibet: mai de 100 jorns dempuèi lo jutjament de Tashi Wangchuk

A l’espèra del verdicte, aquel tibetan risca 15 ans de preson per aver demandat mai d’ensenhament de sa lenga

| Free Tibet
Tashi Wangchuk, omonim d’un cineasta, èra un simple comerçant de Tibet d’un pauc mai de trenta ans quand son destin foguèt trevirat en qualques minutas. En 2015 parlèt dins un vidèo del New York Times per defendre sa cultura e sa lenga, de mai en mai afeblidas per la politica de mandarinizacion que la mena China dins son país. I demandava mai d’ensenhament del tibetan a l’escòla, alara reduch a un cors en tot Tibet. Son intervencion amb la cara descobèrta non agradèt pas brica a las autoritats chinesas, que l’arrestèron lo 27 de genièr de 2016. 
 
Uèi risca 15 ans de preson, acusat de “separatisme”. Totun, Wangchuk, dins lo vidèo ont s’exprimissiá, cridava sonque al respècte de la Constitucion chinesa, que garentís la proteccion de las lengas e culturas minoritàrias.
 
 
Un jutjament secret… e sens verdicte
 
Lo jutgèron lo 4 de genièr passat, en secret. E mai de 100 jorns puèi, espèra son verdicte, encara detengut e sens poder recebre la vesita de sos pròches.
 
Fa qualques meses, Amnestia Internacionaladivèrsas peticionsapelèron a sa liberacion, de badas. Uèi, sembla que parlem fòrça mens de Tibet, que sa causa passiona mens los activistas, e Taski Wangchuk pareis pereu d’èsser oblidat.
 
Per quant de temps?
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

CARLES PAISOS VALENCIANS
2.

vous pouvez voir aussi:

https://www.youtube.com/watch?v=_IhJ149prYs

il est vraiment extraordinaire

  • 9
  • 0
CARLES PAISOS VALENCIANS
1.

ja ho ha dit el Dalai Lama moltes voltes, xina està realitzant un autèntic genocidi cultural al Tibet i sòn pocs els que ho saben, vos convide a vore un video fabulós (en francés) sobre esta dolorosa situació.

'Le Tibet Intérieur' est un documentaire canadien indépendant dédié à la lutte des Tibétains vivant en exil pour la préservation de leur culture et identité. En savoir plus: www.thetibetwithin.com/fr
English version: https://www.youtube.com/watch?v=6u0zW...

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article