Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Indignacion màger dins l’estat espanhòl après una senténcia masclista

Los jutges condemnan cinc òmes per abús sexual mas non pas per viòl, car la joventa violada auriá pas mostrat de resisténcia

A Pampalona, ont lo govèrn regional e la comuna èran partida civila al procès, de centenats de personas cridavan “Nosautres te cresèm” e “Es pas un abús, es un viòl”
A Pampalona, ont lo govèrn regional e la comuna èran partida civila al procès, de centenats de personas cridavan “Nosautres te cresèm” e “Es pas un abús, es un viòl” | Argia
Indignacion màger dins l’estat espanhòl après la senténcia judiciària prononciada dijòus passat sus l’afar nomenat “la Manada“ (l’Ardada). Los jutges absolguèron cinc òmes del viòl collectiu d’una gojata de 18 ans, en los condemnant solament per abús sexual. Segon lo verdicte, dins los imatges de l’agression, la joventa mòstra pas de resisténcia. La senténcia a causat de manifestacions nombrosas dins las principalas vilas de tot l’estat.
 
Los cinc assalhidors, dont un militar e un gàrdia civil, son estats condemnats per un delicte continuós d’abús sexual, a 9 ans de preson e a la pèrda del drech de vòte pendent lo temps de la pena. De mai, cadun deurà pagar una multa de 900 èuros. Per contra, son estats absolguts dels delictes d’agression sexuala, de panatòri amb violéncia o intimidacion e d’un delicte contra l’intimitat.
 
Los faches se passèron a Pampalona (Bascoat) en julhet de 2016 dins l’encastre de las fèstas de la vila. La còla dels 5 òmes coneguèron la victima dins un concèrt sus la Plaça del Castèl. Ela se trobava tota sola e eles insistiguèron per l’acompanhar fins a sa veitura. Sul camin la faguèron intrar dins lo vestibul d’un immòble, li tirèron los vestits e la violèron brutalament, çò denoncièt la gojata. De mai, los assalhidors enregistrèron los faches en vidèo amb lors telefòns mobils. A ela li panèron son telefòn mobil per que poguèsse pas demandar d’ajuda. En sortir de la bastissa, las camèras de susvelhança de la comuna identifiquèron los 5 òmes. Un parelh que passejava per la carrièra trobèt la victima e telefonèt a las urgéncias medicalas.
 
 
Una senténcia qu’a descadenat l’indignacion
 
Dins la senténcia, los jutges reconeisson l’agression e dison que la superioritat dels assalhidors limitava la libertat de la victima, mas compren que i aguèt pas de violéncia ni d’intimidacion e, per tant, es pas un viòl. En mai d’aquò, un dels jutges demandava lo requit total en afirmant que la joventa aviá gaudit, e i vesiá pas de dolor mas “d’excitacion sexuala”.
 
La senténcia a descadenat l’indignacion ciutadana, e las manifestacions se multipliquèron dins las principalas vilas de l’estat.
 
A Pampalona, ont lo govèrn regional e la comuna èran partida civila al procès, de centenats de personas cridavan “Nosautres te cresèm” e “Es pas un abús, es un viòl”. A Madrid, de milièrs de personas s’acampèron davant lo Ministèri de la Justícia del temps qu’a Barcelona la Plaça Sant Jaume veniá pichona e lo cortègi marchava per las carrièras del centre vila en cridant “Pro de violéncias masclistas”, “Non es non” e “Ieu si que te cresi”. Las manifestacions foguèron tanben multitudinàrias a Bilbao, Sevilha, Valéncia, Palma, etc.
 
 
A Còrdoa an increpat lo ministre de la justícia
 
A Còrdoa, un milièr de personas escridassèron lo ministre de la justícia espanhòl, Rafael Catalá. Los manifestants empliguèron la carrièra del collègi dels avocats. Aquí lo ministre i presidissiá un parladís. Quand èra a mand de quitar l’edifici, foguèt increpat per la molonada amb los crits de “demission”.
   

 
Acamp de protèsta a Vielha
 
La capitala d’Aran aculhiguèt tanben un acamp de protèsta contra aquela senténcia ont se manifestèt amb lo lèma “La Manadaèm nosates, non ei non”.
 
 
 
Lo govèrn espanhòl vòl revisar lo Còde Penal
 
E mai se totes los partits politics de l’estat, exceptat lo PP e Ciutadans, an mostrat lor desacòrdi amb la senténcia, lo govèrn espanhòl dobrís ara la pòrta a revisar la classificacion dels delictes d’agression sexuala e d’abús sexual dins lo Còde Penal.
 
Lo pòrtavotz del govèrn espanhòl, Íñigo Méndez de Vigo, expliquèt ièr als jornalistas que lo ministre de la justícia a demandat al conselh dels ministres d’estudiar una proposicion de reforma del Còde Penal. Quant a la senténcia, Méndez de Vigo se limitèt a respondre als jornalistas qu’èra “una mespresabla agression sexuala”, e qu’el “[respectava] e [obesissiá] a” las decisions judiciàrias en tot remembrar qu’encara se podiá presentar un recors, que lo ministèri public l’a ja anonciat.
 
 
 



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
7.

Las preguntas que me feia encara no las he pogut aclarir. 1-A quina hora succeiren los fait ?. 2-De que era lo concert? 3-Es feren proves d'alcoholemia? 4- Era normal prendre drogues? 5-Perquè ela permetet que los cinc l'acompanhassen al coche ? 6- Perquè non cridet pas ? 7- Perquè no es mostrà lo video per tv ? 8- Perquè diuen que gaudia ? Perquè nos amagan informacion important? Som pas menors d'edat, e tenim dret de saber lo que passet. Perquè non hi ha libertat per poder-nos informar los medias com cal ? De què han paur ?

  • 3
  • 1
Lutz
6.

Dire que n'ia per creire que la cultura del viòl existís pas… (cf comentari 2) *facepalm*

  • 3
  • 0
francesc palma
5.

Al minitre de justicia espanyol "Anticatalan" li foten bastonadas per los dos costat, las feministas e los jutges que demandan sa dimission. Volia traure quatre vots atacant al jutge que votet l'absolucion e fins i tot las histericas feministras l'escridassan.

  • 1
  • 0
Pierre Terral
4.

Sana reaccion del pòple que,ça dison, la justicia es renduda en son nom, davant la laxisme de la justicia que se poiriá qualificar de complicitat.
Se cal felicitar tanben del resson que la premsa balha a-n-aquel escandale e se pòt regretar que la premsa en general e Jornalet en particular, aje pas fach mai resson als viòls collectius e massius de joves alemandas per de bandas de Magrebins o als viòls collectius e massius de joves anglesas per de bandas de Paquistaneses.

  • 0
  • 10
francesc palma
3.

M'ha dit un bon amic: açò es coma se t'agafassen cinc maricons mascles e te violassen. Mas es pas parelh, es coma se cinc femnas de la meva edat me violassen. Açò ja m'agradaria mai. Amb paciencia una rera l'altra fins que lo cos pogués aguantar. A la majoria d'homes los agradaria.
Partits coma lo PSOE encara en traurà profit electoral. E s'enduriran las lleis contra los homes, qualsevol cosa que diga la femna valdrà mai ,e açò es pas justicia ,qu' ha de ser imparciala, e non mai a favor de la dona que de l'home. Açò son americanades dels EEUU.

  • 3
  • 9

Escriu un comentari sus aqueste article