Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Letra de Jean-Guy Talamoni a Carles Puigdemont

“Nòstra solidaritat es pas unicament indispensabla a nòstres respectius pòbles, mas es lo ciment de l’Euròpa de deman”

Lo jornal catalan VilaWeb ten una seccion entitolada Letras per la libertat, amb la tòca d’exprimir la solidaritat amb los presonièrs politics e los exiliats catalans, e a l’encòp per ne far difusion dels faches. Lo president de l’Assemblada de Corsega, Jean-Guy Talamoni, i mandèt fa qualques jorns una letra adreiçada al president de Catalonha en exili, Carles Puigdemont, que nos a semblat interessant de traduire e publicar dins Jornalet.


Sénher President:
 
Vos adreici aquestas linhas de Corsega estant, un pichon país de nòstra Mediterranèa comuna, ont lo pòble e las institucions seguisson de près los eveniments qu’an brandits Catalonha aquestes darrièrs meses.
 
En çò que me concernís a ieu, ai pas solament agut de contactes politics , mas tanben de relacions amistosas amb fòrça compatriòtas vòstres pendent de decennis. Los darrièrs ans, sèm estats presents dins las divèrsas consultas que se son fachas sus l’independéncia de Catalonha.
 
Tanben dins nòstre país lo desir de libertat s’es exprimit democraticament mejançant lo sufragi universal. En decembre de 2015, dins una votacion confirmada e ja aumentada dos còps, los còrses balhèron las claus de las institucions insularas al movement patriòtic, es a dire a la familha politica qu’a pas jamai considerat Corsega coma una entitat francesa, mas coma una nacion. Per ara, la situacion es blocada per París, que refusa clarament la democracia.
 
Lo 1r d’octòbre de 2017, èri a Barcelona quand vòstres compatriòtas votèron en favor de la creacion de la Republica Catalana. Qualques jorns abans, l’Assemblada de Corsega —que ne soi president— aviá emés un vòt formal en sosten a vòstre procès de referendum.
 
Observèrem amb consternacion la reaccion brutala e antidemocratica de Madrid, e tanben vegèrem la serena determinacion d’un pòble en marcha devèrs son destin.
 
Dempuèi alavetz, en Catalonha i a —coma en Corsega, de segur— de presonièrs politics e de personas jos mandats d’arrèst, comprés vos, Senhor President. Nòstra solidaritat politica e frairala es naturalament amb vosautres e amb totes los que coneisson la preson o l’exili.
 
Mas voliái tanben explicar ma fisança indestructibla en un futur de libertat, de patz e de bastison, tant per Catalonha coma per Corsega. Nòstra fòrça es immensa perque son nòstres pòbles que nos la donan, cada jorn, amb lor sosten.
 
En seguida de la persecucion a la quala sètz estat somés, avètz optat per vos refugiar a Brussèlas, lo còr de l’Euròpa politica. En o fasent, avètz manifestat tanben aquela esperança qu’avèm en comun: far sus nòstre continent d’una aliança de pòbles e de vertadièras nacions una realitat. Se los estats que constituisson l’Union Europèa vos an virat l’esquina dins una granda mesura e an clucat los uèlhs davant l’injustícia que se comet, sabèm tanben qu’aquela Euròpa a trobat sos limits e uèi afronta una admission de sa malescasuda. Per çò qu’es de nosautres, pòbles en camin devèrs la libertat, sèm los qu’encarnam l’avenidor, un avenidor desparièr. La volontat politica que sorgís en Catalonha, en Corsega, al Bascoat e en Escòcia es pas un problèma que menace los interèsses comunautaris, mas, al contrari, un projècte de solucion. Doncas, nòstra solidaritat es pas unicament indispensabla per nòstres respectius pòbles, mas es lo ciment de l’Euròpa de deman. Una Euròpa politica fòrta e frairala, capabla d’afrontar los enjòcs del sègle XXI.
 
Sénher President: me rèsta pas que de vos desirar que tengatz lo coratge qu’avètz demostrat fins ara, mas n’ai pas cap de dobte. Coma escriu Malraux dins L’espoir, un roman qu’es pas estrangièr a nòstra intencion: “Lo coratge es tanben una pàtria”. Dins aquel sens, los catalans e los còrses, eiretièrs de Francesc Macià e Pasquale Paoli, son d’un cèrt biais compatriòtas.
 
Mentre qu’esperam l’inevitabla victòria de vòstre pòble, que serà tanben la de la justícia, vos demandi que cregatz, Sénher President, en la seguretat de l’indefectibla amistat del pòble còrs amb lo pòble catalan.
 
 
 
 
Jean-Guy Talamoni, president de l’Assemblada de Corsega
 
 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
9.

Hi ha gent que es una mica curta, només escoltant les paraules del President Talamoni, es pot entendre tot. No es només la causa de mitja Catalunya, sinó la causa dels justos, que sobresurt per damunt de tot,tot Poble que es consideri just les persegueix i no te res a veure en tot el que diuen i exposen el falangistes de madrit, allí també hi ah una gent molt bona, que comparteix causa, no en diuen res d'ells, però hi son hi fa temps.
Per Cat.i les Nacions lliures del Mon, ens n'em de sortir i hi farem.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
carles països valencians
8.

#7

"La premsa espanhòla" ara i la vanguardia són premsa catalana i per tant espanyola

  • 0
  • 16
Pirolet
7.

#6 "Tranquil, Carlos, tranquil"
coma cantava La Trinca.
Parlatz-nos puslèu tranquillament d'Antonio González Pacheco, alias Billy el Niño.
La premsa espanhòla s'i es tornada interessar aquesta setmana.
Aquel policièr, famós torturaire de las annadas 70 et 80, encaissa 15% de mai a vida per una prima autrejada per Martin Villa, ministre de l'Interior UCD de sinistra memòria, que l'a recompensat amb una decoracion pels servicis renduts... a la democràcia, segond vostre vejaire?
Los qu'an fach l'Anschluss (parli coma vos per que me comprengatz) amb lo 155 sus Catalonha, son de la meteissa familha politica.

Per la responsa, umoristica, plan segur, picatz pas tròp fòrt sul clavièr, que finirètz per tencar vòstre ordenador.

  • 10
  • 0
carles països valencians
6.

mes de lo mateix, els mateixos catalans ho diuen (diari ara) ¿qui s'aclarix a catalunya?

Els comuns lamenten que el discurs de Torra busqui "convèncer la CUP" i no el "conjunt del país"
Xavier Domènech critica que Puigdemont anunciï la possibilitat de noves eleccions en cinc mesos.
Els comuns celebren que Carles Puigdemont hagi cedit la presidència a un altre candidat del seu partit, però lamenten l'orientació política de Quim Torra, reflectida en el discurs pronunciat en el primer debat d'investidura. "Ha fet un bon discurs per convèncer la CUP i Puigdemont, i crec que vostè se'l creu. Però no ha sigut un bon discurs per al conjunt del país", ha subratllat el cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, en la seva intervenció.

  • 0
  • 14
carles paisos valencians
5.

nyas coca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! quina vergonya ... ni els independentistes es posen d'acord, han tombat Torra ...
segur que tomba tomba tomba ....(Lluis Llac)

Inés Arrimadas i Miquel Iceta han retret al candidat a la presidència de la Generalitat Quim Torra que només s'hagi dirigit a la meitat de catalans independentistes en el seu primer discurs d'investidura i li han recordat, amb més o menys agressivitat, les seves anotacions a Twitter amb aires supremacistes i les seves diferents publicacions en els últims anys
Durant la seva mitja hora d'intervenció davant el Ple, Arrimadas ha dedicat molts minuts a llegir les opinions de Torra i ha tingut paraules dures contra ell, fins al punt que s'ha compromès "personalment" a transmetre als líders europeus quines són les opinions del futur president.

"Traduiré tots els seus articles i les seves piulades i s’assabentaran del que pensa el senyor Torra. Aquí surt gratis humiliar i vexar la resta d'espanyols i catalans", ha dit la líder de la formació taronja.

"Em fa mal a l'ànima que aquest senyor pugui ser avui aquí, perquè no ha vingut a dirigir un govern, sinó un Comitè de Defensa de la República", ha afegit Arrimadas, que després ha tret el seu argumentari habitual per retreure a Torra que no s'ha ocupats dels problemes de la Sanitat i les llistes d'espera, l'educació i els barracons.

Arrimadas també ha al·ludit diverses vegades a la corrupció del 3% i s'ha preguntat "per a què" volia dialogar Torra. La líder de l'oposició considera que "no hi haurà una nova etapa sense reconèixer que el procés ha estat un fracàs i que no va enlloc".

Per la seva banda, Miquel Iceta, líder del PSC, ha retret a Torra que acceptés sense dubtar que serà un president temporal i ha considerat que "només s'ha dirigit als independentistes". El dirigent socialista ha etzibat a Torra que "sense revisar alguns dels seus plantejaments en els últims temps és difícil" que pugui ser president i s'ha preguntat que si a Catalunya no caben tots els catalans, tinguin el sentiment que tinguin, és que "no hi cap ningú".

  • 6
  • 15

Escriu un comentari sus aqueste article