Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Glasgow: manifestacion giganta per l’independéncia d’Escòcia

Los manifestants revendicavan un segond referendum d’independéncia, mai que mai après lo Brexit que daissarà Escòcia fòra de l’UE

| Colin Mearns / The National
Qualques desenats de milièrs d’escoceses (80 000 segon l’organizacion) manifestèron dissabte a Glasgow per l’independéncia del país, çò rapòrta The National. Se tracta d’una de las concentracions de molonada pus grandas de l’istòria escocesa.
 
Los manifestants revendicavan un segond referendum d’independéncia, mai que mai après lo Brexit que daissarà Escòcia fòra de l’Union Europèa, e mai se los escoceses votèron majoritàriament per demorar dins l’UE.
 
Revendican que lo referendum se tenga abans l’an 2021, quand lo Brexit serà efectiu.
 

                                                             


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
3.

Vinga! Ànims!També i son a un pas, o potser ja hi son, qui sap? Com dic sempre: Visca la Terra...Lliure!,
i si es una Nació com Escòcia encara mes, potser perquè es una Nació que fa temps, vaja des de sempre, que ho ha cercat, o perquè ara es el moment, o això ja ha passat..., be com sigui molta,molta sort als Escocesos.
Anglaterra mes petita però mes autèntica.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Enric Mala Tèsta
2.

Uèit sègles de centralisme francés, gaireben sempre mai potent de sègle en sègle. Cap mai referiment a qué que foguès mai que París venguèt lèu lèu possible, despuèi al mens set sègles ! Aquí, doás escòlas :
1) es ma fauta
2) es la fauta de l'autre (lo decideire francés)
Avètz visiblament causitda la primièra. Normal : visiblament, èretz responsable, al Vatican, de la politica internacionala de la debuta del sègle XIII… Fa que tot aquò es plan de la vòstra fauta. A mens que foguèssetz estat un dels amòris que servissián de reis de França d'aquel temps maldit. Ieu, èri pas nascut al moment de las causas, que soi nascut son que plan mai tard, al moment de las ultimas consequéncias.

Mas çò segur es que, estant çò qu'es estat, la consequéncia es çò que n'es : França ipercentralista, xenofòba e e egocentrica domina Occitania amb mesprètz e desfisança. Per se mainar de la consequéncia "mecanica" (voli dire "independenta dels anars e venirs dels famoses occitanistas e autres indispensables fondators felibres") d'aquel desastre, basta de comparar la catalanofonia als centres ciutats de Perpinhan e de Geròna. Aquí, cap occitanista oportun o inoportun dins la combina. E lo resultat ? Dependre de França es un desastre linguistic e cultural. E aquí tot ! Pretendre qu'es nòstra fauta es un deliri de totipoténcia caraterizat.

  • 2
  • 0
Risca pas
1.

Risca pas d'arrivar per occitània pecaire !
Una occitània fantasmada somiada.
Tirat los mots pregarias e los encants dels indefugibles
Encataires, i a cap d'organizacion del territòri, cap de sistem de fonccionament
Tot dins la chapa ren dins los actes, atal s'encamina l'afar.
Se cresetz d'esser atractíus pels pòble occitan vos enganatz enquèra mai.

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article