Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Parlament de Catalonha a elegit un nòu president de la Generalitat

Prepausat pel quite Carles Puigdemont e elegit per la majoritat dels deputats, Quim Torra guidarà un govèrn marcat “per l’excepcionalitat” e ensajarà de metre fin a la repression de l’estat

Quim Torra es vengut lo 131n president de la Generalitat de Catalonha. Lo Parlament de Catalonha a causit coma president lo deputat que l’aviá prepausat lo president en exili, Carles Puigdemont, amb los vòtes dels dos principals partits independentistas e l’abstencion de la CUP. Amb Torra comença, segon aqueste, una estapa de “transicion” marcada per “l’excepcionalitat” fins que los elegits presonièrs e los exiliats pòscan tornar a l’ostal.
 
E mai, lo nòu president reconeis que sa legislatura serà pas abituala: “Ieu devi pas èsser ací, lo qui deuriá èsser aicí es nòstre president Carles Puigdemont”, çò diguèt Torra dins son discors d’investidura.
 
Demest las mesuras que prendrà lo nòu president catalan, cal soslinhar la creacion d’una comission qu’avalorarà los efièches del contraròtle de la Generalitat pel govèrn d’Espanha amb l’aplicacion de l’article 155 de la Constitucion espanhòla. Valent a dire que se documentarà la repression que l’a exercida l’estat espanhòl en s’apoderant de l’administracion de Catalonha a partir de son interpretacion de la Constitucion, amb per consequéncias la paralisi dels servicis publics e de licenciaments de personal.
 
Mas, abans tot, Torra a demandat una reünion amb lo president del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy, e amb lo president de la Comission Europèa, Jean-Claude Juncker.
 
Lo nòu president a soslinhat sa “fidelitat” al referendum del 1r d’octòbre passat, a anonciat que començarà de s’escriure un projècte de Constitucion catalana, e que se crearà una assemblada d’elegits amb de cònsols màgers e de ministres regionals. Tanben a anonciat “de politicas de progrès social, de prosperitat economica per crear de riquesa e la partejar” e “l’internacionalizacion del procès catalan”.
 
Lo sector espanholista del Parlament de Catalonha s’es mostrat fòrça critic envèrs l’eleccion de Torra, e l’a acusat d’aver publicat de messatges antiespanhòls sus Twitter.
 
 
Un president sensible a la realitat occitana
 
Dins son discors, Quim Torra prononcièt qualques mots en occitan en reconeissença del pòble aranés. "Volem era republica de plenitud de drets, era republica de toti e tà toti". La deputada aranesa, Anna Geli, votèt "òc" en occitan. 
 

 
 

 
 La setmana passada, al primièr torn del vòte, tanben diguèt que "òc", e net e clar, mas lo sector espanholista comprenguèt d'en primièr qu'aviá dich en catalan "no", incapable d'identificar la lenga nòstra.
 

 
 
 




abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Emmanuèl Isopet
18.

#17 Plan dich. Legit e aprovat.

  • 4
  • 0
Franc Bardòu
17.

#13 La ciutat d'Elx es abessonada amb la de Tolosa. Fa pro longtemps, ara, amb lo valent Abèl Escudèr e d'autres amics qu'ara totes son venguts professors d'occitan, partiguèrem fins a Elx ont encontrèrem militants de la lenga dita "valenciana". Me pensi pas tanpauc un "grand" linguïsta, mas un practician de la lenga internacionala occitana, si !

Ailà, los militants valencianistas dels Casals Jaumes Ier, per non s'entendre qualificats de "catalans", me declaravan èsser d'occitans !!! Lo catalan que m'emplegava me semblava d'aquel temps mai accessible que lo parlar de Barcelona, amb de vocalas mai distinctas, un pauc coma lo "catalan interior" de Lleida, per exemple. Mas los escrivans valencians que legissi me fan l'efècte linguïstic d'escriure en catalan (o en occitan…, per lor far plaser).

Mon sentiment, mon percebut coral de poèta, en encontrant aqueste mond, es que los Occitans e los dels Païses Catalans, èrem un meteis pòble, separat de la politica internacionala al grat dels sègles. Alavetz, los guirguilhs entre Valencians e Barcelonins me semblan, d'aquí estant, tant derisòris e especioses coma los rasonaments que nos tenon d'unes, afortissent que provençal o gascon non serián occitans…

  • 8
  • 0
Pirolet
16.

#13 Quand cantava al Teatre Principal de Valéncia, Lluis Llach disiá que veniá del País Valencià del Nòrd.

  • 11
  • 0
Emmanuèl Isopet
15.

#14 ???

  • 0
  • 2
francesc palma
14.

Ja era hora! Estic content e m'ho cregui pas.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article